Εκθέσεις

Από το Λος Άντζελες στη Θεσσαλονίκη: Η μπάντα με τον Έλληνα frontman που φτάνει απόψε στην πόλη

Τι φέρνει μια νέα Καλιφορνέζικη μπάντα από την πόλη των Αγγέλων στη Θεσσαλονίκη; Η απάντηση: Ο Έλληνας frontman της.

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
από-το-λος-άντζελες-στη-θεσσαλονίκη-η-μ-425375
Χριστίνα Παρασκευοπούλου

Τι φέρνει μια νέα Καλιφορνέζικη μπάντα από την πόλη των Αγγέλων στη Θεσσαλονίκη; Η απάντηση: Ο Έλληνας frontman της.

Ο λόγος για τους Adámas, το μουσικό όχημα που αποτελείται από κορυφαίους μουσικούς της σύγχρονης σκηνής του Los Angeles. Δημιουργήθηκαν το 2015 από τον Στέφανο Φίλιππο Διαμαντόπουλο aka Phil Diamond (The Bet, Travel Mind Syndrome), τον κολομβιανό και βραβευμένο με Grammy Alberto Lopez (LCD Soundsystem, The Brand New Heavies, Airto Moreira, Quetzal, Jungle Fire, Dalai Lama) και τους καλιφορνέζους session μουσικούς David Goodwin (Nestor Torres, Raphael Saadiq, Duffy, Yellow Alex and The Feelings, Abstract Rude, Brit Manor, Kayne West, Jungle Fire, QVLN) και Evan Greer (Quetzal, Aloe Blacc, Rocky Dawuni, QVLN).

Ο ήχος τους είναι βαθιά επηρεασμένος και διαμορφωμένος από τους ρυθμούς και τους ήχους της αφρικανικής διασποράς, αλλά και από όλα τα στοιχεία που ορίζουν κάθε μέλος. Από τον Fela Kuti και τους Doors, μέχρι την ψυχεδέλεια των late 60s – early 70s, και από την funk και soul στις latin επιρροές και τον κιθαριστικό λυρισμό, η μουσική τους συνοψίζει την πιο σύγχρονη εκδοχή του καλιφορνέζικου ήχου αλλά και μιας μουσικής χωρίς γεωγραφικά και χρονικά όρια.

Επιστρέφοντας στις ρίζες του frontman της μπάντας, οι Adámas σχεδιάζουν μια σειρά από live εμφανίσεις στην Ελλάδα για την αποκλειστική παρουσίαση στο ελληνικό κοινό, του πρώτου τους ΕΡ με τίτλο “Liminal”. Έχοντας ξεκινήσει από την Άρτα, συνεχίζουν την Κυριακή 31 Μαρτίου στο Καφωδείο στη Θεσσαλονίκη, ενώ μερικές ημέρες μετά, την Τετάρτη 3 Απριλίου «προσγειώνονται» στη σκηνή του An Club στην Αθήνα.

Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή της Θεσσαλονίκης, ο Στέφανος Φίλιππος Διαμαντόπουλος μας μίλησε για το πώς πρωτοβρέθηκε στο Λος Άντζελες, την μουσική σκηνή της πόλης και της πορεία της νέας του υποσχόμενης μπάντας, Adámas.

Σε μία εποχή που το Brain Drain επικρατεί στην χώρα μας, θα έλεγε κανείς ότι εκτός από νέους επιστήμονες είναι και πολλοί οι νέοι καλλιτέχνες που μεταναστεύουν, καθώς οι συνθήκες στην Ελλάδα δεν είναι οι ιδανικότερες για την ανέλιξή τους. Ποιος ήταν ο λόγος που εσύ επέλεξες να φύγεις στο εξωτερικό και γιατί συγκεκριμένα στο Λος Άντζελες;

Δεν συμφωνώ πως επικρατεί brain drain στην Ελλάδα. Απεναντίας, νομίζω πως σε όλα τα επίπεδα η Ελλάδα ξεχειλίζει από ανθρώπους τρομερά δημιουργικούς, μαχητές και άρτια καταρτισμένους στο αντικείμενό τους. World Class που λέμε. Ίσως να είναι η κουβέντα που επικρατεί στις μέρες μας, πως όλοι ονειρεύονται κάτι πιο βατό, κατι πιο στρωμένο, κάτι λιγότερο παρανοϊκό από αυτό που βιώνουν στην εδώ καθημερινότητά τους. Οι συνθήκες λοιπόν δεν είναι μεν οι ιδανικότερες αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι μένουν θύματα των συνθηκών. Απεναντίας, ανθίζουν και δείχνουν πως οι πολλοί, όταν συνεργάζονται, μετακινούν βουνά. Εμείς έχουμε βάλει τα θεμέλια εδώ. Εγώ επέλεξα να φύγω για προσωπικούς λόγους. Ένας από αυτούς ήταν η καλπάζουσα φιλοδοξία μου και η θέλησή μου να δοκιμαστώ σε μια χώρα από την οποία προήλθαν τόσα πρότυπα για εμένα. Να βγω από το δικό μου comfort zone, να εξελιχθώ σαν άνθρωπος και δημιουργός. Στο L.A. πήγα γιατί είναι το επίκεντρο της βιομηχανίας της μουσικής. Όχι πως ήξερα ακριβώς τι σημαίνει αυτό, το μαθαίνω όμως βήμα-βήμα. Επίσης, εξυπηρετούσε καλά τις τάσεις φυγής μου. Μια αδιάκοπη άνοιξη στην άκρη του κόσμου. Έμαθα πως αυτή ξεκινάει μέσα μας πρώτα.

Πότε πρωτοέφτασες στο Λ.Α. και ποια ήταν η πρώτη σου εντύπωση; Είχες ήδη επαφές εκεί ή ήταν μια ανεξάρτητη προσπάθεια;

Όταν πρωτοέφτασα ήταν Halloween το 2013, όλα φαίνονταν φιλόξενα και ενίσχυαν αυτή την εικόνα που είχα σχηματίσει για την πόλη από τις ταινίες και σειρές που κατά καιρούς έβλεπα. Επαφές στο L.A. δεν είχα, ξεκίνησα με έναν φίλο και κάναμε ένα ταξίδι στο άγνωστο. Είχα επαφές στο San Francisco ωστόσο, τους Monophonics, οι οποίοι με σύστησαν σε διάφορους μουσικούς στο L.A. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα!

Τι ρόλο έπαιξαν οι Monophonics στην μουσική σου πορεία;

Οι Monophonics ήταν σημείο αναφορἀς για εμένα καθότι μέσω αυτών των παιδιών γνώρισα αρκετούς μουσικούς στο L.A. Ήταν πολύ ανοιχτοί και γενναιόδωροι με τις γνωριμίες τους, κάτι που θαυμάζω και είμαι ευγνώμων σήμερα και για πάντα. Τους θεωρώ φίλους μου και κάθε φορά που παίζουν στο L.A., δε χάνω την ευκαιρία να τους δω, καθότι είναι μια φοβερή μπάντα!

Ποια ήταν η μουσική πορεία σου μέσα στην πόλη; Οι πρώτες κινήσεις που κάνει κανείς σαν μουσικός που φτάνει από μια άλλη χώρα εκεί;

Σίγουρα οι κινήσεις που κάνει ο καθένας είναι διαφορετικές. Εγώ προσπαθούσα να πάω σε όσα περισσότερα live μπορούσα και μιλούσα με τους μουσικούς οι οποίοι με ενέπνεαν! Ξεκίνησα με τον Alberto, τον Εvan και τον Dave να γράφουμε μαζί και παράλληλα άρχισα να γράφω και με όσο πιο πολύ κόσμο μπορούσα! Το δικό μου focus ήταν περισσότερο στο songwriting, παρά στο performing.

