ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ. Σε ανασχεδιασμό των έργων τηλεθέρμανσης στις περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο ως καύσιμο κατά τη μεταβατική περίοδο μετά την απολιγνιτοποίηση, προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ειδικότερα, για έργα τηλεθερμάνσεων που ήδη λειτουργούν (Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Αμύνταιο) καθώς και για το συμπληρωματικό έργο των Εργατικών Πολυκατοικιών Πτολεμαΐδας, θα διασφαλισθεί από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΔΑ) η παροχή του απαιτούμενου θερμικού φορτίου με φυσικό αέριο σε αντικατάσταση του φορτίου που σήμερα παρέχεται από τους θερμικούς σταθμούς της ΔΕΗ.

Παράλληλα, για τη λειτουργικότητα του ανωτέρω συστήματος θα υλοποιηθούν και έργα προσαρμογής (νέα λεβητοστάσια, συμπληρωματικά δίκτυα κ.λπ.). Οι δαπάνες όλων των ανωτέρω παρεμβάσεων θα καλυφθούν από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ). Για όλα τα λοιπά νέα έργα τηλεθέρμανσης σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, αυτά θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του γενικότερου προγραμματισμού και ανασχεδιασμού βασισμένου στις νέες συνθήκες που έχουν προκύψει.

Το έργο της «Τηλεθέρμανσης Φλώρινας», που είναι ενταγμένο στο ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ανασχεδιάζεται με δεδομένο ότι ο θερμοηλεκτρικός σταθμός της Μελίτης πρόκειται να αποσυρθεί και οι εργασίες του δικτύου εντός της πόλης της Φλώρινας δεν έχουν ξεκινήσει. Για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης αλλά και οικιακής χρήσης όλων των κατοίκων της πόλης της Φλώρινας, η ΔΕΔΔΑ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, θα κατασκευάσει τα αναγκαία δίκτυα διανομής φυσικού αερίου. Αντίστοιχα, η κάλυψη των αναγκών θέρμανσης αλλά και οικιακής χρήσης στον Δήμο Μεγαλόπολης Αρκαδίας θα γίνει με την παροχή φυσικού αερίου, με την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στην πόλη.

Οσον αφορά την παροχή θερμότητας στο υφιστάμενο δίκτυο τηλεθέρμανσης κατά το μεταβατικό διάστημα μέχρι τη λειτουργία του δικτύου φυσικού αερίου, θα εξασφαλισθεί η αδιάλειπτη τροφοδοσία του δικτύου και η ομαλή μετάβαση στο φυσικό αέριο, χωρίς καμία επιβάρυνση των καταναλωτών με κόστος μετατροπής του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης σε σύστημα φυσικού αερίου. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις προτεραιότητα έχει η ομαλή μετάβαση στα νέα δεδομένα και η αδιάλειπτη λειτουργία των υφιστάμενων εγκαταστάσεων καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της μετάβασης, με γνώμονα τη μη πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών.

Επισημαίνεται ότι η προμήθεια φυσικού αερίου στη Φλώρινα και στη Μεγαλόπολη θα γίνεται σε ανταγωνιστικές τιμές από προμηθευτές που θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου που θα αναπτυχθεί, προκειμένου οι καταναλωτές να επιλέγουν ελεύθερα τον προμηθευτή τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε τιμές συμφέρουσες για αυτούς. Επίσης, στις περιοχές όπου η παρεχόμενη θερμότητα στις τηλεθερμάνσεις θα παράγεται με καύσιμο φυσικό αέριο, οι δημοτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν τις εγκαταστάσεις θα προμηθεύονται με αντίστοιχο τρόπο το φυσικό αέριο, προκειμένου να παρέχεται στους καταναλωτές θερμική ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές. «Η απρόσκοπτη και βιώσιμη θέρμανση των λιγνιτικών περιοχών κατά τη μεταβατική περίοδο αποτελεί κεντρικό άξονα του προγράμματος της απολιγνιτοποίησης, όπως έχουμε δεσμευθεί ενώπιον των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς