ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ

Ο αύλακας μετά τον καθαρισμό

ΓΡΑΦΕΙ Η Ρούλα Σουρλαντζή-Ζαχαράκη, πρώην πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

To ιστορικό του αύλακα στο κέντρο του Αμπελώνα συνδεδεμένο με το έργο της Αστικής Ανάπλασης του Αμπελώνα. Η τροφοδοσία νερού ξεκινάει από το μάτι του Αργυροπουλίου ακολουθώντας την ροή φτάνουμε στον Άγιο Θωμά το εξωκλήσι  μετά στον Αμπελώνα και το «τέλος του» έφτανε στην παλιά παιδούπολη της Λάρισας νυν ΟΚΑΝΑ για να καταλήξει στην Κάρλα.

Η κατασκευή του έργου  άρχισε το 1953 σαν Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Εγγείων Βελτιώσεων. Το 1956 μετατράπηκε σε ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου και το έργο ολοκληρώθηκε το 1958 σαν κεντρική διώρυγα-αρδευτικές διώρυγες (Δ) και στραγγιστικές (Τ).

Μέχρι το 1985 λειτουργούσε κανονικά με νερό όλο το χρόνο.

Ακολούθησαν 25 γεωτρήσεις συμπληρωματικής αγωγής και 5 αντλιοστάσια.

Το κομμάτι που είναι στην αστική περιοχή του Αμπελώνα το καθάριζε το ΤΟΕΒ μέσω παγίων στρεμματικών εισφορών των κατοίκων του.

Το 1987-97 με δικαστικές αγωγές που έφτασαν μέχρι τον Άρειο Πάγο Αμπελωνίτης κέρδισε τον δικαστικό αγώνα και απαγορεύτηκε η ροή του νερού.

Το καθάρισμα σταμάτησε και για τελευταία φορά έγινε το 2007.

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε ο αύλακα μετατράπηκε σε μια ανοιχτή πληγή για την πόλη του Αμπελώνα…

Αξιοσημείωτο είναι ότι  η Δημοτική Αρχή του Παναγιώτη Σαρχώση καθάρισε δυο φορές το κομμάτι του αύλακα στην αστική περιοχή του Αμπελώνα μία τον Ιούλιο του 2015 και μία τον Νοέμβριο του 2018 επεκτείνοντας τον καθαρισμό και έξω από τα όρια της κατοικημένης περιοχής.

Ιδιαίτερη και σημαντική παρέμβαση για αυτή την ανοιχτή πληγή του Αμπελώνα ήταν όταν ομόφωνα οι Δημοτικοί  Σύμβουλοι της της παράταξης της Συν Πολιτείας αλλά και οι τοπικοί σύμβουλοι του Αμπελώνα καθώς και ο προηγούμενος Δήμαρχος αποφάσισαν τα χρήματα 1.200.000 που προορίζονταν για την Αστική Ανάπλαση της Πόλης να προοριστούν για αυτό το κομμάτι της Πόλης.

Ο τότε Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Κουλιός αναλαμβάνει με την τεχνική υπηρεσία να γίνει μελέτη και να κατατεθεί στην περιφέρεια όταν άνοιξε για δεύτερη φορά το μέτρο ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός.

“Για τον Αμπελώνα ζητήθηκαν διορθώσεις (είναι γνωστά τα προβλήματα στο υπόβαθρο του Αμπελώνα – ασυμφωνία πολεοδομικών γραμμών και κτηματολογίου). Οι διορθώσεις έγιναν μέσα στον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2019 και περιμέναμε την αξιολόγηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ώστε στη συνέχεια να ανακοινωθεί νέο άνοιγμα του προγράμματος, όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ της περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου Τυρνάβου.  Η εν λόγω αξιολόγηση για λόγους που δεν γνωρίζουμε ολοκληρώθηκε στις 15 Μαΐου 2019, την περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Έκτοτε δεν έγινε κάποια κίνηση εκ μέρους της περιφέρειας προκειμένου να ανοίξει το πρόγραμμα και μετά να υποβληθεί η πρόταση του Αμπελώνα όπως είχε συμφωνηθεί”.

Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα, όπως τα κατέθεσε ο κ. Παναγώτης Σαρχώσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή άφησε μια μελέτη της οποίας οι διορθώσεις έχουν συντελεστεί ,για αυτή την πληγή του Αμπελώνα.

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε για να δοθεί αίσιο τέλος στο αστικό κομμάτι του αύλακα και της γύρω περιοχής λαϊκή κλπ πρέπει η τωρινή Δημοτική Αρχή να δουλέψει για να μη χαθεί αυτό το έργο.

Όποιον πολίτη του Αμπελώνα και να ρωτήσουμε εύχεται να λείψει αυτή η άσχημη εικόνα και μάλιστα στο κέντρο του Αμπελώνα.

Είναι απαίτηση όλων μας να γίνει αυτό το έργο.

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το στερήσει από τους πολίτες του Αμπελώνα.

Από ότι φάνηκε οι πρωτοβουλίες  είναι πλέον  στα χέρια του νυν Δημάρχου κ.  Γιάννη Κόκουρα.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