Περιέγραψέ μας την μουσική σκηνή του Λος Άντζελες. Κατά πόσο δέχεται νέα ταλέντα; Πόσο εύκολα ανέρχεσαι μέσα σε αυτήν και ποιες είναι οι πιο βασικές δυσκολίες για έναν μουσικό από το εξωτερικό που προσπαθεί να εδραιωθεί εντός της;

Αδιάκοπα ανανεώσιμη, η σκηνή του L.A. είναι μοναδική σε όλα τα επίπεδα. Τόσο παικτικά, όσο και στυλιστικα, δεν υπάρχει γούστο που να μην μπορεί να ικανοποιήσει. Η σκηνή είναι ανοιχτή, αλλά θα πρέπει να αποδείξεις τον εαυτό σου ξανά και ξανά καθότι είναι συνάμα και πολύ ανταγωνιστική. Αν έχεις όρεξη για δουλειά και γερό στομάχι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεις την επιτυχία. Για μένα οι βασικές δυσκολίες είναι οι ίδιες: να σταθείς τυχερος να βρεις αξιόπιστους συνεργάτες, να κάνεις μουσική που γουστάρεις και φυσικά να εξασφαλίσεις τα προς το ζειν.

Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που κάνουν την ίδια προσπάθεια με σένα στο Λ.Α.; Υπάρχει “κοινότητα”, ας πούμε;

Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες οι οποίοι ασχολούνται με δημιουργικά επαγγέλματα. Κοινότητα δε θα έλεγα ότι υπάρχει, πιο πολύ παρέα.

Πώς προέγινε η επαφή με τα άλλα μέλη των σημερινών Adamas; Και πώς είναι να συνεργάζεσαι δημιουργικά με βραβευμένους με Grammy καλλιτέχνες;

Η επαφή έγινε αρχικά με τον Alberto Lopez σε μια πρόβα των Jungle Fire. Στη συνέχεια έγραψα κάποια demos επηρεασμένος από τον όλο ήχο της California και συγκεκριμένα τον ψυχεδελικό, tropical, soul-psych ήχο. Τα κομμάτια άρεσαν στον Alberto και όταν επέστρεψα πίσω το 2015, αρχίσαμε να τα δουλεύουμε με τον Evan και τον David. Νομίζω πως σημασία έχει να συνεργάζεσαι με καλλιτέχνες και ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεσαι αισθητική και ήθος. Tο Grammy είναι σίγουρα ένα σημείο αναφοράς, αλλά όχι τόσο σημαντικό στην μεταξύ μας συνεργασία.

Είστε ένα κράμα μουσικών από διαφορετικά υπόβαθρα. Πώς δέσατε μουσικά μεταξύ σας και πώς περιγράφετε σήμερα τον ήχο σας; Τι σας εμπνέει;

Ο ήχος μας είναι ένα κράμα που φέρνει μαζί πολλές διαφορετικές μουσικές της αφρικανικής διασποράς. Από τους ρυθμούς της δυτικής Αφρικής στην νότια και κεντρική Αμερική, και από εκεί πίσω στη Μεσόγειο. Όλα τα παραπάνω ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία μπλέκονται με παραδοσιακές αναφορές της κεντρικής και νοτίου Αμερικής, καθώς και με τα δικά μας (ελληνικά) μονά μέτρα και μελωδίες. Στον καμβά αυτό ενσωματώνονται οι διάφορες επιρροές μας από rock, ψυχεδέλεια, jazz και τα λοιπά. Μουσικά, το δέσιμο δεν ήταν δύσκολο, μιας και που όλοι κουβαλάμε όμοια αντίληψη, την αντίληψη της χωρίς συμβιβασμούς σε νόρμες δημιουργίας. Επίσης, ο Dave, o Evan και ο Αlberto παίζουν μαζί για περίπου 10 χρόνια τώρα! Τον ήχο μας, χαριτολογώντας, τον περιγράφουμε ως Afro Hellenic, ψάχνουμε να βρούμε και ένα τρίτο συνθετικο, είτε punk, funk, psych-soul, rock ‘n’ roll… Κάτι! Μας εμπνέει η αναζήτηση και η αλλαγή. Μας εμπνέει η υπέρβαση των ορίων του καθενός. Μας εμπνέει η παράδοση. Μας εμπνέει η δύναμη αυτών που βρίσκονται φαινομενικά σε αδύναμη θέση.

Λίγο πριν την κυκλοφορία του πρώτου σας EP, ξεκινάτε μια σειρά συναυλιών σε Ελλάδα και Καλιφόρνια. Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε από την χώρα μας, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των μελών είναι από τις ΗΠΑ;

Αυτό ήταν μια απόφαση όχι τόσο δύσκολο να παρθεί, μιας και είχα κάποιες υποχρεώσεις στην Ελλάδα και έπρεπε να είμαι εδώ για κάποιους μήνες. Όταν είπα στα παιδιά πως θα πρέπει να είμαι εδω, ενθουσιάστηκαν και είπαν, “ωραία, θα έρθουμε κι εμείς!”. Το βρήκα κι εγώ λοιπόν μια εξαιρετική ευκαιρία-συγκυρία, να παρουσιάσω τον κόπο μου, εδώ στον τόπο μου, πλαισιωμένος από αγαπημένους φίλους, και να συστήσω και τα παιδιά στη ζεστασιά αυτή και στην ομορφιά της Ελλἀδας.

Μπορεί να είσαι από το Μεσολόγγι αλλά έκανες σαν φοιτητής το πέρασμά σου από τη Θεσσαλονίκη. Ποια είναι τα αγαπημένα σου στοιχεία σε αυτήν;

Η παραλία, η Αριστοτέλους, ο punk αέρας της πόλης, η αίσθηση ελευθερίας με την οποία την έχω συνδέσει. Αγαπώ σχεδόν τα πάντα σε αυτή! Είναι η νούμερο ένα πόλη στον κόσμο για εμένα.

Θα διατηρήσεις την βάση σου στο Λ.Α. ή έχεις βλέψεις κάποια στιγμή να επιστρέψεις στην Ελλάδα;

Στόχος μου είναι το ακατόρθωτο, να μην έχω βάση ή μάλλον να έχω πολλές βάσεις! Βέβαια, αν τίθεται θέμα Ελλάδα ή L.A., θα πω το πρώτο.

Ποια θα έλεγες ότι είναι τα must που πρέπει να γνωρίζει ένας νέος καλλιτέχνης για το Λ.Α. πριν κάνει το πρώτο βήμα εκεί; Υπάρχουν όντως ευκαιρίες;

Υπάρχουν άπειρες ευκαιρίες, από μικρές μέχρι τις πιο απίστευτες! Το must που πρέπει να γνωρίζει ένας καλλιτέχνης είναι πως πρέπει να δουλέψει πολύ πολύ πολύ σκληρά και να είναι έτοιμος για πολλές αντιξοότητες και πολλές ανταμοιβές!

Κατά πόσο ζει τελικά το όνειρο ένας Έλληνας μουσικός στο Λ.Α.;

Όσο το ζει ο καθένας οπουδήποτε! Το όνειρο είναι η ζωή που μας έχει δοθεί και το γεγονός ότι το σχηματοποιούμε όπως θέλουμε! Είναι ένα παιχνίδι!

Οι Adámas είναι:

David Goodwin (μπάσο, φωνητικά) Evan Greer (ντραμς, φωνητικά) Stefanos Filippos Diamantopoulos (φωνή, κιθάρα) Alberto Lopez (κρουστά, πλήκτρα, φωνητικά)

Θεσσαλονίκη | Κυριακή 31 Μαρτίου Καφωδείο Ελληνικό (Ιουστινιανού 3 &  Ελ. Βενιζέλου 45, 54631 Θεσσαλονίκη) Ώρα έναρξης: 20:30 Εισιτήρια: 4€ Facebook event: https://www.facebook.com/events/2044519488930649/

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα