ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ Δ.Σ. ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Σε κλίμα συναίνεσης και με διάθεση για συνεργασία με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του δήμου Τυρνάβου παγματοποιήθηκαν σήμερα οι δημαιρεσίες κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του δ.σ.

Στην ειδική αυτή συνεδρίαση στο προεδρείο, με τις ψήφους όλων των παρατάξεων εκτός τη Λαϊκής Συσπείρωσης που απείχε από την ψηφοφορία, εκλέχτηκαν πρόεδρος ο προερχόμενος από την παράταξη του δημάρχου ο Ανδρέας Γιαννόπουλος, αντιπρόεδρος από την Δράση Πολιτών η Βάνα Τσαπραλή και γραμματέας από την “Πόλη που Θέλουμε” ο Απόστολος Γκανάτσιος.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Γ. Κόκουρας ανακοίνωσε τα μέλη που τοποθετεί στην Οικονομική Επιτροπή και τα οποία είναι:

Πρόεδρος Γιάννης Κόκουρας, μέλη οι αντιδήμαρχοι Λάσκος Μαδηλάς και Γιώργος Σακούτσιος, ενώ στη συνέχεια μετά από προτάσεις εκλέχτηκαν στο όργανο οι Γιώργος Γκάτσος με αναπληρωματικό τον Ανδρέα Γιαννόπουλο, Σπύρος Γκατζούλης με αναπληρωματικό τον Χρ Μάμμο, Αθανάσιος Σάμερ Αμάρι με αναπληρωματικό τον Απόστολο Γκανάτσιος και Κώστας Χρυσοβέργης με αναπληρωματική τη Φανή Μπίλιου – Λαγκιόλη.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο δήμαρχος ανακοίνωσε τα μέλη που τοποθετεί στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής που είναι: Πρόεδρος Γιάννης Κόκουρας και μέλη οι αντιδήμαρχοι Χριστόφορος Κατσαρός και Χρήστος Μάμμος. Στην ίδια επιτροπή εκλέχτηκαν μετά από πρόταση των παρατάξεων και οι:

Ανδρέας   Γιαννόπουλος με αναπληρωματικό τον Γ. Σακούτσιο, Βαγγέλης Ντέλας με αναπληρωματικό τον Γ. Γκάτσο, Αθανάσιος Αβδουλάς με αναπληρωματικό τον Β. Νταβαρούκα και Χρήστος Τσιόπας με αναπληρωματικό τον Γιώργο Κουτσοδήμο.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις του δημάρχου που ευχήθηκε καλή και δημιουργική θητεία σε όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Στ. Χατζηκράχτης υποστήριξε ότι η παράταξή του θα απέχει από την ψηφοφορία για εκλογή προεδρείου θεωρώντας ότι ο ρόλος του αντιπροέδρου και του γραμματέα είναι υποβιβασμένος. Παράλληλα σημείωσε ότι οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης θα αναδεικνύουν το σύνολο των λαϊκών προβλημάτων και θα αγωνίζονται τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στην κοινωνία

Ο πρώην δήμαρχος Παναγιώτης Σαρχώσης περιορίστηκε σε ευχές ενόψει την νέας θητείας του δ.σ. σε αντίθεση με τον επικεφαλής της “Πόλης Που Θέλουμε” Αθανάσιο Σάμερ Αμάρι ο οποίος πέρα από τις ευχές ανέφερε και τα εξής:

“Το προεδρείο ειναι ένα θεσμικό όργανο ύψιστης σημασίας για την δημοκρατία και την ορθή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, όπου αντιπρόεδρος και γραμματέας μπορούν να είναι αρωγοί και να βοηθάνε ποικιλοτρόπως τον Πρόεδρο στις αρμοδιότητές του, δίνοντάς τους πρωτοβουλίες για την καλύτερη προετοιμασία των συνεδριάσεων αλλά και ενημέρωσης των παρατάξεων για τα θέματα συζήτησης. Ας ελπίσουμε ο Πρόεδρος να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των συμβούλων που θα εκλεγούν στο προεδρείο.

Καταρχήν όπως πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς στον νομό Λάρισας είμαστε το δημοτικό συμβούλιο όπου οι πολίτες του Δήμου μας αποφάσισαν να εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις που συμμετείχαν στις αυτοδιοικιτικές εκλογές σχεδόν με τον ίδιο αριθμό συμβούλων βάση και του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής. Ένας Δήμος όπου ο Κλεισθένης θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα εφαρμογής και να αποδείξει το αν και κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί επί του πρακτέος. 

Δυστυχώς όμως δεν θα μπορέσουμε να δούμε την εφαρμογή του, καθώς οι τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις, μετά τις εθνικές εκλογές, άλλαξαν τα δεδομένα όσων αφορά την διοίκηση των Δήμων, με αλλαγές ακόμα και στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής, με αιτιολογία την ακυβερνησία των ΟΤΑ. Η αλήθεια είναι πως μετά τις αλλαγές που έγιναν, η παράταξή μας το σκέφτηκε πολύ  αν θα ήθελε να συμμετέχει στις επιτροπές υπό τις νέες αυτές συνθήκες. 

Ωστόσο τιμώντας την εντολή των πολιτών και πιστεύοντας πως η νέα δημοτική αρχή θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων εφαρμόζοντας τον Κλεισθένη και την απλή αναλογική όπως θεσπίστηκε στην αρχική του μορφή, αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε σε αυτές και μάλιστα προτείνουμε στον Δήμαρχο να εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις στις επιτροπές. Η παράταξή μας πιστεύει πως όλοι μας, βρισκόμαστε σε αυτες τις θέσεις για το καλό του τόπου μας και των συνδημοτών μας. Και εμείς θα το πράξουμε αυτό ασκώντας σοβαρή, ουσιαστική και υπεύθυνη αντιπολίτευση, συναινώντας μεν σε θέματα για το καλό του Δήμου, αλλά διαφωνώντας, ασκώντας κριτική και καταθέτοντας την δίκη μας πρόταση, εκεί όπου θεωρούμε πως αυτό κρίνεται απαραίτητο. Με διάλογο, συναινέσεις και καλή διάθεση από όλους μας, μακριά από μικροπολιτικές, ο Δήμος μας μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