Agenda

10 πράγματα να κάνετε στη Χαλκιδική αυτό το διήμερο

Συγκεντρώσαμε όλες τις υπέροχες ιστορίες που τρέχουν στον αγαπημένο μας προορισμό και θα σας γεμίσουν αυτό το Σαββατοκύριακο!

Parallaxi
10-πράγματα-να-κάνετε-στη-χαλκιδική-αυτό-196261
Parallaxi

Ιούλιος και Σαββατοκύριακο για τους Θεσσαλονικείς σημαίνει διήμερη εξόρμηση στη Χαλκιδική χωρίς δεύτερη σκέψη. Συγκεντρώσαμε όλες τις υπέροχες ιστορίες που τρέχουν στον αγαπημένο μας προορισμό και θα σας γεμίσουν αυτό το Σαββατοκύριακο!

Για τα χρώματα της πίστης στη Νικήτη

Μια μοναδική ματιά σε έναν άλλο κόσμο μας πάει στην Χαλκιδική αυτό το καλοκαίρι, καθώς η έκθεση φωτογραφίας του Στράτου Καλαφάτη, ΑΘΩΣ / Τα Χρώματα της Πίστης, θα μας υποδέχεται για τρεις μήνες στην παραλία της Νικήτης. Τα έργα της έκθεσης είναι αποτέλεσμα ενός φωτογραφικού οδοιπορικού πέντε ετών με αλλεπάλληλες αποστολές στο Άγιον Όρος από το 2008 μέχρι το 2013. Η έκθεση παρουσιάζεται μετά από μια σπουδαία περιοδεία και θα είναι εμπλουτισμένη με νέες εικόνες από το πρόσφατο ταξίδι του καλλιτέχνη στην Αθωνική πολιτεία.

Διαβάστε τα πάντα για την έκθεση εδώ

*1/7-30/9/2017, Τεχνοχώρος Αποθήκη, Παραλία Νικήτης, Ώρες: Καθημερινά 20:00-24:00

Για εικόνες μια άλλης εποχής στον παραδοσιακό Παρθενώνα

To Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο χωριό, στα πλαίσια της ανάδειξης αυτού του υπέροχου τόπου που αποτελεί το χωριό του Παρθενώνα και του πολιτισμού του, συναντάει τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, στο λιμάνι του Μαρμαρά Χαλκιδικής, από τις 8 έως τις 15 Ιουλίου, σε μια έκθεση με έργα από το αρχείο του σπουδαίου φωτογράφου. Μοναδικές εικόνες που αποτυπώνουν τον τόπο, τον άνθρωπο και τα γεγονότα έτσι όπως τα αποθανάτισε η φωτογραφική μηχανή του καλλιτέχνη ανά δεκαετίες, σας περιμένουν στον πανέμορφο παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα Χαλκιδικής.

Διαβάστε τα πάντα για την έκθεση εδώ

*8-15/7/2017, Nέος Μαρμαράς Χαλκιδικής, Κεντρική Προβλήτα, Ώρες: 20.00-23.00, Είσοδος ελεύθερη

Για μουσικές στον Λόφο της Σάνης

Φέτος, το Sani Festival, στο πλαίσιο του Jazz on the Hill, ξεκινάει με την πολυμελή νορβηγική Trondheim Jazz Orchestra, μια από τις πιο γνωστές ορχήστρες του κόσμου, με επικεφαλής τον σπουδαίο σαξοφωνίστα, συνθέτη και ενορχηστρωτή Eirik Hegdal σε σύμπραξη με τον διάσημο σαξοφωνίστα Joshua Redman, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αφροαμερικανικής σκηνής, που γεφυρώνουν μοναδικά τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά ηχοχρώματα του μουσικού ιδιώματος της jazz. Οι πρωτοποριακοί, ρυθμικοί και αρμονικά γεμάτοι ήχοι της Trondheim Jazz Orchestra που έχουν μαγέψει τόσο κόσμο ανά την υφήλιο θα μας ταξιδέψουν και εμάς αυτό το Σάββατο στο Sani Festival.

Διαβάστε τα πάντα για την μοναδική μουσική βραδιά εδώ

*Σάββατο 8 Ιουλίου 2017, Λόφος της Σάνης, Ώρα: 21.30, Είσοδος: 20-30 ευρώ

Για φεστιβάλ γαστρονομίας στο Porto Carras

Η ελληνική γαστρονομία έχει την τιμητική της και αυτό το καλοκαίρι στο Porto Carras Grand Resort, που για τέταρτη χρονιά μετατρέπει την μαγευτική Σιθωνία στον απόλυτο γαστρονομικό προορισμό του καλοκαιριού. Από τις 17 Ιουνίου ως τις 9 Σεπτεμβρίου 2017 και για 13 συνεχόμενα Σαββατόβραδα διάσημοι chef, βάζουν την προσωπική τους πινελιά, δημιουργώντας μοναδικά εδέσματα από εκλεκτά τοπικά προϊόντα της Χαλκιδικής και ειδικότερα του Πόρτο Καρράς. Αυτό το Σάββατο, η δημοφιλής σεφ Ντίνα Νικολάου, βάζει την ποδιά της και μας ξεναγεί στη μαγεία της ελληνικής κουζίνας στο εστιατόριο Crystal’s του Porto Carras Grand Resort στα πλαίσια του Greek Gastronomy Festival. Απολαύστε ένα μενού 5 πιάτων με συνοδεία εκλεκτού οίνου Κτήμα Πόρτο Καρράς.

*8/7/2017, Porto Carras, Σιθωνία, Χαλκιδική, Τηλ. 23750 77000

Για τη Γιορτή της Σαρδέλας στα Νέα Μουδανιά

sardeles

Η υπέροχη Γιορτή της Σαρδέλας ξεκινά στα Νέα Μουδανιά αυτή την Κυριακή 9 Ιουλίου 2017. Οι εκδηλώσεις θα κρατήσουν για 8 ημέρες, μέχρι και 16 Ιουλίου, με την γιορτή να περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα, από παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, ποδηλατάδες στην παραλία των Νέων Μουδανιών και βέβαια άφθονο φρέσκο ψημένο ψάρι και κρασί για όλους!

*9-16/7/2017, Νέα Μουδανιά, Είσοδος ελεύθερη, Event εδώ

Για απόδραση στους καταρράκτες της Βαρβάρας

Οι καταρράκτες της Βαρβάρας κρύβονται στο πυκνό δάσος που ανήκει στη Βαρβάρα Χαλκιδικής (20 χιλιόμετρα από την Αρναία), αλλά βρίσκονται πιο κοντά στην Ολυμπιάδα. Ακολουθώντας τον ασφάλτινο δασικό δρόμο Βαρβάρας-Ολυμπιάδας, που αποτελεί μια από τις ομορφότερες ασφάλτινες διαδρομές στη Χαλκιδική, θα περάσετε τις χαρακτηριστικές 5 Βρύσες (το σημείο αυτό λέγεται και Κρασονέρι) και θα κατηφορίσετε μέχρι να δείτε τη σχετική πινακίδα στ’ αριστερά σας. Οδηγήστε στο βατό χωματόδρομο και στα 2,3 χιλιόμετρα πρέπει να έχετε το νου σας καθώς θα χρειαστεί να στρίψετε όλο αριστερά ακολουθώντας τη «φουρκέτα». Μετά από 900 μ. θα βρεθείτε στο σημείο στάθμευσης. Αν πάτε ελαφρώς αριστερά, από εκεί θα βρεθείτε μετά από 4 χλμ. πάνω σε περιοχή λατομείων, ενώ εαν συνεχίσετε την πορεία σας ανατολικά θα φτάσετε στα Καλύβια Βαρβάρας.

Αφήνοντας το όχημά σας στον χώρο στάθμευσης και μπαίνοντας στη ρεματιά μπορείτε να δείτε τους δύο καταρράκτες. Το σημείο από παλιά ονομαζόταν «του Αγγελούση» και το νερό καταλήγει στον Μαυρόλακα, το ποτάμι που είναι το σύνορο Ολυμπιάδας-Βαρβάρας. O πρώτος καταρράκτης είναι ορατός από ψηλά, ενώ στον δεύτερο θα νιώσετε την ορμή του νερού, ακόμα και το καλοκαίρι. Η περιπατητική διαδρομή ανακάλυψης είναι σύντομη (5-10 λεπτά) και τόσο τα ξύλινα γεφυράκια, όσο και η σωστή σηματοδότηση συμβάλλουν θετικά στην απόλαυση του μοναδικού τοπίου. Ο τόπος είναι ιδανικός για οικογένειες με μικρά παιδιά, τα οποία είναι σίγουρα ότι θα ενθουσιαστούν.

Η συμφωνία της φύσης περιλαμβάνει δύο απίθανους καταρράκτες και ολοκληρώνεται με τους ίταμους, τα σκλήθρα, τις φλαμουριές, τις οξιές, τις άγριες φουντουκιές που φυτρώνουν ολόγυρα, ενώ τα βράχια με τα έντονα χρώματα σχηματίζουν ένα είδος πύλης στα ψηλά. Τόσο η τοποθεσία όσο και η αίσθηση ηρεμίας, γαλήνης και επαφής με το φυσικό στοιχείο σε κάνουν να νομίζεις ότι ανακάλυψες ένα κομμάτι του επί γης παραδείσου. (Και γιατί να μην γνωρίσεις και τους υπόλοιπους πανέμορφους καταρράκτες της Βόρειας Ελλάδας εδώ)

Για εξερεύνηση στο σπήλαιο Πετραλώνων

Το σπήλαιο Πετραλώνων βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του ασβεστολιθικού όρους «Κατσίκα», σε ένα χιλιόμετρο απόσταση από το χωριό Πετράλωνα Χαλκιδικής. Πρόκειται για οριζόντιο σπήλαιο με συνολικό μήκος διαδρόμων 1800 μ. περίπου, από τα οποία τα 700 έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά. Ο λιθωματικός του διάκοσμος είναι πολύ πλούσιος με πολύπλοκες μορφές, όπως σταλακτιτικές κολώνες και παραπετάσματα. Το σπήλαιο έγινε κυρίως γνωστό από τον εντοπισμό στο εσωτερικό του ενός ανθρώπινου κρανίου με αρκετά πρωτόγονα ανατομικά χαρακτηριστικά, τα οποία το καθιστούν ιδιαίτερα σημαντικό για τη μελέτη της ανατομικής εξέλιξης του ανθρώπου. Επίσης στο σπήλαιο έχει βρεθεί σημαντικός αριθμός οστών μεγάλων θηλαστικών, όπως αλόγων, αιγάγρων, μεγάλων βοοειδών, ρινοκέρων, λύκων, λιονταριών, υαινών, κ.ά. Το σπήλαιο έγινε γνωστό για τα παλαιοντολογικά και παλαιοανθρωπολογικά του ευρήματα ήδη από το 1960, μετά την τυχαία ανακάλυψη σε αυτό από τον κάτοικο των Πετραλώνων Χ. Σαρρηγιανίδη, του περίφημου απολιθωμένου ανθρώπινου κρανίου. Η αξία του ευρήματος και η μοναδικότητά του έδωσαν αφορμή σε μια σειρά εργασιών μέσα και έξω από το σπήλαιο. Από ανθρωπολογικής άποψης το απολιθωμένο κρανίο είναι σπουδαιότατο εύρημα, όμως δεν υπάρχει ομοφωνία των ειδικών για την χρονολόγησή του και για την αξιολόγησή του. Οι κύριες απόψεις αποκλίνουν σημαντικά και το κρανίο θεωρείται ως ανήκον σε άνθρωπο που έζησε περίπου 700.000 χρόνια πριν από σήμερα κατά την μία και περίπου 200.000 χρόνια πριν από σήμερα κατά την άλλη. Αφορμή για το ανακαλύψετε! (Αλλά και τα υπόλοιπα καθηλωτικά σπήλαια της Βόρειας Ελλάδας εδώ)

*Σπήλαιο Πετραλώνων – Δημοτικές Εγκαταστάσεις Δήμου Νέας Προποντίδας, Τηλ. 2373350203, 2373073365

Για περιστοχασμό στο Άλσος Αριστοτέλη

Στο ιστορικό χωριό των Σταγείρων, σε μια καταπληκτική τοποθεσία σε υψόμετρο περίπου 500 μ., δίπλα στα απομεινάρια του Μαχαλά, της πρωτεύουσας των Μαντεμοχωρίων, βρίσκεται το Άλσος του Αριστοτέλη. Είναι το μοναδικό θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής. Αξίζει να το επισκεφθείτε για να δείτε τα ενδιαφέροντα όργανα και να χαρείτε την υπέροχη θέα προς τον κόλπο της Ιερισσού. Το άλσος προϋπήρχε και η υπέροχη τοποθεσία επιλέχθηκε το 1956 για να φιλοξενήσει το επιβλητικό άγαλμα του Αριστοτέλη, έργο του γλύπτη Νικόλα, ώστε να τιμηθεί ο μεγάλος φιλόσοφος ο οποίος γεννήθηκε στα Αρχαία Στάγειρα.

Τα πρωτότυπα διαδραστικά όργανα που φιλοξενούνται στο χώρο του άλσους τοποθετήθηκαν το 2003 από τη Δημοτική Επιχείρηση Σταγείρων-Ακάνθου και σήμερα το διαχειρίζεται η Δημοτική Ανώνυμη Επιχείρηση του Δήμου Αριστοτέλη. Πρόκειται για πειραματικά όργανα που λειτουργούν βάσει των φυσικών νόμων οι οποίοι αναφέρονται στα συγγράμματα του Αριστοτέλη και ιδιαίτερα στο έργο του «Τα Φυσικά». Με αυτή την προσθήκη, το Άλσος του Αριστοτέλη έχει γίνει αγαπημένος προορισμός για όλους τους επισκέπτες και τα σχολεία, καθώς συνδυάζει με τρόπο μοναδικό την αναψυχή, την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και καφέ-εστιατόριο με εκπληκτική θέα στον κόλπο της Ιερισσού και στο Άγιο Όρος. Υπολογίζεται ότι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται περισσότερους από 15.000 επισκέπτες. Στο χώρο του άλσους θα δείτε, επίσης, τον πύργο του Μαδέμ Αγά μαζί με το κονάκι του που αποτελούσε και το διοικητικό κέντρο των μεταλλείων της περιοχής των Σιδηροκαυσίων.

*Λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδας, Τηλ. 23760 41327

Για ιαματικό λουτρό στην Κασσάνδρα

Το ανακαινισμένο υδροθεραπευτήριο στα Λουτρά Αγίας Παρασκευής στη Χαλκιδική αναμένεται να γίνει πόλος έλξης όλων όσοι αγαπούν τον ιαματικό τουρισμό. Απέχουν 120 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη στη χερσόνησο της Κασσάνδρας και βρίσκονται σε απόσταση 5 χλμ. από τον οικισμό. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο spa που φημίζεται για τις σπάνιες θεραπευτικές του ιδιότητες. Η πρώτη πηγή ανακαλύφθηκε από κάποιον γεωργό, που έψαχνε να βρει θειάφι για να ραντίσει τα αμπέλια του. Μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου, οι κάτοικοι ανατίναξαν τα βράχια με δυναμίτη και ξεπήδησε το υδροθειούχο νερό θερμοκρασίας 39oC από το ηφαίστειο, όπου δημιουργήθηκε η νέα Θερμοπηγή. Αρχικά ονομάστηκε πηγή Αγίου Νικολάου και μετά Αγίας Παρασκευής. Στην τοποθεσία των πηγών, τα πρώτα χρόνια δημιουργήθηκε ένα μικρό παράπηγμα με δύο αίθουσες και το 2000 χτίστηκε το νέο υπερσύγχρονο κτίριο. Υπάρχουν δυο πισίνες, μια εσωτερική και μια εξωτερική, με ιαματικό θαλασσινό νερό και θερμοκρασία μεταξύ 36-39 βαθμούς Κελσίου, ατομικές μπανιέρες (1 διπλή και 6 μονές), μία σάουνα, δυο χαμάμ, δυο αίθουσες με υδρομασάζ.

Η είσοδος στο υδροθεραπευτήριο κοστίζει 6 ευρώ και συνήθως συστήνεται η παραμονή στην πισίνα να μην ξεπερνά το ημίωρο. Το νερό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό καθώς είναι νερό θερμής πηγής, υδροθειούχο, μεσόθερμο, μεταλλικό – υπερτονικό ενώ η φυσική του θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ των 37,5 και 39 βαθμών Κελσίου. Στην εσωτερική πισίνα η θερμοκρασία είναι στους 35 βαθμούς Κελσίου ενώ στην εξωτερική στους 33 βαθμούς.

*Ιαματικά Λουτρά Αγίας Παρασκευής, Κασσάνδρα, τηλ. 23740 71358, 71810

Για μπάνιο στις γαλάζιες σημαίες της Χαλκιδικής

chalkidiki simitopoylos
Εικόνα: Γιάννης Σημιτόπουλος

Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 71 γαλάζιες σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής. Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σ’ αυτήν να είναι «εξαιρετική». Διαλέξτε λοιπόν μία από τις βραβευμένες ακτές, βάλτε μαγιό, πάρτε ομπρέλα και εμπρός:

Η λίστα με τις γαλάζιες ακτές στη Χαλικιδική:

Δήμος Αριστοτέλη: Ιερισσός/ Δημοτική 1, Ιερισσός/ Δημοτική 2, Ιερισσός/ Δημοτική 3, Καμπούδι 1/ Ακτή Ουρανούπολη, Καμπούδι 2/ Θεοξένια, Καμπούδι 3/ Άκραθως, Ουρανούπολη 1/ Xenia Ouranoupolis, Ουρανούπολη 2/ Eagles Palace, Ουρανούπολη 3/ Aristoteles, Άγιος Παύλος/ Alexandros Palace Hotel, Πόρτο Άγιο/ Agionissi Resort, Νέα Ρόδα 2, Στρατώνι, Κάμπος, Ολυμπιάδα, Αλυκές

Δήμος Σιθωνίας: Σάρτη 1, Συκιά, Τορώνη, Νικήτη 2, Πλατανίτσι, Πόρτο Καρράς 1/ Κόχη, Πόρτο Καρράς 2/ Σιθωνία Μελίτων, Ελιά 2/ Anthemus, Μακριά Λαγγάδα/ Porfi Beach, Λαγoμάνδρα/ Lagomandra Beach Hotel, Παράδεισος, Λιβροχιό 1, Μαρμαράς, Αρμενιστής

Δήμος Κασσάνδρας: Κρυοπηγή 2/ Alexander Τhe Great Beach Hotel, Κρυοπηγή 4/ Kassandra Palace, Φούρκα, Πολύχρονο 3, Χανιώτη 1, Χανιώτη 3/ Grecotel Pella Beach, Σάνη 2/ Sani Beach, Σάνη 3/ Sani Club, Sani Dunes, Σάνη Αστερίας, Κάνιστρο/ Miraggio, Ελάνη/ Elani Bay Resort, Φούρκα/ Olympion Sunset, Καλλιθέα/ Άμμων Ζευς, Καλλιθέα-Δημοτικό Αναψυκτήριο, Πευκοχώρι-Fyki Beach, Ποσείδι Κέντρο, Σίβηρη Κέντρο, Ποσείδι-Αιγαιοπελαγήτικα, Λουτρά Αγίας Παρασκευής, Πολύχρονο-Cocones Beach

Δήμος Πολυγύρου: Σαργκάνι/Blue Dolphin, Γερακινή/Ikos Olivia

Δήμος Νέας Προποντίδας: Ελαιώνας/ Ikos Oceania, Νέα Ποτίδαια/ Portes Beach, Νέα Ποτίδαια-Ανατολικά Διώρυγας Τορωναίου, Σωζόπολη/ Ναυτίλος, Σωζόπολη Κέντρο, Βεργιά, Γεωπονικά-Μυκονιάτικα, Νέα Καλλικράτεια, Νέα Ηράκλεια, Νέα Ηράκλεια-Σαχάρα, Άγιος Μάμας, Φλογητά, Πορταριά, Διονυσίου, Νέα Πλάγια, Τρίγλια, Νέα Ποτίδαια Προποντίδας, Νέα Μουδανιά

Διαβάστε ακόμη: 

Η μυστική παραλία στην Καλλικράτεια

5 ωραίες ιστορίες στη Χαλκιδική

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα