Εστιατόρια

Το πιο φρέσκο πεϊνιρλί της πόλης σε περιμένει στην Καλαμαριά

Μια από τις φημισμένες πιτσαρίες της πόλης τιμά το πεϊνιρλί δεόντως στο μενού της.

Parallaxi
το-πιο-φρέσκο-πεϊνιρλί-της-πόλης-σε-περ-425829
Parallaxi

Εικόνες: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Αν είσαι πραγματικός λάτρης του φαγητού, όσες εκλεπτυσμένες γεύσεις και να δοκιμάσεις, αναγνωρίζεις την αξία ενός καλού και γνήσιου παραδοσιακού εδέσματος, με φρέσκα υλικά, άρωμα νοσταλγίας και μεράκι πίσω από την παρασκευή του.

Αυτό είναι αναμφίβολα το πεϊνιρλί, που αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα και κλασικά πλέον πρωινά, ορεκτικά, πολλές φορές και κυρίως γεύματα, στην Ελλάδα. Αυτή την αγάπη συμμερίζεται και μια από τις φημισμένες πιτσαρίες της πόλης, το “In Vito” της Καλαμαριάς, και το τιμά δεόντως στο μενού του.

Αυτή η μακρόστενη ανοιχτή μαλακή πίτα που θυμίζει βάρκα, με φρέσκο βούτυρο και γέμιση κατά βάση κίτρινο τυρί, αλλαντικά και λαχανικά, έχει θρέψει κυριολεκτικά γενιές, καθώς έχει τη δική της μακρά ιστορία.

Η καταγωγή του πεϊνιρλί είναι από την Τουρκία, όπου είναι γνωστό ως pide. Υπάρχουν δύο είδη, το peynirli pide, στο οποίο το τυρί καλύπτει όλη την επιφάνεια της γέμισης και το karışık pide, που έχει τυρί μόνο σε ένα σημείο, συνήθως στο ένα τρίτο, από την γέμιση.

Η λέξη “πεϊνιρλί” προέρχεται από την τουρκική λέξη “Peynir-li” που σημαίνει “με τυρί”. Παραδοσιακά, στο κέντρο του περιείχε παστουρμά, ο οποίος με το πέρασμα των χρόνων αντικαταστάθηκε από κιμά, σαλάμι, ζαμπόν και μπέικον. Σήμερα, συναντάμε διάφορα είδη πεϊνιρλί, εκτός από αυτό με κιμά και αλλαντικά, όπως το απλό μόνο με τυρί, το πεϊνιρλί με τέσσερα τυριά, το πεϊνιρλί με φέτα, με λαχανικά και πολλές ακόμα παραλλαγές.

Το παραδοσιακό τουρκικό ορεκτικό ήταν γνωστό σε όλη την Ανατολή και έφτασε στην χώρα μας μαζί με τις προσφυγικές ροές του 20ού αιώνα. Όπως αναφέρουν πηγές, το πρώτο μαγαζί για το οποίο έχουμε αναφορές ότι σέρβιρε πεϊνιρλί στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του ’20, ήταν ένα μικρό αρτοποιείο στην Πεντέλη, ο ιδιοκτήτης του οποίου, λίγο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, μετακόμισε στην Δραπετσώνα. Την ίδια περίπου εποχή, στην Δροσιά Αττικής, όπου ήταν εγκατεστημένοι πολλοί Πόντιοι, ο ιδιοκτήτης ενός τοπικού παντοπωλείου άρχισε να φτιάχνει τα πεϊνιρλί του τόπου στον οποίο είχε γεννηθεί, για τους φίλους και την οικογένειά του. Το 1948, το παντοπωλείο είχε εξελιχθεί σε πραγματική παραγωγική μονάδα, ενώ την επόμενη δεκαετία άνοιξαν στην ίδια περιοχή διάφορα εστιατόρια που ειδικεύονται στο πεϊνιρλί ή το περιλαμβάνουν στον κατάλογό τους. Και στη Θεσσαλονίκη το πεϊνιρλί έφτασε μαζί με τους πρόσφυγες, κι έκτοτε έχει παραμείνει σαν ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά εδέσματά μας.

Στο “In Vito” έχει την την τιμητική του, μια που το μοναδικό του πεϊνιρλί ψημένο στον ξυλόφουρνο θυμίζει γεύση που δραπέτευσε από τα παιδικά σου χρόνια. Εδώ το ζυμάρι γίνεται από εκλεκτό επώνυμο ελληνικό αλεύρι, ανοίγεται με το χέρι και τα υλικά παντρεύονται σε μια αξεπέραστη πολίτικη συνταγή.

Χειροποίητη ζύμη, εξαιρετικής ποιότητας τυριά και φρέσκο βούτυρο συνιστούν την πλούσια βάση του, στην οποία μπορείτε να “χτίσετε” τη δική σας αγαπημένη γεύση, καθώς όλα τα υλικά του καταστήματος διαθέσιμα για τις πίτσες του, είναι στη διάθεσή σας για προσθήκη και στο πεϊνιρλί, το οποίο ετοιμάζεται επιτόπου μέσα σε λίγα μόλις λεπτά με τις προσταγές σας. Από κάποια από τα καλύτερα τυριά και αλλαντικά ονομασίας προέλευσης μέχρι φρέσκα λαχανικά και αυγό, κάνεις τη δική σου σύνθεση και απολαμβάνεις.

Όμως και το ίδιο το “In Vito” έχει να σου προτείνει πέντε γεύσεις στο μενού του: Το κλασικό πεϊνιρλί με τρία τυριά, ζαμπόν, μπέικον και μανιτάρια, το “ορεγκάνο” με προσθήκη φρέσκιας ντομάτας και ρίγανης, το “τυριών”, με ένταμ, γκούντα και μοτσαρέλα, το δικό του πεϊνιρλί “In Vito” με τυριά, μπέικον, πιπεριά φλωρίνης και ελιές, και φυσικά τη ναυαρχίδα του, το “μπούρο”, που στα ιταλικά σημαίνει “βούτυρο” και περιέχει τον πιο αγαπητό και νοσταλγικό συνδυασμό όλων, με εκλεκτά τυριά, φρέσκο βούτυρο και αυγό.

https://www.facebook.com/invitopizzagr/videos/328628194003151/

Και βέβαια δεν παραλείπουμε να αναφέρουμε ότι η ξακουστή πιτσαρία προσφέρει σχεδόν 30 διαφορετικές γεύσεις πίτσας, πέραν της δυνατότητας να φτιάξεις την δική σου με τα αγαπημένα σου υλικά, ενώ το μενού σε δελεάζει και με τέσσερις λαχταριστές επιλογές καλτσόνε.

Μπόνους προσφορά αυτόν τον καιρό αποτελεί το γεγονός ότι το “In Vito” σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Stratego σας προσφέρουν δωρεάν σεμινάρια Stratego, για τα οποία μπαίνετε την λίστα συγκεντρώνοντας 7 δελτία παραγγελίας των 10 ευρώ και άνω. Βρείτε όλες τις πληροφορίες ΕΔΩ.

Αναζητήστε λοιπόν το “In Vito” στην εμβληματική γωνία της οδού Πόντου, πάνω στον πιο κεντρικό δρόμο της Καλαμαριάς. Κι αν προτιμάτε να απολαύσετε τις γεύσεις του στο σπίτι με την παρέα σας, οι περιοχές που κάνει delivery είναι: όλη η Καλαμαριά, ο Άη Γιάννης αλλά και όλη περιοχή από το Βότση μέχρι και την Μπότσαρη.

*In Vito, Πόντου 87 Καλαμαριά, 2310 444 484, Facebook: Invito Pizza

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα