Γευση

Tα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης τιμούν την Αγιορείτικη κουζίνα

Από τις 19 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου σε 17 κορυφαία εστιατόρια της πόλης.

Parallaxi
tα-εστιατόρια-της-θεσσαλονίκης-τιμούν-413236
Parallaxi

Για δεκατέσσερις ημέρες η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη να αφεθεί στις γεύσεις του τόπου της και να απολαύσει τις γαστρονομικές συγκινήσεις που θα προκληθούν στον ουρανίσκο της.

Από τις 19 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου οι Ημέρες Μακεδονικής Κουζίνας επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά στην πόλη στοχεύοντας να αναδείξουν τον γαστρονομικό πλούτο της Μακεδονίας στην παραδοσιακή αλλά και σύγχρονή του εκδοχή. Μια δυνατή προσπάθεια για να κρατηθεί ζωντανή η γευστική μνήμη για τους Θεσσαλονικείς αλλά και να συστηθεί το γαστρονομικό εκτόπισμα της μακεδονικής κουζίνας στους επισκέπτες. Μία προσεγμένη γιορτή αυθεντικής γαστρονομίας που συνδέει μέσω της κουζίνας το παρελθόν ενός τόπου με το παρόν και το μέλλον του. Άλλωστε ζητούμενο του θεσμού είναι η συν τω χρόνω επέκτασή του στις γεύσεις και στις κουζίνες όλων των περιοχών της Ελλάδας αναδεικνύοντάς τες με τη βοήθεια των δράσεων που προβλέπονται από την διοργάνωση, πάντα με επίκεντρο των εκδηλώσεων τη Θεσσαλονίκη.

Θέμα της φετινής διοργάνωσης η Αγιορείτικη Κουζίνα. Αυτή η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κουζίνα που συνδέεται άρρηκτα τόσο πνευματικά όσο και γευστικά με την μακεδονική παράδοση. Με την ευγενική σύμπραξη του Μοναχού Επιφάνιου, του ανθρώπου που διακονεί με τον καλύτερο τρόπο την κουζίνα του Αγίου Όρους και με τη δημιουργική συμβολή των σεφ 17 εστιατορίων από τα καλύτερα της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστούν για δύο εβδομάδες ειδικά μενού αγιορείτικης κουζίνας στο κοινό της πόλης.

Οι σεφ των εστιατορίων καλούνται να δημιουργήσουν πιάτα αγιορείτικης κουζίνας βασιζόμενοι στις συνταγές του Πατέρα Επιφάνιου, με τον καθένα τους να επιλέγει εάν θα παρουσιάσει την παραδοσιακή συνταγή ή εάν θα την εκσυγχρονίσει. Το κάθε ένα από τα εστιατόρια θα προτείνει ξεχωριστά ένα υψηλού επιπέδου «set menu» το οποίο θα περιλαμβάνει: Ένα mise en bouche πρωτογενές προϊόν της Μακεδονικής Γης. Δύο πιάτα (ένα πρώτο και ένα κύριο) και ένα επιδόρπιο. Από τις τρεις αυτές προτάσεις οι δύο θα βασίζονται σε συνταγές που περιλαμβάνονται στο έργο του Μοναχού Επιφάνιου «Μαγειρική του Αγίου Όρους» και η τρίτη θα προέρχεται από το menu του εστιατορίου που συμμετέχει.

The Aficionados

Όταν άνοιξε τις πόρτες του το Aficionados αποτέλεσε μια μεγάλη έκπληξη για τους λάτρεις της γαστρονομίας στη Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη του μέρα παρέμεινε πιστό σε εκείνη την πρώτη εντύπωση που προκάλεσε: ότι βρήκαμε έναν μοναδικό γαστρονομικό προορισμό  αφιερωμένο στην καλή ζωή και την εκλεκτή γαστρονομία. Η κουζίνα του είναι ένα ξεκάθαρο στοίχημα στον ουρανίσκο και σε συνδυασμό με τον χώρο του ένας πραγματικός πειρασμός των αισθήσεων. Ήρθε και αποτέλεσε τον τόπο που ποθείς να βρίσκεσαι εντός του χειμώνα στις υπέροχες σάλες της Art Deco βίλας της Καλαμαριάς και το καλοκαίρι στο μοναδικό κήπο ή τις βεράντες απέναντι από τη θάλασσα. Στο όνομα του Aficionados η Θεσσαλονίκη μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα υπέροχο restaurant και wine place με ετικέτες εξαιρετικών ελληνικών και διεθνών αμπελώνων, έναν φανταστικό χώρο για fine dining και Champagne bar, ένα μοναδικό Cocktail bar με signature cocktails και άλλα πολλά. Μια άκρως δυνατή εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.

Το ΜΕΝΟΥ Μακεδονικής κουζίνας κατά τη διάρκεια των Εβδοµάδων Μακεδονικής Γεύσης θα αποτελείται από:

Amuse bouche

Μαυροµάτικα φασόλια µε χταποδάκι, λάδι µαϊντανού και αφρό λεμόνι

Πρώτο πιάτο Κριθαράκι µε σουπιά, δαµάσκηνο και ζελέ χλωροφύλλης

Κυρίως πιάτο Μπακαλιάρος µε κολοκυθάκια και πουρές κολοκυθάκια Επιδόρπιο Ρεβανί µε παγωτό καϊμάκι και μαρμελάδα εσπεριδοειδών Ειδική συνολική τιμή 35.00€. Ειδική έκπτωση στη λίστα κρασιών. Έκπτωση 10% στην τιμή των κρασιών της λίστας, από την αναγραφόμενη τιμή. *The Aficionados – The Art of Dining, Νικολάου Πλαστήρα 105, Καλαµαριά, Τ. 2310434290

ALFREDO’S

Yψηλή γαστρονομία, άψογο σέρβις, υπέροχο εκλεπτυσμένο περιβάλλον και μία πολυβραβευμένη κουζίνα υπό την μαεστρία του Chef Απόστολου Αλτάνη που προκαλεί συγκινήσεις και αποσπά διθυραμβικές κριτικές και διακρίσεις σταθερά. Αυτό είναι το Alfredo’s Grand Dining το οποίο καθιερώθηκε στη γευστική συνείδηση τόσο των επισκεπτών όσο και του σταθερού κοινού της πόλης για την ιδιαίτερη, μοντέρνα ελληνική του κουζίνα και την αύρα του χώρου του που συνδυαστικά το καθιστούν ως μία από τις καλύτερες ολοκληρωμένες γαστρονομικές εμπειρίες που μπορείς να ζήσεις στη Θεσσαλονίκη. Η δημιουργική μεσογειακή κουζίνα του διακρίνεται από την πανδαισία εκλεκτών γεύσεων και μία σειρά γαστριμαργικών εκπλήξεων. Μικρά μυστικά της κορυφής την οποία έχει αγγίξει ξεκάθαρα το Alfredo’s: Οι άριστες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται, η φινέτσα της παρουσίασης και η τεχνική ακρίβεια των πιάτων. Οι εξαιρετικές γεύσεις, η ανεπανάληπτη εξυπηρέτηση, το άψογο σέρβις και η πολυτέλεια του χώρου επάξια τοποθετούν το Alfredo’s Grand Dining στη θέση ενός από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, καθώς είναι βραβευμένο με 17 Χρυσούς Σκούφους, τη μέγιστη γαστρονομική διάκριση στην Ελλάδα! Την εμπειρία ολοκληρώνει ο sommelier του Alfredo’s Grand Dining ο οποίος θα σας προτείνει το κρασί που θα αναδείξει το δείπνο σας, από την πολύ μεγάλη ποικιλία ετικετών ελληνικών και ξένων αμπελώνων που θα βρείτε στην κάβα του εστιατορίου.

Το ΜΕΝΟΥ Μακεδονικής κουζίνας κατά τη διάρκεια των Εβδομάδων Μακεδονικής Γεύσης θα αποτελείται από:

Αmuse Bοuche

Αστακός με κρέμα μάραθου και χαβιάρι

Πρώτο πιάτο Ριζότο θαλασσινών με γαρίδες, βασιλικό καβούρι αυγοτάραχο και μαύρο σκόρδο

Kυρίως πιάτο Φαγκρί, ρεβιθάδα, κρόκος Κοζάνης, ελιά, μύδι

Επιδόρπιο

Μους χαλβά και σοκολάτα και τσιπς από πορτοκάλι

Συνολική τιμή: 39€.

*Alfredo’s Grand Dining,Regency Casino Thessaloniki, 12o χλμ Θεσσαλονίκης-Αεροδρομίου, 2310-491199

AMBROSIA

Το εστιατόριο Ambrosia με το διαχρονικά υψηλό επίπεδο κουζίνας από τον Executive Chef Απόστολο Αλτάνη και την ομάδα του, κατάφερε να γίνει ένα εστιατόριο με σημαντικότατη θέση στον γαστρονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης. Ένα εστιατόριο ως ο ιδανικός τόπος συνάντησης των πιο απαιτητικών γαστρονομικά, αλλά και σε επίπεδο εξυπηρέτησης, επισκεπτών. Από το 1999 η κουζίνα του Ambrosia φροντίζει με αγάπη και επιμονή στην λεπτομέρεια τα ιδιαίτερα μενού της, τα οποία βασίζονται στα εκλεκτά προϊόντα της Ελλάδας. Εδώ οι παραδοσιακές γεύσεις συναντούν την μοντέρνα κουζίνα και δημιουργούν μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία που μένει κάθε φορά αξέχαστη!  

Το ΜΕΝΟΥ Μακεδονικής κουζίνας κατά τη διάρκεια των  Εβδομάδων Μακεδονικής Γεύσης θα αποτελείται από:

Amuse Bouche

Παντζαρόσουπα βελουτέ με καπνιστό χτένι & χαβιάρι

Πρώτο πιάτο Χταπόδι στιφάδο πάνω σε πουρέ πατάτας

Κυρίως πιάτο Γιουβέτσι με γαρίδες και μανιτάρια

Επιδόρπιο Μους σοκολάτας με σος από λουκούμι τριαντάφυλλο Τιμή 36€.

*Αmbrosia restaurant, Hyatt Regency Hotel, 13ο χλμ Θεσσαλονίκης Περαίας, Θέρμη, T. 2310 401418

Γλυκάνισος

Ο Γλυκάνισος γεννήθηκε τον Ιούλιο του 2008, όταν οι ιδιοκτήτες του, τα αδέρφια Σωτηρούδη, μετρώντας χρόνια εμπειρίας στον χώρο της εστίασης, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν τον δικό τους χώρο. Έτσι γεννήθηκε το όμορφο, καλόγουστο και φιλόξενο περιβάλλον του Γλυκάνισου που εκτός όλων των άλλων διακρίνεται μέχρι και σήμερα για το άψογο και φιλικό σέρβις της ομάδας του. Στον Γλυκάνισο θα σου πάρουν το μυαλό οι θαλασσινές γεύσεις που θα δεις αρχικά στο μενού και θα γευθείς έπειτα αφήνοντας επιφωνήματα θαυμασμού. Λαχανικά, θαλασσινά και ψάρια όλο φρεσκάδα. Στην κουζίνα του συμβαίνει ένα ιδιαίτερο πάντρεμα δημιουργίας και απλότητας το οποίο γίνεται έκδηλο από τις πρώτες μπουκιές που θα γευθείς. Με εξαιρετικές πρώτες ύλες βασισμένες σε όσα προσφέρει η γη την εκάστοτε εποχή του χρόνου, το μενού προτείνει πιάτα που προέρχονται από τη μεσογειακή παράδοση αλλά και πιο δημιουργικές παραλλαγές διατηρώντας πάντα το “ελληνικό άρωμα”. Γεύσεις ξεκάθαρες και καλοφτιαγμένες, χώρος υπέροχος και τιμές που δεν φοβίζουν. Βασισμένο στην απλότητα και το σπουδαίο φαγητό ο Γλυκάνισος αποτελεί μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία.

Το ΜΕΝΟΥ Μακεδονικής κουζίνας κατά τη διάρκεια των  Εβδομάδων Μακεδονικής Γεύσης θα αποτελείται από:

Αmuse bouche

Ψαρόσουπα

Πρώτο πιάτο Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα με καρύδι και λάδι καρυδιού

Κυρίως πιάτο Ροφός με μπάμιες και κολοκυθάκι

Επιδόρπιο Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με μους από ελληνικό καφέ

Ειδική συνολική τιμή 30€. 

*Γλυκάνισος, Μεγάλου Αλεξάνδρου 46, Πυλαία, Τ. 2310302882

Grada Nuevo

Grada Nuevo σημαίνει με το χέρι στην καρδιά: ένα εστιατόριο που θα μπορούσε να σταθεί άνετα σε οποιαδήποτε μεγαλούπολη της Ευρώπης. Ένα αληθινό ευρωπαϊκό εστιατόριο με κοσμικές γαστρονομικές και όχι μόνο καταβολές το οποίο έχτισε το μύθο του με επιμονή, προσπάθεια και γνώση που εμπλουτίστηκε στο χρόνο. Σήμερα αποτελεί ξεκάθαρα την πεμπτουσία μιας από τις σπουδαιότερες κουζίνες της Θεσσαλονίκης. Μια κουζίνα “φωτιά” που τολμά να πειραματιστεί και το κάνει επιτυχώς. Αδιαπραγμάτευτος πυρήνας της κουζίνας του Grada Nuevo, είτε μιλάμε για κρέας είτε για ψάρι είναι οι εξαιρετικές πρώτες ύλες και ο τρόπος παρασκευής. Το Grada Nuevo, χωρίς υπερβολή, είναι ένα από τους λόγους που η Θεσσαλονίκη αξίζει σαν γαστρονομικός προορισμός.

Το ΜΕΝΟΥ Μακεδονικής κουζίνας κατά τη διάρκεια των  Εβδομάδων Μακεδονικής Γεύσης θα αποτελείται από:

Amuse bouche

Σούπα από πιπεριές Φλωρίνης με λάδι βασιλικού και τηγανητό κατσικίσιο τυρί Αρναίας

Πρώτο Πιάτο

Φιλετάκια μπαρμπουνιού τηγανιτά με καπνιστή μελιτζάνα και ντομάτα ψητή με μυρωδικά

Κυρίως Πιάτο

Ροφός Αγιορείτικος με άσπρη σάλτσα και λαχανικά

Επιδόρπιο

Ψητό κυδώνι με γιαούρτι και μπισκότο βουτύρου

Κόστος γεύματος 40€.

*Grada Nuevo, Καλαποθάκη 14, 231 027 1074

Thria

Στα τρία του πλέον χρόνια το Thria κατάφερε να αποτελέσει έναν από τους βασικούς γαστρονομικούς πυλώνες της Θεσσαλονίκης και να γίνει ένα καθαρόαιμο γευστικό τοπόσημο. Τρία χρόνια μετά και έχουν δειπνήσει εντός του από τον Πρωθυπουργό μέχρι  ψαγμένους κριτικούς γεύσης και απαιτητικούς γαστρονομικούς εξερευνητές. Από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα, πίσω από το τζάμι της ανοιχτής κουζίνας του δρα απερίσπαστα μια ολόκληρη ομάδα μαγείρων που μοιάζει με ορχήστρα υπό την καθοδήγηση του chef Δημήτρη Τασιούλα. Στην κουζίνα του Thria με βάση την χρήση εξαιρετικών πρώτων υλών από τη λεκάνη της Μεσογείου και με όπλο τις νέες μεθόδους παρασκευής -κενό αέρος, μπάνιο λαδιού ή νερού, σουρίτ κα.- συμβαίνει ένα εντυπωσιακό παιχνίδι με υλικά, προϊόντα και επεξεργασίες που καταλήγουν σε ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό στήσιμο πιάτων και σε μια ακόμα εντυπωσιακότερη γαστριμαργική εμπειρία. Γιατί μιλάμε για εμπειρία.

Το ΜΕΝΟΥ Μακεδονικής κουζίνας κατά τη διάρκεια των Εβδομάδων Μακεδονικής Γεύσης θα αποτελείται από:

Amuse bouche

Χαβιάρι από ελιές Χαλκιδικής ψωμί και προζυμένιο ψωμί ολικής αλέσεως

Ορεκτικό

Τόνος κιτρινόπτερος στη σχάρα, σαλσίφι σε 3 υφές, κρέμα από μαύρο σκόρδο σε έδαφος από αρωματικά βότανα και αβγά χελιδονόψαρου

Πρώτο πιάτο

Μελιτζανοσαλάτα με μους από ταχίνι,  μπισκότο από καρύδι και ζελέ από καρότο, μήλο και πορτοκάλι

Κυρίως πιάτο

Φιλέτο Ροφού  με κρέμα από αγκινάρες, βουτυράτη σάλτσα από το ζωμό του και κρεμμύδι και τσιπς από πατάτες

Επιδόρπιο

Πορτοκαλόπιτα με κρέμα από υποβρύχιο με μαστίχα Χίου, παγωτό καϊμάκι και υγρό ζελέ από passion fruit

Ειδική συνολική τιμή 30€.  

