«Ελληνικός Χρυσός» στο Facebook: περιβαλλοντική καμπάνια χωρίς απαντήσεις

Χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θέτουν ερωτήματα διαμαρτυρόμενοι, ενώ η εταιρεία τα αποφεύγει συστηματικά

Τις τελευταίες εβδομάδες η σελίδα της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ στο Facebook επιχειρεί να προπαγανδίσει τις ενέργειές της για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα, δημοσίευσε δυο βίντεο, αφενός για το πρόγραμμα παρακολούθησης του περιβάλλοντος στα μεταλλεία, αφετέρου για τα προγράμματα περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Ωστόσο δεν είναι το περιεχόμενο των βίντεο που προκαλεί εντυπώσεις, αλλά οι απαντήσεις σε χρήστες που εναντιώνονται στην εξόρυξη.

Η Ελληνικός Χρυσός απαντά ότι η μέθοδος flash smelting εφαρμόζεται σε 50 μεταλλουργίες παγκοσμίως, ενώ στην Ε.Ε. αποτελεί αποκλειστική τεχνολογία για την παραγωγή χαλκού. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, είχε διαφορετική άποψη:

Στη συνέχεια, σε ερωτήσεις σχετικά με το χωριό της Στρατονίκης και τις ρωγμές στα σπίτια, η εταιρεία δηλώνει ότι είναι «δίπλα στην κοινωνία»:

 

Ωστόσο στη Στρατονίκη παραβιάζονται οι όροι των συμβάσεων και το χωριό βουλιάζει

Σε άλλο σχόλιο, που αναφέρεται στις διώξεις των κατοίκων, η εταιρεία δηλώνει, ξανά, ότι είναι «δίπλα στην κοινωνία».

Έμπρακτα και τεκμηριωμένα, ωστόσο, η εταιρεία στηρίζει την ΕΛ.ΑΣ. και μάλιστα «στα πλαίσια ανταποδοτικότητας»:

«Μεταλλευτικά Νέα», έκδοση της Ελλ. Χρυσός, Ιούλιος-Αύγουστος 2013 (σελ. 10)

Μετά τα «καλλιτεχνικά» βίντεο της Ελένης Κυπραίου, σειρά έλαβαν οι φωτογραφίες με «θολή αισθητική» της Μαρίας Καδόγλου, μέλους του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων:

Παράλληλα, αναδεικνύονται ανακολουθίες στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και στον χάρτη που ανήρτησε η εταιρεία σχετικά με τον Κοκκινόλακκα.

Τέλος, άλλη χρήστρια υπογραμμίζει τα απόβλητα που αποθέτει η εταιρεία στον Κοκκινόλακα πάνω σε ενεργό σεισμικό ρήγμα. Η εταιρεία μιλάει για τις ασφαλείς μεθόδους που εφαρμόζει, αλλά δεν αναφέρεται καθόλου στο ρήγμα και τους κινδύνους λόγω της σεισμικής δραστηριότητας.

Για το σεισμικό ρήγμα και τους κινδύνους που παρουσιάζει η δραστηριότητα της εταιρείας, έχει αναφερθεί εκτενώς, ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Κώστας Παπαζάχος.

Το κοινό σημείο σε όλες αυτές τις επικοινωνιακές απευθύνσεις της εταιρείας είναι η αποφυγή των ουσιωδών θεμάτων και η απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων. Ενώ η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. παραθέτει κάποια στοιχεία που αμφισβητούνται, η επικοινωνιακή της ομάδα δεν είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τα φλέγοντα ζητήματα, όπως:

  • Η ουσιαστική ακύρωση του συνόλου της σύμβασης λόγω της ανυπαρξίας σχεδίου μεταλλουργίας.
  • Η μόλυνση στην περιοχή της Ολυμπιάδας.
  • Η συνεχιζόμενη κατάρρευση της Στρατονίκης που βρίσκεται πάνω από το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών.
  • Η επαπειλούμενη καταστροφή από την ανέγερση φράγματος για επικίνδυνα απόβλητα στον Κοκκινόλακκα, κοντά στο Στρατώνι, πάνω στο σεισμικά ενεργό ρήγμα

Εντός αυτού του κλίματος, δεν είναι τυχαίο ότι η εξέταση της τελευταίας προσφυγής της εταιρείας στο ΣτΕ έχει πάρει αναβολή για μια ακόμα φορά.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο