ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ο Κώστας Καραμανλής μπορεί στην ομιλία του στη Βουλή να δεσμεύτηκε ότι σε κάθε περίπτωση ο αυτοκινητόδρομος της Πατρών – Πύργου θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2023, όμως ταυτόχρονα επιβεβαίωσε και κάτι ακόμα. Το ζήτημα των διοδίων.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Υποδομών, ο νέος δρόμος όχι μόνο θα έχει διόδια, αλλά ήδη αυτά έχουν σχεδόν κοστολογηθεί με βάση τον καινούριο τρόπο κατασκευής του έργου.
Συγκεκριμένα το κόστος των διοδίων θα είναι 0,06 ευρώ το χιλιόμετρο. Τι σημαίνει αυτό λαμβάνοντας υπόψη όλα τα χιλιόμετρα της Πατρών – Πύργου που σύμφωνα με τις προηγούμενες εργολαβίες ήταν στο σύνολο της 75 χιλιόμετρα; Το πήγαινε από την Πάτρα στον Πύργο, καλύπτοντας όλα τα χιλιόμετρα του αυτοκινητόδρομου θα είναι στο σύνολο περίπου 4,5 ευρώ για τα διόδια.
Αν τώρα κάποιος θέλει να επιστρέψει από τον Πύργο στην Πάτρα, καλύπτοντας για ακόμα μία φορά όλα τα χιλιόμετρα του δρόμου, τότε καλείται να πληρώσει άλλα τόσα. Σύνολο κάτι λιγότερο από 9 ευρώ την ημέρα μόνο για διόδια (8,60 για την ακρίβεια)!
Η διαδρομή Πάτρα – Πύργος αξίζει να αναφέρουμε δεν είναι σαν Πάτρα – Κόρινθος ή Πάτρα – Αθήνα. Δεκάδες πολίτες της Πάτρας, αλλά και της Ηλείας, την κάνουν καθημερινά.
Από αντιπροσώπους, πωλητές, εκπαιδευτικούς και τόσους ακόμα. Είναι δύο πόλεις που βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια, έχουν καθημερινές συναλλαγές μεταξύ τους οι οικονομίες τους και αυτό ισχύει φυσικά και για τις γύρω περιοχές τους.
Το να πληρώνει κανείς καθημερινά 9 ευρώ διόδια (ή κάτι λεπτά λιγότερο), όσο βελτιωμένος και αν είναι ο αυτοκινητόδρομος, είναι ένα θέμα για δεκάδες πολίτες που κάνουν αυτή τη διαδρομή.
Το θέμα απασχόλησε τη Βουλή. Σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης η τσουχτερή τιμή των διοδίων έχει να κάνει άμεσα με την κατάργηση της σύμβασης με τις οκτώ εργολαβίες και την ανάθεση του έργου σε μία εταιρεία.
Ωστόσο, από την πλευρά του ο Καραμανλής αντίτεινε ότι ο δρόμος αυτός όταν φτιαχτεί θα παραμένει σε άριστη κατάσταση, κάτι που θα μηδενίσει τα τροχαία που έχουν στοιχίσει ζωές, αναφέροντας μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Πατρών – Κορίνθου και της Ολυμπίας οδού.