*Thria, Μαρίας Κάλλας 1, Ποσειδώνιο, 231 082 1120

Karàbourno

Στο σύμπαν του Karabourno εισβάλλεις, σε κακομαθαίνουν και εθίζεσαι. Ένας χώρος με χαλαρωτικό μοντέρνο περιβάλλον που ξεχωρίζει για τις αποκλειστικές γευστικές δημιουργίες της κουζίνας του. Ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό πεδίο όπου τα θαλασσινά παντρεύονται με προϊόντα της μητέρας γης και γεννιούνται πιάτα ξεχωριστά. Φρέσκα ψάρια, οστρακοειδή, μαλάκια και εκλεκτοί θαλασσινοί μεζέδες συναντιούνται στην καλύτερή τους εκδοχή στο τραπέζι σου με ουζάκι, τσίπουρο ή κρητική τσικουδιά. Karabourno θα πει: όταν η υψηλή αισθητική συναντά τις φρέσκες θαλασσινές γεύσεις και την άψογη εξυπηρέτηση.

Το ΜΕΝΟΥ Μακεδονικής κουζίνας κατά τη διάρκεια των Εβδομάδων Μακεδονικής Γεύσης θα αποτελείται από:

Amuse bouche

Σαρδέλα τηγανητή “να την πιεις στο ποτήρι” – Συνοδεύεται με παλαιωμένο απόσταγμα Ξινόμαυρου σταφυλιού

Πρώτο πιάτο Χταπόδι με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας – Συνοδεύεται από  Κτήμα Τσικρικώνη -Ασύρτικο,Sauvignon blanc (ποτήρι) ή Κτήμα Κοντοπός twogether -Ασύρτικο, Viognier (ποτήρι)

Κυρίως Πιάτο

Λαυράκι λεμονάτο στον ταβά – Συνοδεύεται από Κτήμα Ασλάνη -Ασύρτικο (ποτήρι) ή Κτήμα Θωμαϊδη 3 ΓΕΝΕΕΣ – Chardonnay (ποτήρι)

Επιδόρπιο Γαλακτομπούρεκο τριαντάφυλλο με ροδόνερο – Συνοδεύεται από Κτήμα Γκαράλη SALOME οίνος φυσικώς Γλυκύς – Μοσχάτο Αλεξανδρείας

Ειδική συνολική τιμή 28 €. Τιμή με wine pairing 38 €. Ειδική έκπτωση σε όλο τον τιμοκατάλογο: Έκπτωση 10% στο ποσό του τελικού λογαριασμού. Συμπεριλαμβάνονται κρασιά, αναψυκτικά, νερό, αλκοόλ και εξαιρούνται τα πούρα.

*Karabourno, στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, 231 047 5444

Clochard

Το Clochard “προσγειώθηκε” στο σύμπαν της Θεσσαλονίκης το 1979 και κατάφερε να καθιερωθεί στην γευστική μνήμη της πόλης ως ένα από τα καλύτερα κλασικά εστιατόριά της. Σχεδόν 30 χρόνια τώρα το εστιατόριο, που από τις αρχές του ακόμα απέκτησε αναγνώριση και έγινε στέκι επωνύμων θαμώνων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσμο όλης της χώρας, κέρδισε επάξια την αγάπη του κοινού της πόλης. Στέκεται μέχρι και σήμερα με ένα εντυπωσιακό και ταυτόχρονα διακριτικό τρόπο στο γαστρονομικό γίγνεσθαι της Θεσσαλονίκης συνδυάζοντας εξαιρετικά την υψηλή γευσιγνωσία και το σύγχρονο ατμοσφαιρικό περιβάλλον διατηρώντας ως απόλυτο πρωταγωνιστή της κουζίνας του την γεύση, την κατάρτιση και την ποιότητα. Βραβευμένο εντός και εκτός συνόρων αποτελεί ξεκάθαρα μία εξαιρετική επιλογή για τους απαιτητικούς στη γεύση αλλά και στην απόλαυση.

Το ΜΕΝΟΥ Μακεδονικής κουζίνας κατά τη διάρκεια των  Εβδομάδων Μακεδονικής Γεύσης θα αποτελείται από:

Amuse bouche

Χταπόδι κρασάτο με χόρτα της Άνοιξης τζιτζιριστά, κρέμα ρεβυθάδας και αβγοτάραχο Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κεραμωτής Καβάλας Προτεινόμενος οίνος: Lalikos Gewurztraminer, Καβάλα

Πρώτο Πιάτο Θαλασσινά σχάρας – μαύρες και κόκκινες φακές – αρωματικά βότανα Αγίου Όρους – λευκός ταραμάς – πιπεριά Φλωρίνης Αρμύρα Σκούρα, Chardonnay – Μαλαγουζιά, Πελοπόννησος

Κυρίως Πιάτο Χριστόψαρο λεμονάτο – μύδια – κρεμμυδόζουμο – baby λαχανικά – αυγά βασιλικής ρέγγας Θέμα Κτήμα Παυλίδη, Ασύρτικο – Sauvignon Blanc, Δράμα

Επιδόρπιο Σιμιγδαλένιος χαλβάς – σταφίδες – κουκουνάρι – μους ταχίνι – γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι Γλυκές Ευχές, Κτήμα Πιερία Ερατεινή, Μαλαγουζιά, Κολινδρός Πιερίας Τιμή κατά άτομο 45€. Τιμή κατά άτομο με wine pairing 60€.

