Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ » Τριήμερες επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις «Μνήμες Κατοχής στη Μαγνησία – Δήμος Ρήγα Φεραίου Μαρτυρικά χωριά Ριζόμυλος & Κερασιά» 
Τριήμερες επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις «Μνήμες Κατοχής στη Μαγνησία – Δήμος Ρήγα Φεραίου Μαρτυρικά χωριά Ριζόμυλος & Κερασιά» 

Τριήμερες επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις «Μνήμες Κατοχής στη Μαγνησία – Δήμος Ρήγα Φεραίου Μαρτυρικά χωριά Ριζόμυλος & Κερασιά» 

Αύριο Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, από την Κερασιά, ξεκινούν οι τριήμερες επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις, που θα συνεχιστούν στο Βελεστίνο το Σάββατο 19 και θα ολοκληρωθούν στην Άνω Κερασιά, την Κυριακή 11 Μαΐου 2019.

Οι επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις της Παρασκευής είναι αφιερωμένες στη νέα γενιά. Και σκοπό έχουν να κάνουν τα σημαντικά αυτά ιστορικά  γεγονότα περισσότερο γνωστά στους και τις μαθήτριες της ευρύτερης περιοχής, να ευαισθητοποιήσουν τους νέους σε θέματα προάσπισης της Πατρίδας, της Ελευθερίας και της Εθνικής μας υπόστασης.

Οι με τους εκπαιδευτικούς τους θα φτάσουν στις 9.00 στην  Κερασιά και συγκεκριμένα στον χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, όπου θα τελεσθεί Ιερό Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων του ολοκαυτώματος της Κερασιάς.

Αμέσως μετά θα γίνει εισαγωγική ομιλία της Αντωνίας Χασιώτη, προέδρου του Δημοτικού Διαμερίσματος Κερασιάς, η οποία θα κηρύξει  την έναρξη  των εκδηλώσεων.

Στη συνέχεια θα σχηματιστεί πορεία προ το Ηρώο, στην Κεντρική Πλατεία του χωριού. Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Η πορεία θα συνεχιστεί ως το βόρειο τμήμα του χωριού όπου είναι τα γραφεία του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς (Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ.), για να παρακολουθήσουν την ομιλία του προέδρου του Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ. Χαράλαμπου Αλεξάνδρου και τους χαιρετισμούς των ξένων προσκεκλημένων:

-Αννέττε Γκροτ, πρώην πρόεδρος της Ελληνο-Γερμανικής φιλίας του γερμανικού Κοινοβουλίου.

-Καθηγητής δρ. Χρίστοφ Σμίνκ-Γκουστάβους

-Καθηγητής Ιστορίας του Δικαίου, Πανεπιστήμιο Βρέμης ς.

Άννα Ιωαννίδου, πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Στουτγάρδης, δικηγόρος Στουτγάρδης

-Εκπροσώπων των «Μαρτυρικών Χωριών».

Θα υπάρχει και έκθεση με φωτογραφίες της εποχής, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία της Μουσικής Σχολής του Δήμου Ρήγα Φεραίου με επικά τραγούδια.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι ξένοι και προσκεκλημένοι θα επισκεφθούν τον Ριζόμυλο, και συγκεκριμένα το Δημοτικό Σχολείο, όπου είναι αναρτημένη Έκθεση ζωγραφικής «Μαρτυρική Πορεία του Ριζομύλου», όπως και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ριζομύλου και του Γυμνασίου Στεφανοβικείου, για να ακολουθήσει επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Ριζομύλου.

Το βράδυ στις 8.00, θα ολοκληρωθεί η πρώτη ημέρα των Τριήμερων Επετειακών Δράσεων και Εκδηλώσεων με την  προβολή στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ» του Βόλου του  ντοκιμαντέρ του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη «Το Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής», βασισμένο στο του καθηγητής δρ. Christoph Schminck–Gustavus.      

Ο σκηνοθέτης και ο συγγραφέας θα είναι παρόντες.

Συμπληρώνονται εφέτος 75 χρόνια από την ολική καταστροφή της Άνω και της Κάτω Κερασιάς, όπως  και του Βενέτου, οικισμών του Δήμου Ρήγα Φεραίου, στον Νομό Μαγνησίας, θλιβερά γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 1944.

Για την ανάμνηση των γεγονότων αυτών, που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, έχουν προγραμματιστεί και θα διοργανωθούν τριήμερες Επετειακές Δράσεις και Εκδηλώσεις, στην Κερασιά, τον Ριζόμυλο, αλλά και στον Βόλο και το Βελεστίνο, την Παρασκευή 10, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 11 Μαΐου 2019.

Την πρωτοβουλία των δράσεων και εκδηλώσεων αυτών έχει αναλάβει το Κέντρο Ιστορίας & Πολιτισμού Κερασιάς (Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ.) με την συμπαράσταση και συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, , του Δήμου Ρήγα Φεραίου και του «Μαρτυρικού Χωριού» Ριζόμυλο Μαγνησίας.

Στην οργανωτική επιτροπή επίσης, συμμετέχει και η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης Γερμανίας, ενώ   ιδρύματα στην Ελλάδα,  θα έχουν ενεργό συμμετοχή.

Οι δράσεις και επετειακές εκδηλώσεις, λόγω της μεγάλης σημασίας τους, των διεθνών συμμετοχών και της ευρύτητας του προγράμματος, έχουν λάβει την Αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και την οικονομική ενίσχυση από την Βουλή των Ελλήνων.

Θα συμμετάσχουν δε και τα χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου,  Ριζόμυλος και Κανάλια, όπως επίσης και οι κοινότητες του Νομού, που υπέστησαν ανάλογες καταστροφές από τα Ναζιστικά και Φασιστικά στρατεύματα κατοχής: Νέα Αγχίαλος, Μηλιές, Δράκεια Πηλίου και ο Πλάτανος Αλμυρού, καθώς και χαρακτηρισμένα «Μαρτυρικές Πόλεις και  Χωριά» της χώρας.

Στις δράσεις και εκδηλώσεις αυτές, που θα έχουν διεθνή χαρακτήρα, εκδήλωσαν ενδιαφέρον και συμμετέχουν:

-Η Γερμανίδα πρώην του κόμματος Die Linke, ΑΝΕΤΕ ΓΚΡΟΤΕ, και ο Γερμανός ιστορικός ΚΡΙΦ ΓΟΥΣΤΑΒΟΥΣ, ενώ απέστειλαν χαιρετισμό μέσω  video και άλλοι Γερμανοί και Ιταλοί ιστορικοί.

Το πλούσιο πρόγραμμα των δράσεων και επετειακών Εκδηλώσεων, θα κορυφωθεί την επόμενη ημέρα, Σάββατο 11 Μαΐου 2019, στο Δήμου Ρήγα Φεραίου, με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διεθνή επιστημονική επετειακή ημερίδα, ενώ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή το πρωί στην Άνω Κερασιά.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση