Featured

15 υπέροχα χειμωνιάτικα σημεία στην Θεσσαλονίκη

Επιλέξαμε μέρη που αγαπάμε το χειμώνα για να σας προτείνουμε. Σαν μικρές καρτ ποστάλ για τους επόμενους μήνες.

Parallaxi
15-υπέροχα-χειμωνιάτικα-σημεία-στην-θεσ-523614
Parallaxi

Η Θεσσαλονίκη, αν και πόλη του Βορρά, δεν έχει να επιδείξει πολλά σημεία όπου ο χειμώνας αποθεώνεται. Επιλέξαμε δέκα μέρη που αγαπάμε το χειμώνα για να σας προτείνουμε. Σαν μικρές καρτ ποστάλ για τους επόμενους μήνες.

  1. Bar The Excelsior

electra

Στο ισόγειο του Electra Palace Hotel, κρυμμένο κυριολεκτικά πίσω από τη reception, με μια μοναδική ατμόσφαιρα ενός κλασικού english bar, για καφέ ή το τσάι snacks ή ένα μπράντι, ό,τι πρέπει για το κρύο. Ξεπήδησε λες από βρετανική ταινία εξοχής, που όταν το δεις το μόνο που ονειρεύεσαι είναι να βουλιάξεις στους δερμάτινους καναπέδες του, να απλώσεις τα χέρια σου στο τζάκι του, να παραγγείλεις μια μεγάλη τσαγιέρα με ωραίο μυρωδάτο τσάι, να αφεθείς στη σαγήνη του χειμώνα πλάι στο τζάκι και κάτω από το ηλιόλουστο αίθριο.

*Electra Palace Hotel, Πλατεία Αριστοτέλους, τηλ. 2310294031

2.Hammam Baths 

Εκεί που αναβιώνει ο θρύλος του Παραδοσιακού Λουτρού της Πόλης Μέσα στο ανακαινισμένο ξενοδοχείο Makedonia Palace, η δημιουργία του μεγαλύτερου Hammam της Ελλάδος ξαναζεί το θρύλο του Παραδοσιακού Λουτρού της Πόλης. Κρύο έξω, ατμοί μέσα και ζεστασιά.

Ένα ταξίδι στην Ανατολή και το Βυζάντιο! Ένα τόπο που χαλαρώνει, αναζωογονεί και εξαγνίζει το σώμα και το πνεύμα. Μια ευκαιρία για ένα αλλιώτικο στο σώμα και την ψυχή. Στην είσοδο σας εδώ αφήνετε πίσω τα ρούχα, τις αναστολές για το αν σας αξίζει μια τέτοια εμπειρία και παίρνετε μαζί σας ένα αυθεντικό πεστεμάλ που σας προμηθεύουν στην υποδοχή.

*Hammam Baths στο Makedonia Palace. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα με Παρασκευή 12:30 – 22:00 |Σάββατο και Κυριακή 10:00 – 22:00 Για περισσότερες πληροφορίες ή κρατήσεις, μπορείτε να καλέσετε στο 2310 897165 ή μέσω email στο hammam@makedoniapalace.gr

3Καφενείο Περικλήδες

ESd5uV5Pkygj

Παλιό μπακάλικο του Χορτιάτη που μετατράπηκε σε ένα arty καφενείο με αντίκες έπιπλα, τζάκι και ατμόσφαιρα χωριάτικου ξενώνα, με κεντημένες κουρτίνες και υφαντά, που τον συναντάς μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη. Εννοείται πως επιλέγεις τον ελληνικό καφέ μοναδικά σερβιρισμένο.

*Κισσέως 13, τηλ. 2310348333, Χορτιάτης

4.Ο κήπος του Θερμαϊκού

κιποσ

Το χειμώνα παλαιότερα οι άνθρωποι έστρωναν υπέροχα βελούδινα τραπεζομάντιλα στις ροτόντες, κρυστάλλινες φρουτιέρες με φρούτα εποχής δέσποζαν και στους τοίχους οι «μπάντες», τα υπέροχα υφαντά με τα σχέδια από σκηνές κυνηγιού και το γλυκό φως της λάμπας να δημιουργεί μια αίσθηση θαλπωρής. Αν αυτό δεν το γνώρισες ή σου έχει λείψει, το πατάρι του Κήπου το ξαναζωντανεύει. Το ομορφότερο μέρος για χειμώνα και φαγητό. Απέναντι από το Λευκό Πύργο. Με πιάτα που γαργαλούν τον ουρανίσκο.

*Ο Κήπος του Θερμαϊκού, Ν. Φωκά 2, Τ. 2310224073, Facebook

5Χοζεβά

hoz6

Χαμένο στα σοκάκια στο Καπάνι, ένα μικρό καφέ που άνοιξε πέρσι έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του την σόμπα που κλέβει την παράσταση. Με θέα στην αγορά και μια μοναδική θαλπωρή προσφέρει ουζάκι με μεζέδες και κυρίως αστικό παραμύθι.

*Xοζεβά, Σπανδωνή 5, Τ. 2310277833

6.Λουτρά Λαγκαδά

6_115_0_01

Μια ιστορία παλιά και γοητευτική. Οι μαρτυρίες ξεκινούν από τις ταξιδιωτικές περιγραφές του Τούρκου γεωγράφου (Μ. Χανζή-Σαλφά) το 1670 και του Βρετανού περιηγητή (William Martin Leake) το 1835. Όπως φαίνεται από αυτές αλλά κι από πιο πρόσφατες μαρτυρίες η λουτρόπολη Λαγκαδά διέθετε πλούσια σε ποσότητα και ποιότητα «φυσικά θεραπευτικά μέσα». Επισκεφτείτε τα στη διάρκεια μιας παγωμένης μέρας και αφεθείτε στη απόλυτη ζεστή χαλάρωση τους. Ιδανικά για μια σειρά παθήσεις ή απλά για απόλαυση.

*Λαγκαδάς, T. 23940-2222

7. Το Τζάκι

τζακι

Ξεκίνησε το 1976 με ξακουστά κρέατα και μαγειρευτά, είναι διάσημο και για το περίφημο τζάκι του που καίει διαρκώς. Φέτος απογειώθηκε στα χέρια του Νίκου Νυφούδη.

Το Τζάκι υπήρξε μια από τις πιο κλασικές συνταγές φαγητού στο Χορτιάτη για δεκαετίες. Το Τζάκι Ho, η σημερινή του μετεξέλιξη δια χειρός Νίκου Νυφούδη και τριών αγαπημένων του φίλων, γίνεται η πιο φρέσκια πρόταση country dining στη Θεσσαλονίκη σήμερα. Πιάτα που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής, από κείνους τους παλιούς που βλέπεις σε κάτι μουσεία της Ευρώπης τον καιρό της Αναγέννησης. Ισορροπία υλικών, χρωμάτων και γεύσεων. Όλα φτιαγμένα επί τόπου, από τη θεϊκή μουστάρδα μέχρι την μαρμελάδα ντομάτας. Ξεκινήστε με τις αλοιφές τους σε μια παρουσίαση-πανδαισία, δοκιμάστε σαλάτες του αγρού υπέροχες, με κατσικίσιο τυρί και παπαρουνόσπορο, με κινόα και αβοκάντο ή παραδοσιακές στον ατμό με λαχανικά φρεσκότατα. Άπαιχτο σουτζουκάκι από βουβάλι Κερκίνης, bufallo σπαλομπριζόλα, ένα T-bone άλλο πράγμα, θεϊκά μοσχάρια, φρικασέ αρνάκι, λαγός στιφάδο, χοιρινό με πρασοσέλινο, ένα κατσίκι σιγοψημένο στη λαδόκολα, καρδιές κόκορα με ρόκα, πατατούλες του χωριού με τρούφα, και μια σειρά άλλες προτάσεις που πραγματικά ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στη γαστρονομική σκηνή της πόλης.

