Καστοριά: Το στολίδι της Βόρειας Ελλάδας

Πηγή εικόνας: autotriti.gr

Καστοριά, μία από τις ωραιότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, χτισμένη ανάμεσα σε δύο βουνά, στο Γράμμο και στο Βίτσι. Είναι γνωστή και ως η πόλη των γουναράδων. Ξεχωρίζει κυρίως για την σφαιρική εικόνα της πόλης που προσφέρεται με ένα μικρό γύρο της λίμνης. Η λίμνη ονομάζεται Ορεστιάδα, και σε αυτή υπάρχουν πάνω από 200 είδη ορνιθοπανίδας.

Τι αξίζει να δω στην Καστοριά

Σε πολύ κοντινή απόσταση από τη λίμνη, είναι η παλιά συνοικία Ντολτσό. Είναι μία από τις γραφικότερες γειτονιές της πόλης και εκεί  υπάρχουν αρχοντικά που χρονολογούνται από τον 17ο και τον 18ο αιώνα. Τα αρχοντικά αυτά είναι μια απτή απόδειξη που δείχνει ότι η οικονομία  άνθισε χάρη στην κατεργασία και το εμπόριο της γούνας. Πολλά από αυτά βέβαια, έχουν μετατραπεί σε μουσεία, όπως είναι το αρχοντικό του Νεράντζη Αϊβάζη, που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο.

Πηγή εικόνας: kastoria.gov.gr

Μοναδικό αξιοθέατο της Καστοριάς, είναι και οι πάρα πολλές βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες. Οι εκκλησίες αυτές χρονολογούνται από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα. Επίσης, αριθμούνται πάνω από 60 και όλες είναι τύπου Βασιλικής. Εξαίρεση στον κανόνα, αποτελεί η  Παναγία Κουμπελίδικη, η οποία πήρε το όνομά της από το σχήμα του χαρακτηριστικού της  τρούλου (κουμπέ).

Στην Καστοριά, αξίζει μία επίσκεψη στο μουσείο Βυζαντινής τέχνης στην Πλατεία Δεξαμενής, όπου υπάρχουν πολλά αντικείμενα της βυζαντινής περιόδου. Επιπλέον, προτείνεται να δεις την πανοραμική εικόνα της πόλης εν πλω, με το τουριστικό σκάφος που πραγματοποιεί τον περίπλου της Χερσονήσου, ώστε να απολαύσεις την μαγευτική ομορφιά της λίμνης.

Επισκεπτόμενος την Καστοριά, μην παραλείψεις μια επίσκεψη στο πρότυπο ενυδρείο το οποίο μπορεί να πείσει και τους πιο απαιτητικούς, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο των γλυκών νερών σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Εκεί φιλοξενούνται ιδιαίτερα επαπειλούμενες ποικιλίες ψαριών, όπως είναι ο οξύρρυγχος.

Περιοχές γύρω από την Καστοριά

Πηγή εικόνας: propaganda.gr

Για τους πιο τολμηρούς, 7 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καστοριάς υπάρχει το Δισπηλιό, όπου  έχει ανασκαφεί ένας προϊστορικός λιμναίος οικισμός (χρονολογείται από το 5.000 π.Χ). Το παραδοσιακό χωριό Νεστόριο επίσης, αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Βόρεια Ελλάδα, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Πιο συγκεκριμένα, κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται το River Party στις όχθες του  ποταμού Αλιάκμονα, με τη συμμετοχή διαφόρων γνωστών καλλιτεχνών. Τους χειμερινούς μήνες, αγαπημένος προορισμός είναι το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου (22 χιλιόμετρα ανατολικά της Καστοριάς, όπου προσφέρονται δραστηριότητες, όπως είναι το σκι και snowboard).

Πώς μπορείς να πας στην Καστοριά

Η Καστοριά απέχει 575 χιλιόμετρα από την Αθήνα (μέσω Κοζάνης). Βρίσκεται σε απόσταση 219 χιλιομέτρων από Θεσσαλονίκη. Η μετάβαση στην πόλη της Καστοριάς μπορεί να πραγματοποιηθεί οδικώς, με διόδια που ανέρχονται στα 18 ευρώ, ενώ τα καύσιμα κοστολογούνται στα 60 ευρώ (διαφέρει από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο). Ακόμη, μπορεί κανείς να φτάσει αεροπορικώς μέσω του Άργους Ορεστικού, που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη της Καστοριάς.

Αν επιλέξεις την Καστοριά για το επόμενο ταξίδι σου, πρέπει να έχει στην άκρη του μυαλού του ότι πρόκειται για μία πόλη, η οποία έχει πολύ κρύο και υψηλή υγρασία. Οι δρόμοι της είναι αρκετά μπερδεμένοι και η λίμνη δεν βοηθάει και τόσο στον προσανατολισμό. Παρ’όλα αυτά, ένας περίπατος δίπλα στην λίμνη αποτελεί ένα ξεχωριστό λιθαράκι στην επίσκεψη στην πόλη της Καστοριάς.

Τα «Ραγκουτσάρια»

Πηγή εικόνας: vetonews.gr

Στις αρχές του Ιανουαρίου, και συγκεκριμένα από τις 6 έως τις 8 του μήνα, λαμβάνει χώρα το ιδιότυπο καρναβάλι της πόλης. Τα περίφημα Ραγκουτσάρια, που κάθε χρόνο προσεγγίζουν όλο και περισσότερο κόσμο. Τα Ραγκουτσάρια ξεκινούν την ημέρα των φώτων και συμμετέχει ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων. Οι ντόπιοι μεταμφιέζονται και οργανώνονται σε«μπουλούκια», το καθένα με τη δική του ορχήστρα.  Βγαίνουν στους δρόμους πίνοντας και χορεύοντας και διασκεδάζουν με όλη τους τη ψυχή. Η μάσκα είναι απαραίτητο αξεσουάρ στην μεταμφίεση όσων συμμετέχουν. Το κέφι και διάθεση για χορό αποτελούν απαραίτητα εφόδια, που πρέπει να έχει κανείς για να νιώσει στο έπακρο τον ρυθμό της διασκέδασης. Η αποκορύφωση της γιορτής είναι η παρέλαση, όπου το «μπουλούκι» που θα κριθεί ως το καλύτερο όλων βραβεύεται.

Τοπικά προϊοντα της Καστοριάς

Σίγουρα, αξίζει να δοκιμάσεις τα πολύ γνωστά όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια, μπαρμπούνια, που καλλιεργούνται από τα χρόνια του λιμναίου οικισμού). Επιπλέον, τα μήλα αποτελούν ιδιαίτερο προϊόν του τόπου, καθώς τα ιδιαίτερα κλιματολογικά χαρακτήριστικά της περιοχής συντελούν θετικά. Έτσι, το παραγόμενο προϊόν έχει άριστο χρώμα, γλυκύτητα, τραγανότητα και ανθεκτικότητα. Επίσης, τα μανιτάρια και τα κάστανα αποτελούν μαζί με τα καρύδια, το κρασί, το τσίπουρο, τα τυριά και το τοπικό μέλι από τα πιο γνωστά τοπικά προϊόντα της Καστοριάς. Άλλες τοπικές λιχουδιές, που μπορείτε να γευτείτε, είναι ο τραχανάς και οι χυλοπίτες. Για τους λάτρεις των γλυκών η Καστοριά προσφέρει γλυκά του κουταλιού, λουκούμια, ζαχαροστράγαλα και  σάλιαρους. 

Σάλιαροι Καστοριάς

 

Πηγή εικόνας: aboutkastoria.gr

Πηγή: maxmag.gr

You May Also Like

Π.Ε. Καστοριάς: Ανάρτηση καταστάσεων πληρωμής έτους 2014 Ολοκληρωμένη Διαχείριση στα καπνά

Π.Ε. Καστοριάς: Ανάρτηση καταστάσεων πληρωμής έτους 2014 Ολοκληρωμένη Διαχείριση στα καπνά

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συνδιοργανωτής της 3ης παγκόσμιας εκδήλωσης για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη διασπορά

  Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συνδιοργανωτής της 3ης παγκόσμιας εκδήλωσης για τις…

Απάντηση του Κωνσταντίνου Δημητριάδη στις μομφές της προέδρου του Δημ. Συμβουλίου Νεστορίου

Απάντηση του Κωνσταντίνου Δημητριάδη στις μομφές της προέδρου του Δημ. Συμβουλίου Νεστορίου

Η Εορτή της ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου στην ιστορική Μονή Τσιριλόβου

Η Εορτή της ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου στην ιστορική Μονή…

5 προτάσεις για ενδυνάμωση του μυαλού και μακροζωΐα

5 προτάσεις για ενδυνάμωση του μυαλού και μακροζωΐα

Τι αποφασίστηκε για την στήριξη του κλάδου της Γούνας μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης

Τι αποφασίστηκε για την στήριξη του κλάδου της Γούνας μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης

Ατομικές συμβάσεις εργασίας για την καθαριότητα του Γ.Ν. Καστοριάς

Σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 63 του Ν.4430/31-10-2016 (ΦΕΚ 205Α΄) σχετικά…

“Τα μνημεία έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό και αποτελούν κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας”

    “Τα μνημεία έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό και αποτελούν κομμάτι της ιστορίας…