*Clochard, Προξένου Κορομηλά 4, 2310239805

Μαϊάμι 

Με παράδοση που γυρίζει πίσω στο χρόνο στο 1945 το Μαϊάμι είναι ένα από τα ιδανικότερα places to be στη Θεσσαλονίκη για να γευθείς άπαιχτα θαλασσινά και φρέσκα ψάρια συνδυασμένα με μια δυναμική λίστα κρασιών και τις καλύτερες ελληνικές ετικέτες προσεκτικά επιλεγμένες για να συνοδεύσουν το μενού. Απαράβατη αρχή της κουζίνας του εδώ και πολλές δεκαετίες είναι η υψηλή ποιότητα στις πρώτες ύλες και ο βαθύς σεβασμός προς τον πελάτη. Αυτές ήταν άλλωστε και οι βασικές αρχές που μεταβιβάστηκαν από τον παππού και τον ιδρυτή του εστιατορίου Δημήτρη Μαμάη στην τρίτη γενιά πλέων ιδιοκτητών, τα τρία του εγγόνια. Στο απλό αλλά υψηλής αισθητικής, καθαρό και άνετο περιβάλλον του, δίπλα στην θάλασσα, μακριά από το πολυσύχναστο κέντρο της πόλης το Μαϊάμι αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες γευστικές συνήθειες Θεσσαλονικέων και επισκεπτών σταθερά ανά τα χρόνια.

Το ΜΕΝΟΥ Μακεδονικής κουζίνας κατά τη διάρκεια των  Εβδομάδων Μακεδονικής Γεύσης θα αποτελείται από:

Amuse bouche

Χτένι ψητό αρωματισμένο με βινεγκρέτ λεμονιού και πούδρα αυγοτάραχου Μεσολογγίου Προτεινόμενος οίνος: Charilys Ματάμη Ορεκτικό Χταπόδι στιφάδο με αφράτη κρέμα από τσιγαριαστά χόρτα, τσουκνίδες και βότανα Προτεινόμενος οίνος: Κτήμα Γεροβασιλείου Πρώτο πιάτο Μπακαλιάρος στο τηγάνι με αρωματικό λαχανόρυζο, ψητές γαρίδες, αχνιστά μύδια και σούπα Αγίου Όρους Προτεινόμενος οίνος: Κτήμα Χατζηγεωργίου Κυρίως πιάτο Μπαρμπούνια τυλιγμένα στη λαδόκολλα με λαχανικά και πατάτες ψημένα στο κάρβουνο με σάλτσα ντομάτας και ψητό σκόρδο Προτεινόμενος οίνος: Γη και Ουρανός Αμπελώνες Θυμιόπουλου Επιδόρπιο Εκμέκ κανταΐφι με φρέσκο βούτυρο, πλούσια κρέμα και παγωτό μαστίχα εμπλουτισμένο με ροζ πιπέρι Προτεινόμενος οίνος: Νάμα Μυλοποτάμου

Ειδική τιμή 30€. Ειδική τιμή με Wine Pairing 50€. Eιδική έκπτωση σε όλο τον τιμοκατάλογο. Έκπτωση 10% στον υπόλοιπο κατάλογο. Συμπεριλαμβάνονται κρασιά, αναψυκτικά, νερό, αλκοόλ και εξαιρούνται τα πούρα.

*Miami, Θέτιδος 18, Καλαμαριά, 231 044 7996

Το Μανιτάρι

To Mανιτάρι η Θεσσαλονίκη το “χρωστάει” στην ανάγκη του Γιάννη Ζιάγκα για την δημιουργία ενός ιδιαίτερου χώρου, με έμφαση στο interior design και στη σωστή εξυπηρέτηση των πελατών σε συνδυασμό με την αγάπη του Δημήτρη Παμπόρη (consultant chef) για την ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής γαστρονομίας. ‘Έτσι γεννήθηκε “Το Μανιτάρι”, από το μοναδικό αυτό πάντρεμα φιλοσοφιών πριν από 8 χρόνια. Βασικό στοιχείο που κατάφερε να το τοποθετήσει στην καρδιά ακόμα και των πιο απαιτητικών γαστρονομικών εξερευνητών της Θεσσαλονίκης: Η συνεχώς ανανεωμένη κάρτα του η οποία εμπλουτίζεται από πιάτα που συνοδεύουν την κάθε εποχή του χρόνου και αναδεικνύονται άψογα από τον καταξιωμένο chef Λεωνίδα Παντσιούκα. Η κουζίνα του εστιατορίου διακρίνεται από την μοντέρνα ελληνική δημιουργία και το φωτεινό σαλόνι του σε συνδυασμό με τα μοναστηριακού τύπου τραπέζια δημιουργούν την καταλληλότερη ατμόσφαιρα για αυτό που ονομάζουμε “ιδανικό γεύμα”.  

Το ΜΕΝΟΥ Μακεδονικής κουζίνας κατά τη διάρκεια των  Εβδομάδων Μακεδονικής Γεύσης θα αποτελείται από:

Amuse bouche

Ελιές θρούμπες Θάσου, ελαιόλαδο και ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά

Πρώτο πιάτο Χταπόδι και ριζότο με φρέσκια ντομάτα, λαχανικά, αρωματικά βότανα και κύμινο

Κυρίως πιάτο Μπακαλιάρος Αγιορείτικος με δαμάσκηνα, πατάτες και κρεμμύδι γιαχνι σε κρεμμυδόζουμο

Επιδόρπιο

Κολοκυθόπιτα με παγωτό βανίλια Ειδική συνολική τιμή 30€. 

*Θ. Σοφούλη 57, Καλαμαριά, Τ. 2310 415289

Marea Sea Spirit

Σε ένα σημείο που κόβει την ανάσα από την ομορφιά του θεάματος, ένας χώρος με ιστορία τόσο μεγάλη όσο μεγάλο είναι σήμερα και το εκτόπισμά της στη γευστική μνήμη της Θεσσαλονίκης. Το Marea Sea Spirit έχοντας στα ηνία του την δεύτερη γενιά της οικογένειας, είναι το απόλυτο sea food restaurant της πόλης που ήρθε να δώσει μια new age αισθητική στην ψαροφαγία, με πιάτα τα οποία ξεφεύγουν από τα κλασικά. Διαχρονικά πιάτα αστικής κουζίνας δοσμένα μέσα από μια δημιουργική, ζωντανή ματιά, η οποία επικεντρώνεται στις φρέσκες πρώτες ύλες και τις μοντέρνες τεχνικές συνδυάζοντας την υψηλή ποιότητα και το άψογο service. Ο χώρος του εστιατορίου εντυπωσιάζει μέσα στην απλότητα και την διακριτική του πολυτέλεια, εμπνέοντας με την classy, αστική αισθητική του, κινούμενο σε minimal γραμμές. Σε αυτή την κουζίνα οι πρώτες ύλες συναντούν τις πιο σύγχρονες σκέψεις και τεχνικές φτάνοντας στο τραπέζι σου ως την απόλυτη ωδή της σύγχρονης ψαροφαγίας.

Το ΜΕΝΟΥ Μακεδονικής κουζίνας κατά τη διάρκεια των  Εβδομάδων Μακεδονικής Γεύσης θα αποτελείται από:

Αmuse bouche

Χορτόσουπα με γαρίδα

Πρώτο Πιάτο

Χταπόδι ξυδάτο

Κυρίως Πιάτο

Χελιδονόψαρο με σπανακόρυζο

Επιδόρπιο

Πορτοκαλόπιτα με σούπα ταχίνι και καϊμάκι Ειδική συνολική τιμή 35€ ανά άτομο.  

*Marea, Λώρη Μαργαρίτη 13, 231 025 7696

ΜΑΥΡΗ ΧΗΝΑ

Όταν η Μαύρη Χήνα άνοιξε τις πόρτες της στη Θεσσαλονίκη η πόλη δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε. Το ιδιαίτερο αυτό όνομα δόθηκε λοιπόν σε ένα υπέροχο εστιατόριο που έκανε είσοδο στον γαστρονομικό χάρτη μας για να αναδείξει με τον δικό του, συναρπαστικό τρόπο τι σημαίνει ελληνική γαστρονομία. Ένα από τα πιο δυνατά του χαρτιά είναι η απαρέγκλιτη αρχή του στα φρέσκα υλικά και οι ιδιαίτερες γεύσεις της κουζίνας του ως όπλο για την δημιουργία υπέροχων πιάτων, νόστιμων και ταυτόχρονα σύγχρονων σε στήσιμο και προσέγγιση. Ο χώρος είναι μίνιμαλ και πολύ ιδιαίτερης αισθητικής, με έκδηλες επιρροές industrial διακόσμησης ενώ ταυτόχρονα απόλυτα φιλικός και ζεστός. Η λίστα κρασιών στη Μαύρη Χήνα είναι πλούσια με ετικέτες τόσο από ελληνικούς όσο και ξένους αμπελώνες με έμφαση στα μικρά οινοποιεία της Ελλάδας. Η Μαύρη Χήνα είναι το εστιατόριο που ξεκίνησε με την φιλοδοξία να μας ταξιδέψει γευστικά, το πέτυχε και το κάνει κάθε φορά ξεχωριστά που ένας από εμάς περνάει την πόρτα του.

Το ΜΕΝΟΥ Μακεδονικής κουζίνας κατά τη διάρκεια των  Εβδομάδων Μακεδονικής Γεύσης θα αποτελείται από:

Amuse bouche Ελιές Χαλκιδικής σε τρεις υφές σε φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί και ντομάτα με αρωματικά βότανα Πρώτο πιάτο Μουσακάς αρτύσιμος με κρέμα και κρούστα από κεφαλοτύρι και ζελέ από άνηθο

Κυρίως πιάτο Ψαροκεφτέδες σε κουρκούτι φασολιών με τρίχρωμη φάβα και παντζάρια τουρσί Επιδόρπιο Χαλβάς καβουρδισμένος, κραμπλ από φυστίκι Αιγίνης και λευκή σοκολάτα και γλυκό τριαντάφυλλο

Ειδική συνολική τιμή 35,00€. Ειδική έκπτωση σε όλο τον τιμοκατάλογο. Έκπτωση 10% στο ποσό του τελικού λογαριασμού. Συμπεριλαμβάνονται κρασιά, αναψυκτικά, νερό, αλκοόλ και εξαιρούνται τα πούρα.

*Μαύρη Χήνα, Προφήτη Ηλία 49, Πυλαία, Τ. 2310 324303

Salonica

Όσοι το έχουν επισκεφθεί το διαπίστωσαν ήδη και όσοι ετοιμάζονται να το επισκεφτούν αξίζει να σημειωθεί πως όταν αναφερόμαστε στο Salonica Restaurant μιλάμε για μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία που ξεφεύγει κατά πολύ από το στενό πλαίσιο ενός ξενοδοχειακού εστιατορίου. Το ιδιαίτερο αυτό εστιατόριο υποδέχεται με τις πιο ξεχωριστές γεύσεις από το πρωί μέχρι το βράδυ τους επισκέπτες του για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Ένα γεύμα εδώ και είναι ήδη αρκετό για να ζήσεις μια ολιστική γαστρονομική εμπειρία απολαμβάνοντάς το σε έναν υπέροχο χώρο μπροστά από την ανοιχτή κουζίνα.. Εγγύηση αποτελεί άλλωστε και η παρουσία του πολυβραβευμένου chef Σωτήρη Ευαγγέλου ο οποίος ξεδιπλώνει με μαεστρία το γευστικό ρεπερτόριό του στην κουζίνα του Salonica επιμελούμενος όλων των μενού του εμβληματικού ξενοδοχείου Makedonia Palace διαμορφώνοντας ουσιαστικά τη σύγχρονη γαστρονομική του ταυτότητα.  

Το ΜΕΝΟΥ Μακεδονικής κουζίνας κατά τη διάρκεια των  Εβδομάδων Μακεδονικής Γεύσης θα αποτελείται από:

Amuse Bouche

Κροστίνι με λευκό ταραμά, κρίταμο και μαριναρισμένο γαύρο

Σούπα

Αγιορείτικη ψαρόσουπα με τρυφερά πράσα μαραθόριζα & σέλινο

Πρώτο πιάτο

Γιουβέτσι με θαλασσινά

Κυρίως Πιάτο

Λαυράκι στον φούρνο με σπανάκι και κολοκυθάκια γιαχνί

Eπιδόρπιο

Κέικ ταχίνι με χαλβά από σιμιγδάλι και δαμάσκηνα

Τιμή 35€ ανά άτομο.

*Salonica, Λεωφ. Μ. Αλεξάνδρου 2, Makedonia Palace, 2310 897197

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα