Εκθέσεις

Πέντε εξαιρετικές εκθέσεις να επισκεφτείς φέτος σε νησιά

Πρόσθεσέ τες στην ατζέντα του καλοκαιριού και δεν θα το μετανιώσεις.

Parallaxi
πέντε-εξαιρετικές-εκθέσεις-να-επισκε-614024
Parallaxi

Και αυτό το καλοκαίρι- παρά την πανδημία- τα νησιά σε προσκαλούν να ανακαλύψεις τις ομορφιές τους. Αν, λοιπόν, το αποφασίσεις και βάλεις τελικώς στο πρόγραμμά σου κάποιο από αυτά, μην ξεχάσεις να δεις και τις “πολιτιστικές ομορφιές” τους. Παρακάτω, σου έχουμε πέντε εξαιρετικές εκθέσεις που θα λάβουν χώρα σε Λέσβο, Λήμνο, Πόρο και Νάξο. Πρόσθεσέ τες στην ατζέντα του καλοκαιριού και δεν θα το μετανιώσεις:

«Sleeping with a tiger» στη Λέσβο 

Phillip Warnell, Courtesy Big Other Films
Εικόνα: Phillip Warnell, Courtesy Big Other Films

Η K-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει την έκθεση Sleeping with a tiger σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή, στη μόνιμη πλέον στέγη της στην Αγία Παρασκευή Λέσβου. Η έβδομη καθιερωμένη καλοκαιρινή διοργάνωση δανείζεται τον τίτλο της από το ομώνυμο έργο της Maria Lassnig που διερεύνησε την σωματικότητα μέσα από την παρατήρηση ζώων και ανθρώπων. Η έκθεση επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ των κοινωνιών που δημιουργούν άνθρωποι και ζώα, εξετάζοντας τις δυναμικές που τις διακρίνουν: τη συνύπαρξη, την κυριαρχία και τον αποκλεισμό. Ξεκινώντας από τον ορισμό της λογικής και του ενστίκτου, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες διερευνούν τις συνδέσεις μεταξύ των ειδών, μέσω της ιστορίας, της πολιτικής, της ηθικής και της παράδοσης. Η Λέσβος προσφέρει άφθονα σημεία εκκίνησης που υπογραμμίζουν αυτές τις παραλληλίες σε κοινωνικό, φυσικό και πολιτιστικό επίπεδο.

*7 Αυγούστου – 20 Σεπτεμβρίου 2020 στην K-Gold Temporary Gallery, Αγία Παρασκευή, Λέσβος. Εγκαίνια: Παρασκευή 7 Αυγούστου, 20:00, ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, 11:00-14:00 και 19:00-23:00

«Απροσδόκητοι κήποι»- Χρήστος Κεχαγιόγλου, Νικόλας Μπλιάτκας, Μαρία Τζιροζίδου στη Λήμνο

Χρήστος κεχαγιόγλου Στην πηγή 70Χ122
Χρήστος Κεχαγιόγλου- Στην πηγή 70Χ122

Ένας ολόκληρος κόσμος, ήρεμος, μυστικός και γοητευτικός, αναδύεται στις ζωγραφικές συνθέσεις της Μαρίας Τζιροζίδου, του Χρήστου Κεχαγιόγλου και του Νικόλα Μπλιάτκα. Τα έργα της Μαρίας Τζιροζίδου προέρχονται από την τελευταία ενότητα δουλειάς της, τους «Κυκλαδικούς Κήπους», όπου προσπαθεί να «μεταδώσει την ατμόσφαιρα του τοπίου των κήπων του άμεσου περιβάλλοντός της». Η ελεύθερη γραφή και η ουσιαστική περιγραφική δύναμη του σχεδίου, η χρωματική ένταση και το παιχνίδι της φωτεινότητας, η ρυθμική οργάνωση και η πλαστικότητα των σχημάτων χαρακτηρίζουν τις συνθέσεις του Χρήστου Κεχαγιόγλου. Οι πλούσιες σε ποιότητες και λάμψη, τονικές διαβαθμίσεις, η πειθαρχία του φωτός και του χώρου μέσα από τις καθαρά χρωματικές σχέσεις, αλλά και η εκφραστική αμεσότητα κυριαρχούν στα έργα του Νικόλα Μπλιάτκα με θέμα τους κήπους.

*5  Ιουνίου – 4 Αυγούστου 2020 στον Χώρο Τέχνης Ώχρα Μπλε, Π. Κυδά 8, Μύρινα, Λήμνος. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά το πρωί 9.30- 14.00 και το απόγευμα  18.00- 21.30. Κυριακή μόνο απόγευμα.

«Κωνσταντίνος Ξενάκης- ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΩΔΙΚΕΣ ΓΡΑΦΗΣ» στον Πόρο
ξενάκης

H γκαλερί CITRONNE συνεχίζει την ετήσια συνεργασία της με την Εφορία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου, με την οποία συνδιοργανώνει και συνεπιμελείται την “περιοδική έκθεση ενός σύγχρονου καλλιτέχνη”. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζονται έργα του Κωνσταντίνου Ξενάκη, κολάζ, χάρτες και βιβλία-αντικείμενα, υπό τον γενικό τίτλο “ΕΛΛΑΔΑ, ΚΩΔΙΚΕΣ ΓΡΑΦΗΣ”. Καλλιτέχνης με διεθνή παρουσία, ο Κωνσταντίνος Ξενάκης αυτο-καθoριζόταν από ένα αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Τα έργα του αναπτύσσονταν πάνω στον άξονα Επανάληψη/ Αντιπαράθεση / Υπέρθεση, μια κωδικοποιημένη εικόνα του σύγχρονου πολιτισμού. Έτσι, το έργο τέχνης καθίσταται μέσον ιδεολογικής κριτικής στο υπάρχον κοινωνικό-πολιτικό σύστημα.

*27 Ιουνίου– 4 Οκτωβρίου 2020 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, Πλατεία Κορυζή, πληροφορίες: 697 9989 684. Ώρες λειτουργίας: Δευ, Τετ-Κυρ: 08.30-16.00

«A drop of Time» στη Νάξο
a drop of time
Καλλιτέχνες από το εξωτερικό, που πρόσφεραν την ενέργειά τους τα τελευταία χρόνια στις εικαστικές εκθέσεις στον Πύργο Μπαζαίου, είχαν δώσει ραντεβού εφέτος στην επετειακή χρονιά της εικοσαετίας του Φεστιβάλ Νάξου, ωστόσο, η πανδημία απέτρεψε τη συμμετοχή τους. Ο Κωστής Αντωνιάδης παρουσιάζει τελικά μια νέα θεματική ενότητα «Αν οι Εικόνες είχαν μια Ζωή να Ζήσουν». Οκτώ βίντεο πορτρέτα σε οθόνες HD  φαίνεται να υποφέρουν, να πονάνε, να δακρύζουν, να ονειρεύονται ή να ματώνουν. Ο Ingbert Brunk, ολοκλήρωσε μια ενότητα έργων με τίτλο «διάφανος χρόνος». Την ώρα που το Αιγαίο μετατρέπεται σε μία θάλασσα απώλειας και ματαίωσης, ο Μπρουνκ στοχάζεται πάνω στην ανάγκη της ανθρώπινης ύπαρξης να δημιουργήσει μία νέα ιστορία και να υπερβεί τα υπαρξιακά της δεδομένα. Τα εφετινά έργα συνυπάρχουν με εκείνα καλλιτεχνών από προηγούμενες χρονιές, σε επιμέλεια Μάριου Βαζαίου.
*4/7-23/9/2020 στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Δευτέρας 10.00-17.00
«Nίκος Μάρκου- ΤΟΠΟΣ» στον Πόρο
markou
Από τις 27 Ιουνίου, ο Νίκος Μάρκου θα παρουσιάσει στον Πόρο την φωτογραφική ενότητα “Topos”, σε συνέχεια και σε διάλογο με την ατομική του έκθεση “Inner Space” στον χώρο της της γκαλερί στην Αθήνα. Με τον τίτλο αυτόν, ο εικαστικός φωτογράφος επιλέγει χώρους τους οποίους ορίζει ως προσωπικό Τόπο- δηλαδή, ως σημείο ιδιωτικής αναφοράς. Ο Τόπος, αστικά και άλλα αποσπασμένα τοπία κατατείνουν προς έναν σαφή ή ασαφή ορίζοντα ο οποίος, σκοπίμως, τα καθιστά πεπερασμένα. Η ανθρώπινη παρουσία είτε λείπει είτε είναι εντελώς υπαινικτική· είναι, όμως, ορατές οι συνέπειες της: ρύπανση, καταστροφή του περιβάλλοντος, φθορά της φύσης, αλλοίωση της φυσιογνωμίας του χώρου. Στην συγκεκριμένη ενότητα κυριαρχούν κατά πλειονότητα εικόνες της Αθήνας, όπου η φθορά έχει εξελιχθεί σε βίωμα καθημερινότητας.
*27 Ιουνίου- 13 Σεπτεμβρίου 2020 στον Πόρο, Πλατεία Αφων Βιρβίλη, πληροφορίες: 697 9989 684. Ώρες λειτουργίας: Δευ-Κυρ: 11.00-13.00 & 19.00-23.00
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα