Συνεχίζει να ομορφαίνει η Καστοριά / Δ. Λίτσκας: «Έχουμε θέσει ως στόχο να αναδείξουμε όσο περισσότερο μπορούμε τις ομορφιές του τόπου μας»

Για τη μετά-κορωνοϊού εποχή, για τις αλλαγές που έρχονται στο Κοιμητήριο Καστοριάς, για τις νέες πινακίδες ανακοινώσεων και για τις επιπλέον πινελιές που θα πραγματοποιηθούν με σκοπό να αναδείξουν ακόμα περισσότερο την ομορφιά της Καστοριάς, μίλησε στους “Ορίζοντες” ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου,  Καθημερινότητας και Πολιτικής Προστασίας Διονύσης Λίτσκας.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ορισμένες εργασίες στον Δήμο Καστοριάς αναγκαστικά έμειναν  λίγο πίσω.  Η Αντιδημαρχία Καθημερινότητας, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας λειτουργούσε με προσωπικό ασφαλείας βάσει των εντολών από το Κεντρικό Κράτος. Παράλληλα κατά το διάστημα της καραντίνας στη Δημοτική Ενότητα Μεσοποταμίας, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Διονύσης Λίτσκας μαζί με το προσωπικό της αρμόδιας υπηρεσίας, επί 3 εβδομάδες εξυπηρετούσαν τους πολίτες, μοιράζοντας τρόφιμα και ό,τι άλλο χρειάζονταν.  Σε αυτό το διάστημα μοιράστηκαν από τον Δήμο Καστοριάς στους κατοίκους της Δ.Ε. Μεσοποταμίας τουλάχιστον 5.500 σακούλες με είδη πρώτης ανάγκης.

«Ούτε για μια στιγμή δεν ένιωσα φόβο μήπως νοσήσω και εγώ ο ίδιος. Το καθήκον, αλλά και η συνείδησή μου, μου υποδείκνυαν ότι πρέπει να είμαι εκεί. Εννοείται πως πάντοτε υπάρχει μια επιφύλαξη και μια ιδιαίτερη προσοχή,  καθώς προστατεύοντας εμάς τους ίδιους προστατεύουμε και τον περίγυρό μας. Η πανδημία του κορωνοϊού ήταν κάτι άγνωστο όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλον τον κόσμο. Είμαστε προετοιμασμένοι για ακραία καιρικά φαινόμενα, για πυρκαγιές, για σεισμούς, αλλά ο κορωνοϊός ήταν ένα αχαρτογράφητο πεδίο. Εκ του αποτελέσματος, πιστεύω ότι ο Δήμος Καστοριάς χειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κατάσταση», δήλωσε ο κ. Λίτσκας.

Οι άσχημες μέρες που πέρασε η Καστοριά, εξαιτίας του κορωνοϊού ανήκουν πλέον στον παρελθόν. Ευχή όλων είναι να μην υπάρξει στο μέλλον ούτε ένα θετικό κρούσμα στην περιοχή.

 

Εν αναμονή του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας

Με το που πέρασε η υγειονομική κρίση στην περιοχή, η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Καστοριάς ξεχύθηκε και πάλι στους δρόμους, συνεχίζοντας το σημαντικό της έργο.

Βέβαια, λόγω του κορωνοϊού, δεν έτρεξε και το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία Πρασίνου να έχει στο δυναμικό της μόλις τέσσερις κηπουρούς.

«Προκειμένου να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο δουλεύουμε μέρα και νύχτα», ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος «Πραγματικά, αυτά τα παιδιά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια».

 

Ειδικές κατασκευές για αγγελτήρια  πένθιμων γεγονότων

Ο Δήμος Καστοριάς, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση της αφισορρύπανσης αλλά και  στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ευταξίας, προχώρησε στην τοποθέτηση ειδικών κατασκευών για τα αγγελτήρια πένθιμων γεγονότων σε 27 περιοχές της Καστοριάς, ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη επικόλλησή τους από τα Γραφεία Τελετών σε κολώνες, τοίχους και δένδρα.

«Πριν από μερικές ημέρες πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τα Γραφεία Τελετών, προκειμένου να τους ενημερώσουμε για τα νέα δεδομένα. Η συζήτηση κινήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, λαμβάνοντας παράλληλα την επιβεβαίωση ότι θα συνεργαστούν πλήρως στο νέο καθεστώς, με την επικόλληση να γίνεται μόνο στα συγκεκριμένα σημεία», ανέφερε ο κ. Λίτσκας.

Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες κατασκευές δεν προορίζονται για αφισοκολλήσεις, ενώ ο Δήμος προτίθεται να επιβάλλει και τις ανάλογες κυρώσεις που προβλέπονται από τον ισχύοντα κανονισμού καθαριότητας.

Νέα εικόνα και στα Κοιμητήρια Καστοριάς

Παράλληλα πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης στο Κοιμητήριο Καστοριάς, όπου γίνονται πολύ σημαντικά βήματα. Έχουν προγραμματιστεί συνολικά 150 εκταφές οι οποίες θα εξυπηρετήσουν στην αποσυμφόρηση του χώρου. Από αυτές οι 100 έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.  Ωστόσο δεν θα χρησιμοποιηθούν και τα 150 σημεία, αλλά τα 120, προκειμένου να μην υπάρξει ξανά πρόβλημα συμφόρησης.

Όσον αφορά το Οστεοφυλάκιο, πραγματοποιούνται ενέργειες για τη δημιουργία νέων οστεοθηκών «Μέσα στον επόμενο μήνα θα προβούμε και σε άλλες σημαντικές αλλαγές στο Κοιμητήριο τις οποίες θα τις ανακοινώσουμε άμεσα. Για να είμαστε ειλικρινείς η καλύτερη λύση θα ήταν ένα νέο Κοιμητήριο. Από τη στιγμή όμως που δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε με αυτά που έχουμε», είπε ο κ. Λίτσκας.

Έρχονται στον Δήμο Καστοριάς, όμορφες, ευφάνταστες και με σχεδόν μηδενικό κόστος αλλαγές

Ο Αντιδήμαρχος επεσήμανε πως και πριν τον κορωνοϊό πραγματοποιούνταν  καλλωπιστικές παρεμβάσεις σε όλο τον Δήμο Καστοριάς,  με πολύ χαμηλό κόστος. Στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθεί και τώρα η Αντιδημαρχία Πρασίνου «Έχουμε ένα πρόγραμμα, ώστε να πραγματοποιήσουμε παρεμβάσεις σε διάφορες γειτονιές και πάρκα. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω, πως έχω έρθει σε επαφή με τους Προέδρους των Τ.Κ. για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε κάθε γωνιά του Δήμου. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε έναν τόνο ανανέωσης στην πανέμορφη Καστοριά μας».

Κίνητρο για  τον κ. Λίτσκα  για όλες αυτές τις αλλαγές, είναι η αποδοχή των δημοτών και το πώς αγκαλιάζουν με πολλή αγάπη όλες αυτές τις προσπάθειες «Ο Δήμαρχος μας, ο Γιάννης Κορεντσίδης, είναι ένας νέος άνθρωπος με πολλή όρεξη για δουλειά. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλη την ομάδα. Αγαπάμε πολύ τον τόπο μας. Προσωπικά, όταν πήρα την απόφαση να ασχοληθώ ξανά με τα κοινά, είπα ότι θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, από όποια θέση και εάν βρίσκομαι».

 

 

 

 

Comments are closed.

You May Also Like

Σύλληψη 36χρονου αλλοδαπού στην Φλώρινα σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης

Σύλληψη 36χρονου αλλοδαπού στην Φλώρινα σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης

Έκτακτο: Ξυλοκόπησαν ανήλικους μετανάστες στην Κορησό. Οι 3 διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Καστοριάς

Έκτακτο: Ξυλοκόπησαν ανήλικους μετανάστες στην Κορησό. Οι 3 διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Καστοριάς

Από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι σχετικά με την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του COVID 19

  Από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιούνται…

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή η Μαρία Αντωνίου σχετικά με τα 170 ακίνητα της Καστοριάς τα οποία μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή η Μαρία Αντωνίου σχετικά με τα 170 ακίνητα…

Ζήσης Τζηκαλάγας

Υπερηφάνεια με την απόδειξη της αιώνιας παρουσίας και κυριαρχίας της Ελληνικής γλώσσας.

Ιατροδικαστής θα δώσει φως στα αίτια θανάτου της 44χρονης γυναίκας που βρέθηκε νεκρή εχθές στην αυλή του σπιτιού της στη Μεσοποταμία

Ιατροδικαστής θα δώσει φως στα αίτια θανάτου της 44χρονης γυναίκας που βρέθηκε…

Γιατί ο πόνος στην πλάτη είναι τόσο κοινός;  Ποιος ο ρόλος της μυϊκής μνήμης;

Γιατί ο πόνος στην πλάτη είναι τόσο κοινός;  Ποιος ο ρόλος της…

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Ένταξη της ερευνητικής πρότασης ELECTRON στο πλαίσιο του Η2020 συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ

  Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας:  Ένταξη της ερευνητικής πρότασης ELECTRON στο πλαίσιο του…

Μαρία Αντωνίου: Σημαντική η συνεισφορά του κλάδου της γουνοποιίας στην εθνική οικονομία

  Μαρία Αντωνίου: Σημαντική η συνεισφορά του κλάδου της γουνοποιίας στην εθνική…

« Αγιασμός Σχολικών Μονάδων σχολικού έτους 2021-2022 »

Σας κοινοποιούμε το πρόγραμμα αγιασμού των σχολικών μονάδων της περιφερείας μας, την…