ΗΛΕΙΑ. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη ζητά την προστασία των παραγωγών καλαμποκιού της Ηλείας αλλά και της Ελλάδος από το εισαγώμενο καλαμπόκι που διατίθεται στους κτηνοτρόφους.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Αγρότες από όλη τη χώρα και ιδίως από την Πελοπόννησο, αναφέρουν ότι, φέτος, σε ολόκληρη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Ηλεία, υπήρξε έντονη στροφή των αγροτών προς την καλλιέργεια καλαμποκιού. Ωστόσο, το τοπίο σχετικά με τις τιμές παραμένει γι’ αυτούς ακόμη αβέβαιο, λόγω του κορωνοϊού. Η ως άνω παραγωγή είναι δαπανηρή, καθώς, όπως λένε, το στρέμμα έχει έξοδα της τάξης των 230 ευρώ και αποδίδει, περίπου, 1400 κιλά. Οι καλαμποκοπαραγωγοί ανησυχούν, επίσης έντονα για το γεγονός ότι, οι αθρόες εισαγωγές είναι εκείνες που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα της απόδοσης κάθε καλλιέργειας, ενώ υποστηρίζουν, πώς ό,τι πωλείται στους κτηνοτρόφους είναι εισαγόμενο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Υπάρχει σχεδιασμός από μέρους σας για τον περιορισμό των εισαγωγών στο καλαμπόκι;
2. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το κόστος παραγωγής του καλαμποκιού στη χώρα μας είναι αρκετά υψηλό, τι προτίθεσθε να πράξετε, αφενός, για να διατηρηθούν βιώσιμες τιμές πώλησης του προϊόντος και αφετέρου, για τη στήριξη των καλλιεργητών καλαμποκιού;»