ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Μετά από προσπάθειες της διοίκησης και των τεχνικών της ΔΕΥΑ Τυρνάβου που κράτησαν περίπου 4 χρόνια ώστε να διορθωθούν εγκληματικά λάθη και παραλείψεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής ,τα οποία οδήγησαν στο να σταματήσουν τα έργα της αποχέτευσης στον Αμπελώνα*, τα οποία μάλιστα κινδύνευσαν να απενταχτούν από το ΕΣΠΑ, ξεκίνησαν πριν από λίγες μέρες

οι κατασκευαστικές εργασίες που θα ολοκληρώσουν ένα σημαντικό έργο για την πόλη και το περιβάλλον.

Ηδη συνεργεία των εταιρειών SOLIS, ΑΤΡΑΞ και ΑΒΡΑΝΑΣ δουλεύουν με συνεργεία σε δύο διαφορετικά σημεία του Αμπελώνα, ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό αυτά τα συνεργεία θα πολλαπλασιαστούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Το έργο που ύστερα από τις προσπάθειες της ΔΕΥΑ Τυρνάβου χαρακτηρίστηκε ως συνεχιζόμενο του προηγούμενου προγράμματος είναι προϋπολογισμού δημοπράτησης,  8.188.299,27 € με τον ΦΠΑ και αφορά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης αστικών λυμάτων στον Αμπελώνα και περιλαμβάνει:

την κατασκευή 53.000 μ. δικτύου αποχέτευσης αγωγών ακαθάρτων από αγωγούς βαρύτητας PVC-U, σειράς 41, διατομής Ø200 χλστ.,

την κατασκευή 550 φρεατίων επίσκεψης-ελέγχου του δικτύου ακαθάρτων από οπλισμένο σκυρόδεμα και 14 φρεατίων-διατάξεων πτώσεως στο δίκτυο ακαθάρτων,

την κατασκευή 4 Αντλιοστασίων (Α/Σ) ακαθάρτων κατασκευασμένα πλήρως με εργασίες ΠΜ και ΗΛΜ,

την κατασκευή 1.200 εξωτερικών διακλαδώσεων ιδιωτικής σύνδεσης (παροχές αποχέτευσης) από σωλήνες PVC-U σειράς 41, διατομής Ø160 χλστ. και σαμάρι με μούφα διατομής Ø200/160 και τέλος

την αποκατάσταση στις τομές είτε με ασφαλτικό είτε με σκυρόδεμα, ανάλογα στην οδό που κατασκευάσθηκε το δίκτυο των αγωγών ακαθάρτων.

Το έργο είναι ενταγμένο στην πράξη «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Δ.Κ. ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ – Β’ ΦΑΣΗ (ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ)» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020» και αποτελεί συνέχεια του αρχικού έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΣΤΗΝ Δ.Κ. ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ».

Με την ολοκλήρωσή του καθώς και του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ Δ.Κ. ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ» ο Αμπελώνας σαν οικισμός Γ΄ προτεραιότητας (άνω των 2.000 κατοίκων) αλλά και ο Βρυότοπος, θα είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ του Συμβουλίου για την συλλογή, επεξεργασία και διάθεση των αστικών λυμάτων και θα επιτευχθούν οι βασικοί στόχοι, όπως περιγράφονται και στο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΛΥΜΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, δηλαδή η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, η ολοκλήρωση βασικών υποδομών της χώρας και  η αποφυγή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο δήμαρχος

Με αφορμή την επανέναρξη των εργασιών της αποχέτευσης, ο δήμαρχος Τυρνάβου και πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Π. Σαρχώσης σε δηλώσεις του στο paidis.com ανέφερε τα εξής:

Είμαστε απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις μας προς τους κατοίκους της περιοχής κάτι που αποδεικνύεται από την έναρξη των εργασιών της αποχέτευσης του Αμπελώνα – Βρυοτόπου, το οποίο είναι ένα έργο που μπήκε σε περιπέτεια. Στην παρούσα φάση δεν θέλουμε να μπούμε σε συζητήσεις απόδοσης ευθυνών που έφεραν το έργο προ του κινδύνου της απένταξης από το ΕΣΠΑ.

Είναι όμως ένα έργο που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής που κατάφερε μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις όπως η κατάργηση του 80% στο τιμολόγιο του νερού, η επιστροφή χρημάτων σε καταναλωτές που είχαν πληρώσει αυξημένα τιμολόγια ύδρευσης και το σβήσιμο χρεών καταναλωτών για την ίδια αιτία, να φέρει την ηρεμία στην τοπική κοινωνία και να οδηγήσει τον Αμπελώνα σε τροχιά ανάπτυξης μέσα από σειρά έργων που εξελίσσονται και πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα.

*Αξίζει να σημειωθεί ότι το paidis.com από το 2013 είχε αναφερθεί αναλυτικά στα προβλήματα του έργου με συγκεκριμένα ρεπορτάζ:

“ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ” Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

 ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