ΕΛΛΑΔΑ. Νωρίτερα από τις υπόλοιπες περιοχές αναμένεται να ξεκινήσει η Αιτωλοακαρνανία με την συγκομιδή Βαλέντσια, ενώ Αργολίδα και Λακωνία ξεκινούν κοπές, τελευταίες. Άρτα και Ηγουμενίτσα παράγουν κάθε χρόνο από 2.000 τόνους περίπου τέτοιου είδους πορτοκάλι. Και στις περιοχές αυτές, οι πρώτες κοπές αναμένονται το Μάρτιο.

Αιτωλοακαρνανία

Οι πρώτες, δοκιμαστικές ως επί το πλείστον, κοπές είναι γεγονός, ενώ οι πρώτες κουβέντες μεταξύ αγροτών και εμπόρων κάνουν λόγο για συμφωνίες στα 19-20 λεπτά στο χωράφι, όταν πέρσι εκκίνησαν στην συγκεκριμένη περιοχή, από τα 17-18 λεπτά το κιλό. Οι ποιότητες αναμένονται πολύ καλές, μας λέει ο Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός και έμπορος από την περιοχή του Αιτωλικού. Οι συνολικές ποσότητες σε Βαλέντσια, που αναμένει ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, εκτιμώνται γύρω στους 15.000 τόνους.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι πρώτες ενδείξεις σε σχέση με το εμπορικό ενδιαφέρον είναι αισιόδοξες. Υπενθυμίζεται ότι το 2019, δηλαδή πέρσι, στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, το Βαλέντσια έφυγε από τον παραγωγό στην αρχή σε τιμές γύρω στα 17-18 λεπτά το κιλό, ενώ υπήρξαν και αγρότες με πολύ ποιοτικό πορτοκάλι από την περιοχή της Μάστρο Μεσολογγίου που έπιασαν τιμές έως και 25 λεπτά το κιλό. Σημειωτέον ότι πέρσι στο Βαλέντσια η τιμή έπεσε 5 λεπτά στις αρχές Μαρτίου στην ίδια περιοχή, αλλά το καλό είναι επίσης στην περιοχή αυτή, ότι υπάρχει επάρκεια και ποιότητα στα νερά που ποτίζονται τα εν λόγω κτήματα, όπως μας δήλωσε ο κ. Κότσαλος, σύμφωνα με τον οποίο τέλος ο εν λόγω νομός έχει καταστεί Νο2 σε επίπεδο Ελλάδας, γεγονός που οφείλεται στην συστηματική δουλειά τόσο των αγροτών όσο και εμπόρων από άλλες περιοχές που επενδύουν στην περιοχή αυτή.

Θεσπρωτία

Καλές αποδόσεις και ποιότητα, αλλά μικροκαρπία αναμένουν για τα Βαλέντσια οι αγρότες. Όπως μας εξήγησε ο κ. Γιάννης Γκουγκούλης,γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σαγιάδας Θεσπρωτίας, υπάρχουν πολύ καλές παραγωγές, η ποιότητα θα είναι εξαιρετική, ενώ δεν υπάρχουν υποβαθμίσεις στους καρπούς. Μοναδικός προβληματισμός υφίσταται για το μέγεθος του καρπού, που σε πολλές περιπτώσεις αναμένεται μικρός, γιατί το φορτίο που φέρουν τα δέντρα είναι μεγάλο φέτος. Όσον αφορά στις τιμές, είναι ακόμα πολύ νωρίς, πρόσθεσε ο ίδιος.

Μικροκαρπία αναμένεται στην Θεσπρωτία, σύμφωνα με τον Συνεταιρισμό Σαγιάδας

Αργολίδα

Όπως δήλωσε τέλος μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Ντεβές, υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας Helmi King Fruit, που ιδρύθηκε το 2015 από την σύμπραξη παραγωγών και αγροτών-μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ατρέας, με σκοπό την επεξεργασία και εμπορία φρούτων και κηπευτικών των μελών της: «στην περιοχή μας δεν υπάρχουν πολλά κτήματα με Βαλέντσια, αλλά όσοι έχουν τέτοια κτήματα, βλέπουμε φέτος ότι έχουν καλή παραγωγή. Ο καιρός δεν επηρέασε τον καρπό και η ποιότητα αναμένεται ικανοποιητική. Η συγκομιδή θα ξεκινήσει μετά το Μάρτιο». Σύμφωνα τώρα με τον Θωμά Φάκλαρη, πρόεδρο στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου Αργολίδος γύρω στις 15 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή. Οι ποιότητες οι αναμενόμενες είναι εξαιρετικές και τα μεγέθη κανονικά. Ζημιές και υποβαθμίσεις δεν υπάρχουν στα Βαλέντσια της περιοχής, ενώ πέρσι θυμίζουμε, οι πρώτες συμφωνίες αφορούσαν τιμές γύρω στα 25-30 λεπτά.

Λακωνία

Ο κ. Νίκος Κρητικάκος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας υπογράμμισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι αναμένεται όψιμη φέτος η χρονιά στα Βαλέντσια στη Λακωνία, με το μάζεμα να τοποθετείται χρονικά μετά τις 20 Μαρτίου σε κάθε περίπτωση. Σύμφωνα με τον κ. Κρητικάκο, ο όγκος παραγωγής με τα σημερινά δεδομένα στα Βαλέντσια, αναμένεται αρκετά μεγάλος, μεγαλύτερος από πέρσι, αλλά σε καμιά περίπτωση, στα προπέρσινα ύψη, οπότε υπήρχε υπερ-παραγωγή. Η ποιότητα έως ώρας στους καρπούς είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και δεν έχουν παρατηρηθεί ζημιές και υποβαθμίσεις από χαλάζια, παγετούς κ.λπ. Πέρσι στη Λακωνία τα Βαλέντσια, όπως μας ανέφερε ο κ. Κρητικάκος, ξεκίνησαν γύρω στα 20-25 λεπτά τιμή παραγωγού, ενώ μετέπειτα ανέβηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο συνεταιριστής από την Σκάλα, που παράγει το μεγαλύτερο όγκο σε Βαλέντσια πανελλαδικά ως περιοχή, ελπίζει ότι η φετινή ζήτηση για Ελληνικό πορτοκάλι, θα διατηρηθεί και φέτος κυρίως λόγω ενδιαφερόντος από την Ευρώπη.

Πολύ καλά πάει η καλλιέργεια φέτος στο νομό Λακωνίας μας τόνισε από την πλευρά του και ο κ. Γιώργος Κολιόπουλος - γεωπόνος και πωλητής της εταιρείας FMC Hellas. Σύμφωνα με τον κ. Κολιόπουλο υπάρχει η πεποίθηση στους παραγωγούς αλλά και γενικότερα, ότι το προϊόν θα κινηθεί καλά εμπορικά και πάλι, αφού υπάρχουν καλές ποιότητες και δεν έχουν γίνει ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα.