Η Καστοριά λέει «ΝΑΙ» στην Ανακύκλωση. Ξεκίνησε το πρόγραμμα χωριστής συλλογής υπολειμμάτων κουζίνας/τροφών στο Δήμο Καστοριάς

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020 στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς η ενημέρωση για το πρόγραμμα χωριστής συλλογής των απορριμμάτων/ υπολειμμάτων κουζίνας/τροφών, το οποίο και ξεκίνησε  τον Φεβρουάριο του 2020 στο Δήμο Καστοριάς και θα εφαρμόζεται πιλοτικά  σε πρώτη φάση στην περιοχή Καλλιθέα.  Σε δεύτερο χρόνο, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της πόλης.

Το πιλοτικό πρόγραμμα χωριστής συλλογής οργανικών  αποβλήτων που  εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο Δήμο Καστοριάς υλοποιείται στα πλαίσια του έργου LESS WASTE II “Promotion of waste prevention and recycling at the cross-border area” το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme “Greece-Albania 2014-2020”, με επικεφαλής εταίρο  τη ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. (Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας).

«Σκοπός της  ενημέρωσης είναι η έναρξη ενός πιλοτικού  προγράμματος   χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων»  πληροφόρησε  η  περιβαλλοντολόγος της  ΔΙΑΔΥΜΑ Κατερίνα Γιαννακούλα και συνέχισε λέγοντας πως «Ο Δήμος Καστοριάς όπως και  υπόλοιποι Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας έχουν την υποχρέωση να περισυλλέξουν  ξεχωριστά ένα νέο  ρεύμα αποβλήτων-των  βιοαποβλήτων- και συγκεκριμένα  των υπολειμμάτων τροφών.  Στα πλαίσια αυτού του ευρωπαϊκού προγράμματος  ο Δήμος Καστοριάς έχει προμηθευτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό, ένα όχημα, κάδους περισυλλογής των βιοαποβλήτων, μικρούς κάδους κουζίνας και οικιακούς κάδους κομποστοποίησης. Ο Δήμος Καστοριάς είναι καθόλα έτοιμος να κάνει το πρώτο του βήμα».

Ο Δήμος Καστοριάς επιλέχθηκε μέσα από την εξέταση κριτηρίων, ως ο  πλέον κατάλληλος για την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος, μιας και εξασφαλίζει αρκετές από τις προϋποθέσεις για την επιτυχία του «Είναι σημαντικό όλοι μας, να διαχειριζόμαστε τα απόβλητά μας με ορθολογικό τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσουμε το κόστος ταφής  των σκουπιδιών για τον Δήμο μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να πιάσουμε κάποιους στόχους μέσω του προγράμματος. Θα πρέπει το 40% των απορριμμάτων να ανακυκλώνεται. Θα συνεχίσουμε και με άλλες δράσεις προς ενημέρωση των δημοτών», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης – Συντονισμού Δημοτικών Ενοτήτων και Τοπικών Συμβουλίων Κωνσταντίνος Τσανούσας.

«Βάσει νόμου, πρέπει και να “τρέξουμε” το πρόγραμμα, αλλά και να φτάσουμε κάποιους στόχους. Θα μπορούσα να πω ότι είναι ένα εγχείρημα το οποίο εμπεριέχει δυσκολίες, όμως πρέπει να εναρμονιστούμε με το ρεύμα της ανακύκλωσης.  Προσωπικά θεωρώ πως αποτελεί βασικό πλεονέκτημα των δράσεων της ανακύκλωσης το οικονομικό μέρος σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος. Θα πρέπει ο κάθε πολίτης να το καταλάβει αυτό. Αυτή τη  στιγμή ο Δήμος Καστοριάς είναι  χρεωμένος,  όσον αφορά στη  διαχείριση των σκουπιδιών . Οι δράσεις ανακύκλωσης θα βοηθήσουν τον Δήμο, οι δημότες θα πρέπει να βοηθήσουν τον Δήμο, για να μπορέσει  εν συνεχεία και ο Δήμος να βοηθήσει τους δημότες. Με την εξοικονόμηση χρημάτων για παράδειγμα,  ο Δήμος Καστοριάς μελλοντικά θα μπορεί να μειώσει τα δημοτικά τέλη, ή να προσφέρει περισσότερα πράγματα στην πόλη», δήλωσε ο  Περιβαλλοντολόγος  της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Πρασίνου Δήμου Καστοριάς  Στέργιος Γαργάλας.

Οι παρευρισκόμενοι, στο τέλος της ημερίδας, συμπληρώνοντας την ειδική αίτηση προμηθεύτηκαν έναν οικιακό κάδο συγκέντρωσης βιοαποβλήτων. Σύμφωνα με την κα Γιαννακούλα, εντός των κάδων μπορούν να τοποθετηθούν τα υπολείμματα των τροφών. Για παράδειγμα φλούδες από λαχανικά και φρούτα, μαγειρεμένα ή μη, κρέας, ψάρι, αυγά, τσόφλια,  υπολείμματα καφέ και τσαγιού «Με λίγα λόγια, ότι έχει ένα νοικοκυριό στον πάγκο του και περίσσεψε ή χάλασε, μπορεί να τοποθετεί στον κάδο.  Όλα τα οικιακά απόβλητα θα πρέπει να μεταφέρονται από τους πολίτες  στους ειδικούς καφέ κάδους που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της Καλλιθέας. Στη συνέχεια θα περισυλλέγονται  από τη  ΔΙΑΔΥΜΑ η οποία θα  τα μεταφέρει στις εγκαταστάσεις  κομποστοποίησης. Το τελικό προϊόν που θα παράγεται από την όλη διαδικασία, το κομπόστ είναι ένα χώμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά  το οποίο μπορεί να  χρησιμοποιηθεί για την λίπανση πχ των πάρκων ή των κήπων».

Να σημειωθεί πως όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να προμηθευτούν τον οικιακό κάδο  μπορούν να επικοινωνήσουν με τα γραφεία της εφημερίδας «Ορίζοντες». Τηλέφωνο 24670 24782. Διεύθυνση: Στρατηγού Άρτη 19.

Χρύσα Κοσμίδου

 

You May Also Like

Vespa Club Κοζάνης: «Αλκοόλ και τιμόνι δεν ήταν ποτέ φίλοι και ούτε πρόκειται να γίνουν»

  Vespa Club Κοζάνης: «Αλκοόλ και τιμόνι δεν ήταν ποτέ φίλοι και…

συνεδρίαση οργάνου Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καστοριάς ενόψει της Χειμερινής Περιόδου.

Ο Σχεδιασμός και οι Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις, παγετό, κατά τη χειμερινή περίοδο 2023-2024

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

  Ο. Τελιγιορίδου: «Πολλοί ήταν εκείνοι που αμφισβήτησαν τη σιδηροδρομική σύνδεση Φλώρινα-Καστοριά-Πόγραδετς»

Συνέντευξη του Βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια για τα θέματα υγείας στο Νομό

Συνέντευξη του Βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια για τα θέματα υγείας στο Νομό

Έκδοση Πρόσκλησης για τη χρηματοδότηση δράσεων διαχείρισης βιοαποβλήτων, προϋπολογισμού 529 χιλ. ευρώ, από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτική Μακεδονία 2014-2020

  Έκδοση Πρόσκλησης για τη χρηματοδότηση δράσεων διαχείρισης βιοαποβλήτων, προϋπολογισμού 529 χιλ.…

Σύλληψη 53χρονου ημεδαπού σε περιοχή της Καστοριάς, για παράνομη μεταφορά δύο αλλοδαπών

Σύλληψη 53χρονου ημεδαπού σε περιοχή της Καστοριάς, για παράνομη μεταφορά δύο αλλοδαπών

Σημαντική νίκη πέτυχε η Καστοριά, στον Παραπόταμο, επί του τοπικού Αστέρα με 0-1, πιστοποιώντας για μία ακόμη φορά την αγωνιστική της “ανάταση”

Σημαντική νίκη πέτυχε η Καστοριά, στον Παραπόταμο, επί του τοπικού Αστέρα με…