“ΧΕΝΙΑ” ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΝΙΚΑΙΑΣ

Αυτή την Κυριακή 31/3/2019  θα προβληθεί από την Κινηματογραφική Λέσχη Νίκαιας η ελληνική ταινία «Xenia» του Πάνου Κούτρα, παραγωγής 2015, διάρκειας 128΄.

Ο Ντάνι φτάνει στην Αθήνα  από την Κρήτη για να πληροφορήσει το 17χρονο αδερφό του Οδυσσέα, για τον πρόσφατο θάνατο της Αλβανίδας μητέρας τους, όπως και για το γεγονός ότι ο εδώ και πολλά χρόνια εξαφανισμένος βιολογικός τους πατέρας (ο οποίος, ως Έλληνας, μπορεί να τους δώσει την ιθαγένεια αναγνωρίζοντάς τους) ζει πια στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται σε μία στάση του περιπετειώδους ταξιδιού των δύο αγοριών σε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο με το όνομα «Ξενία», που βρίσκεται κάπου στην Κοζάνη, αλλά και στην έννοια της φιλοξενίας και την εχθρική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι «μειονότητες» στην Ελλάδα. Ο ρατσισμός κάθε μορφής εντοπίζεται παντού. Σε κάθε γωνιά της πόλης, σε κάθε βλέμμα. «Εδώ είναι Αθήνα!» λέει ο Όντι στον μικρότερο αδερφό του, τονίζοντας πως πρέπει να είναι προσεκτικοί και μαζεμένοι.

Και κυρίως φοβισμένοι. Παντού ο ρατσισμός, εκτός από τις ταράτσες των πολυκατοικιών. Εκεί νιώθεις ελεύθερος. Εκεί και τα αδέρφια νιώθουν ελεύθερα.

Οι 2 πρωτοεμφανιζόμενοι στην ταινία νεαροί Κώστας Νικούλι και Νίκος Γκέλια, που υποδύονται τα διαφορετικά σε εμφάνιση και χαρακτήρα, αδέρφια, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Ανταλλάσσουν μια δυνατή επικοινωνιακή χημεία. Ο ένας υποδύεται τον Όντι (Γκέλια), που δεν επιθυμεί να τον αποκαλούν πλέον έτσι, και ο άλλος τον Ντάνι (Νικούλι),ένα ατίθασο και αξιολάτρευτο αγόρι που δεν πάει πουθενά χωρίς το κουνελάκι του που το έχει σαν προστάτη του.

Το ενδιαφέρον cast συμπληρώνουν  ο Γιάννης Στάνκογλου, η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, ο Άγγελος Παπαδημητρίου .

Έξι βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2015 , μεταξύ των οποίων Καλύτερου Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Β΄ Ανδρικού Ρόλου (Άγγελος Παπαδημητρίου) αλλά και Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας. Η ταινία υπήρξε επίσης η επίσημη υποβολή της Ελλάδας στα Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας 2015.

O Πάνος Χ. Κούτρας επιστρέφει μετά το ανεπανάληπτο «Στρέλλα» με μια συγκινητική, απολαυστικότατη και γεμάτη βαθιά νοήματα ταινία.

Η προβολή θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας με ελεύθερη είσοδο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