*Τζάκι Ho, Δράγου 2, Χορτιάτης, Τ. 2310349266, Facebook

8. Κτήμα Αίθριον

α

Γέννημα του κ. Αργύρη και της συζύγου του στο δρόμο από τη Μηχανιώνα προς το Αγγελοχώρι, ένα μέρος που αξίζει να ανακαλύψετε. Θυμίζει 17ο αιώνα και Louis XIV λόγω της φινέτσας και του στιλ. Από το στρώσιμο των τραπεζιών μέχρι τις προβιές στους καναπέδες και τα γάντια του κ. Αργύρη στο σέρβις. Απίστευτη γκουρμέ κουζίνα, νομίζεις ότι επισκέφτηκες την αγαπημένη σου θεία στο σπίτι της. Το αναμμένο τζάκι σε καλωσορίζει και ο αέρας της εξοχής σου ανοίγει την όρεξη.

*Κτήμα Αίθριον 2 χλμ. Ν.Μηχανιώνας – Αγγελοχωρίου,τηλ. 23920 57530

9. Η πισίνα της ΧΑΝΘ

χανθ

Στην καρδιά της πόλης, θερμαινόμενη, μεγάλη και δημοφιλής. Έξω μπορεί να κάνει παγωνιά εντός της όμως χάρμα. Πληρεί όλους τους κανονισμούς ασφάλειας και υγιεινής και ελέγχεται κάθε χρόνο από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας. Δύο φορές το μήνα, πραγματοποιείται έλεγχος καταλληλότητας του νερού της από το  Εργαστήριο Υγιεινής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τις ώρες λειτουργίας της υπάρχει συνεχής επιτήρηση Ναυαγοσώστη. Το μήκος της είναι 25 μέτρα και έχει βάθος 1.80 μέτρα. Μηνιαία συνδρομή: 35,00 € Τιμή ενιαίου εισιτηρίου: 4,00 € Για να μην ξεχνάτε την αγαπημένη συνήθεια, το κολύμπι ούτε το χειμώνα.

*Πλατεία ΧΑΝΘ, T. 231 600 1000 εσωτ. 0821 & 0822

10.Brizola

H σόμπα στη μέση της πιο ωραίας σάλας στα δυτικά καίει και η φωτιά των ξύλων της ζεσταίνει τις καρδιές. Ένα εστιατόριο σκηνικό που το χειμώνα κυριολεκτικά μεταμορφώνεται, κατεβαίνει από την ταράτσα και βουτά σε ένα σκηνικό μεταξύ ταινίας του Μπουνιουέλ και ρώσικης στέπας. Με κατάλογο που έχει μοναδικά κρέατα ιδανικά για μια κρύα νύχτα και πιάτα που θα θυμάσαι για πάντα.

*Brizola, Νικ. Μαντζάρου 18 & Κώττα Ρούλια, T.231 053 2800, Facebook

11) Κεφτέ Bar

Τζάκι, οθόνη, και μία σάλα που θα ήθελες να είναι το σκηνικό του ονειρικού σπιτιού σου τους χειμώνες στην υπέροχη γειτονιά του Βυζαντίου. Ένα εντελώς διαφορετικό all day στέκι που δικαιώνει το όνομα του, Κεφτέ Bar, όπως φαντάζεστε προσφέροντας κεφτέδες κάθε είδους αλλά πηγαίνοντας και παραπέρα, προσφέροντας δηλαδή μια πλουραλιστική κάρτα με πολλές επιλογές, αλλά και δημιουργώντας τους χειμώνες μια ατμόσφαιρα απόλαυσης μέσα με το τζάκι αναμμένο στο κρύο!

*Κεφτέ Bar, Κέρκυρας 8, Βυζάντιο, Καλαμαριά, τηλ: 231 041 8999, facebook

12) Πλατανάκια Natura

Φτάνοντας στην καρδιά του δάσους στη Θεσσαλονίκη ζεις την απόλυτη χειμερινή εμπειρία. Το απόλυτο μέρος για αυτή την εποχή, τα Πλατανάκια ξυπνούν τις αισθήσεις και τις μνήμες  με το ιδανικό τοπίο για να γευματίσεις κοιτώντας έξω και αφηνόμενος μέσα στη ζεστασιά από το αναμμένο τζάκι, την υπέροχη αισθητική με την παρουσία του ξύλου παντού τριγύρω και τις απόλυτες γεύσεις που ολοκληρώνουν το σκηνικό. Με κουζίνα της παρέας και της οικογένειας όπως ακριβώς και οι τιμές τους. All time classic και πεντανόστιμα κρεατικά, παϊδάκια, μπριζολάκια, μπιφτεκάκια, πανσέτες, κοντοσούβλια, πολύ μεγάλη ποικιλία σε σούβλες -κάτι που λείπει από τη Θεσσαλονίκη σήμερα- και ό,τι άλλο τραβά η όρεξη σας.

*Πλατανάκια, Στρατηγού Παρασκευοπούλου Λεωνίδα, Πανόραμα, Τ. 231 034 1020, Facebook

13) Aelios Petra

Πλησιάζοντας στην Αέλιο Πέτρα βλέπουμε ένα εντυπωσιακό πετρόκτιστο κτίσμα να υψώνεται στην άκρη του δάσους. Ένα πραγματικό forest bar-resto που θα σας θυμίσει τα υπέροχα σαλέ που έχετε κατά καιρούς θαυμάσει σε ψηλά βουνά. Ιδανικός τόπος για να απογειωθεί ο χειμώνας με όσα γυρεύεις. Ζεστό περιβάλλον, τζάκι αναμμένο, εξαιρετικό φαγητό και τις αισθήσεις σε αναζωπύρωση σε αντίθεση με το κρύο έξω από το παράθυρο. Ένα περιβάλλον με ένα touch elegant, κομψότητας και ζεστασιάς σε όλα τα επίπεδα.

*Aelios Petra, Β Πάροδος Ανεμόμυλων, Χορτιάτης, Τ: 697 023 4123, Facebook

14.TOMS FLAGSHIP STORE & CAFE

Το TOMS FLAGSHIP STORE & CAFE βρίσκεται στο ισόγειο μιας διατηρητέας στοάς (Πελοσόφ) γνωστής και ως Παλιό Ταχυδρομείο στο Ιστορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μυρωδιά ξύλου, ένα τζάκι που καίει το χειμώνα, η εξαιρετική αισθητική που σφραγίζει το μαγαζί παρούσα κι εδώ με πολύχρωμα χαλιά, μαξιλάρια, βιβλία και αν πεινάσεις μετακινείσαι στο βάθος για να δοκιμάσεις μερικά από τα πιο νόστιμα πιάτα στην πόλη.

*Στοά Πελοσόφ, Τσιμισκή 22, τηλ. 231 023 4222, ανοικτό μέχρι τη 1 το πρωί.

15. Η νέα Φωλιά 

Το πιο cosy νέου τύπου με παλιές καταβολές εστιατόριο της πόλης μας ζητά πάντα να βρεθούμε εντός του όταν χειμωνιάζει. Η σόμπα που καίει πάντα εκεί είναι η απόδειξη της θαλπωρής και η φετινή τους ανανέωση είναι ένας επιπλέον λόγος για να κατέβεις τα σκαλιά της Φωλιάς. Η κουζίνα του Γιώργου Χλουζά είναι από τις ωραιότερες εμπειρίες αυτής της πόλης.

*Αριστομένους 4, τηλ 231 096 0383

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα