Γευση

Summer in the City: 12 αυλές που θα σε μαγέψουν στη Θεσσαλονίκη!

Καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη χωρίς θερινές αστικές αυλές δεν υπάρχει.

Parallaxi
summer-in-the-city-12-αυλές-που-θα-σε-μαγέψουν-στη-θεσσα-455415
Parallaxi
Εικόνα αριστερά: Unsplash / Εικόνα δεξιά: Θοδωρής Δημοσχάκης

Καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη χωρίς θερινές αστικές αυλές δεν υπάρχει! Γι’ αυτό και εμείς, συγκεντρώσαμε για εσάς 12 εξαιρετικά αίθρια που θα δώσουν άλλο νόημα στην παραμονή σας εντός των τειχών!

Οinovate

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

To Oinovate, άνοιξε στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης την υπέροχη αυλή του και υπόσχεται να γίνει το ιδανικό σημείο συνάντησης με τους ανθρώπους σου. Εδώ θα ζήσεις μέρες και νύχτες ατόφιου αστικού θέρους.

Μέσα στην ολοκαίνουργια αυλή με το λευκό να κυριαρχεί και το νου να ταξιδεύει σε κυκλαδίτικα νησιά θα βιώσεις μια απόδραση από τα συνηθισμένα, ένα διαφορετικό ραντεβού με το κρασί και όχι μόνο. Αναζήτησε τον υπέροχο κατάλογο ζεστών πιάτων που σου δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσεις ένα ιδιαίτερο μενού σε ένα μαγικό υπαίθριο περιβάλλον από τις 12 το μεσημέρι που ανοίγει η κουζίνα μέχρι και αργά το βράδυ.

Στην αυλή του Oinovate, από το πρωί!

Μην χάσεις με τίποτα τα Winetails που θα βρεις στις Summertime Oinovate επιλογές και μην ξεχνάς πως η αυλή ανοίγει από το πρωί για καφέ. Μικρό bonus που συναρπάζει: ο ολόλευκος ψηλός τοίχος, πάνω στον οποίο ένας προτζέκτορας θα προβάλλει σκηνές από θρυλικές ταινίες ή δροσερές εικόνες καλοκαιριού σε κίνηση.

*Oinovate, Συγγρού 5, Τ. 23140 13774

Beyond The Walls

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Κοκτέιλ, urban casual cuisine, ανοιχτός ουρανός, χαλαρωτικά πρωινά με brunch, συγκλονιστικά απογεύματα με διάθεση aperitivo, μοναδικές νύχτες με jazz, σύγχρονη αύρα πόλης, ωραίος κόσμος και σούπερ lounge μουσικές σε μία μοναδική αυλή της πόλης.

Σε ένα νεοκλασικό αρχιτεκτονικό κόσμημα που διαθέτει μία μοναδική μεγάλη αυλή μπροστά και μία cute μικρότερη από την πίσω πλευρά. Το cafe, εστιατόριο και bar έγινε το απόλυτο meeting point της πόλης. Ανάμεσα σε προσεγμένα παρτέρια και άνετα τραπέζια η αυλή του Beyond The Walls είναι το σημείο για να ξεκινήσεις την ημέρα σου ή να διακόψεις την κουραστική ροή της κάνοντας ένα διάλειμμα, όπως και να την κλείσεις ιδανικά τη νύχτα.

Σερβίρει από το πρωί φανταστικό καφέ, δυναμωτικά σνακ, θεϊκό brunch και πιάτα – πρόκληση για τον ουρανίσκο και μέχρι αργά το βράδυ εξωτικά κοκτέιλ, εξαιρετικά κρασιά και ολιστικές υψηλές γαστρονομικές απολαύσεις. Bonus: Ακολούθησέ το για να μην χάσεις ούτε μία Jazz νύχτα στην αυλή του!

*Beyond The Walls, Φράγκων 2-4 με Ολυμπίου Διαμαντή, Τ. 231 054 5400

Laika

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

H όαση της γειτονιάς στα ανατολικά βρίσκεται στη πίσω αυλή της Laika. To ομορφότερο νέο στέκι της γειτονιάς, απέναντι από το εργοστάσιο της Αλατίνη, έχει δημιουργήσει δύο υπέροχες καλοκαιρινές διαφυγές. Ένα διαφορετικό καφενείο-χώρος εκθέσεων-bar που παίζει τζαζ μουσικές όλη μέρα και διαθέτει υπέροχη θέα μπρος και πίσω, καθότι διαμπερές.

Μπροστά το ιστορικό Αλατίνη και πίσω ένα μικρό πάρκο που σχηματίζουν τα προκήπια των οικοδομών της Σοφούλη, μια μικρή όαση πρασίνου μέσα στην πόλη.

Τους καφέδες, τα τσάγια και τα κρασιά μικρών παραγωγών και τις μπύρες από μικροζυθοποιίες συνοδεύουν μικρά πιάτα με τυριά και αλλαντικά από ξεχωριστούς παραγωγούς, λαχανικά από τον κήπο τους ή τις λαϊκές της πόλης. Εδώ όλοι μοιάζουν μια μεγάλη παρέα και οι οικοδεσπότες, ο Μίμης και η Ελεάννα, είναι υπέροχοι στη φιλοξενία. Κορυφαίο αστικό σκηνικό ατόφιας καλοκαιρινής μαγείας σε σύγχρονη γειτονιά της Θεσσαλονίκης. MUST GO!

*Laika, Γεωργίου Παπανδρέου (Ανθέων) 53, T. 231 023 8462

Πόρτα Ανοιχτή

Αποτελεί την πιο φρέσκια γευστική -και όχι μόνο- πρόκληση στα δυτικά της Θεσσαλονίκης. Η Πόρτα Ανοιχτή είναι μία από τις πιο ωραίες “πόρτες” που θα περνάς ξανά και ξανά για να ζεις ολοκληρωμένες εμπειρίες απόλαυσης στο σκηνικό της. Εδώ θα δοκιμάσεις μια από τις ενδιαφέρουσες νέες κουζίνες της πόλης.

Αισθητική που δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης για το επίπεδό της και σύγχρονο όραμα για το τι εστί φιλοξενία, σύνδεση με την γειτονιά και εξυπηρέτηση. Σούπερ καλοκαιρινό bonus: Ο “Aυλόκηπος”. Έτσι αποκαλούν ήδη οι μυημένοι, το υπέροχο open air yard του εστιατορίου. Ένας προσεκτικά επιμελημένος κήπος ωδή στο urban casual summer living, ανάμεσα στον αστικό ιστό που δημιουργούν οι πολυκατοικίες, ανοιχτός από το πρωί για καφέ και υπέροχα γλυκά έως το βράδυ για χαλαρό ποτό, μπύρα και ωραία κοκτέιλ.

Είπαμε πριν για μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κουζίνες της πόλης οπότε από το καλοκαιρινό μενού μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το Κριθαρότο με θαλασσινά και ρόδι, μαγειρεμένα στους χυμούς τους, το Καλαμάρι στη σχάρα με πουρέ από παντζάρι και αμύγδαλο και συνοδεύστε το ποτό σας με τις λαχταριστές ποικιλίες αλλαντικών και τυριών. Καλοκαιρινό bonus: Καθ’ όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών θα τρέχουν εκπλήξεις τις οποίες μπορείτε να προλάβετε και να απολαύσετε ακολουθώντας την Πόρτα Ανοιχτή στα social media.

*Πόρτα Ανοιχτή, Κολοκοτρώνη 13, Μονή Λαζαριστών, Σταυρούπολη, Τ. 2311 26 53 25

Φαίδιμος

Εικόνες: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Το «ΦΑΙΔΙΜΟΣ», το εστιατόριο που ήρθε και έκανε την διαφορά στη γειτονιά της Βαλαωρίτου το 2015, είναι ξεκάθαρα “στέκι”. Κυρίως αν είσαι από εκείνους που ψάχνουν στην πόλη τους εκείνο το μοναδικό σημείο όπου θα ζήσεις στιγμές ατόφιες, αστικές και λαχταριστές με γεύσεις που δημιουργούν νέες και ανασύρουν παλιές μνήμες. Αντλεί την έμπνευσή του από την ελληνική γαστρονομία και βασίζει τα πιάτα του σε προϊόντα που προμηθεύεται από τοπικούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα αναβιώνοντας γεύσεις και αρώματα του γαστρονομικού πλούτου της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας.

Το μενού του προσαρμόζεται ανάλογα με την εποχή και μεγάλη του καινοτομία είναι ότι σχεδόν ολόκληρος ο κατάλογός του αποτελείται από πιάτα χωρίς γλουτένη. Τα καλοκαίρια στον Φαίδιμο σε περιμένει και μία μεγάλη έκπληξη ανεβαίνοντας την σκάλα του εστιατορίου. Η κρυμμένη αυλή –αίθριο στο πίσω εξωτερικό μέρος του εστιατορίου. Χωμένη μέσα στον «όγκο» των παλιών ψηλών κτιρίων, η συγκεκριμένη αυλή είναι ένας χώρος δροσιάς και ξεκούρασης τις μέρες που ανεβαίνει η θερμοκρασία, διακοσμημένη από κεριά, φωτισμό και φυτά. Μια μικρή όαση που σε ταξιδεύει σε γεύσεις και οινοποσίες αξέχαστες.

Στο καλοκαιρινό μενού μην χάσεις με τίποτα πιάτα όπως το «entrecote» μόσχου με δαμάσκηνα σύκα και μέλι, τα χοιρινά μπριζολάκια με πουρέ μήλου, το κοτόπουλο τηγανιά με γιαούρτι πιπεριές και μανιτάρι, το ζυγούρι με χόρτα και μανιτάρια και το χοιρινό κρασάτο, μερικές από τις επιλογές που θα θυμάσαι πάντα, συνοδευόμενες από υπέροχες δροσερές σαλάτες όπως η ομώνυμη «Φαίδιμος», η «Φαίδρα» και η αλμυρή τάρτα με πολύχρωμα ντοματίνια.

*Φαίδιμος, Βαλαωρίτου 25, Τ. 231 023 5960

Bad Habit

Στην ιδιαίτερη γειτονιά της Μονής Λαζαριστών ανάμεσα στις ψηλές αστικές πολυκατοικίες των δυτικών στήθηκε μία φανταστική αυλή με στιλ, άποψη και ανέσεις φιλοξενώντας την πιο σύγχρονη urban εκδοχή της διασκέδασης στην πόλη. Το Bad Habit έγινε η πιο αγαπημένη “κακή” συνήθεια της πόλης τον χειμώνα που άνοιξε τις πόρτες του και τώρα μας υποδέχεται και στην υπέροχη αυλή του. Εδώ όπου η Θεσσαλονίκη ζει ήδη στιγμές υψηλών θερινών απολαύσεων.

Από το πρωί για ωραίο καφέ, πρωινό και brunch μέχρι τα early drinks του απογεύματος, τα φανταστικά comfort casual cuisine πιάτα του έως τις ωραίες μουσικές, τα party και τα κοκτέιλ τα βράδια του, αυτό που συμβαίνει εδώ θα μπορούσες να πεις άνετα πως είναι μία από τις εθιστικότερες αύρες που θα βρεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Must για το καλοκαίρι του τα επτά ολοκαίνουρια signature cocktails -από το reLOVElution έως το Your Passion- ως ένα κόνσεπτ συνηθειών που εθίζουν αλλά και τα πιάτα του που μεταφράζουν γευστικά τα αστικά μας καλοκαίρια στον ουρανίσκο -δοκιμάστε το πολλά υποσχόμενο ριζότο γλυκοκολοκύθας με καπνιστή πανσέτα και το στήθος κοτόπουλο με hoisin sauce, τζίντζερ, σωτέ λαχανικά και σουσάμι λευκό-. Σούπερ highlight: μην ξεχνάτε το μεγάλο πάρκινγκ του που σου λύνει τα χέρια. Ολιστική φρέσκια αστική απόλαυση!

*Βad Habit, Κολοκοτρώνη 18-20, Σταυρούπολη, T. 231 066 8330

Cin Cin

Ένα ακόμα ανυπόμονο καλοκαίρι περιμένει να το ζήσουμε στην αυλή του πρώτου και ακραία αγαπημένου Barless Bar της Θεσσαλονίκης.

Στο Cin Cin και στην ιδιαίτερη αστική αυλή του, στο κέντρο της πόλης, στην Ικτίνου, για exotic urbanism καταστάσεις με everyday brunch από pancakes, eggstories και sandwiches, την δημιουργική του κουζίνα -δοκιμάστε στο καλοκαιρινό μενού την Καραμελωμένη πανσέτα sous-vide με κρέμα καρότου, το Ριζότο με τσορίθο και πιπεριά Φλωρίνης και την Κρέπα ομελέτας με ανθότυρο και σάλτσα άγριων μανιταριών με θυμάρι- και τα φανταστικά του κοκτέιλ.

Kαλοκαιρινό bonus: Τα Early bird Go Lucky: Προσφορά Δευτέρα – Παρασκευή, 10 πμ- 12 μμ, τρεις επιλογές σε breakfast με δωρεάν χυμό ή καφέ, 6€. Είναι το Cin Cin, το σύγχρονης μητροπολιτικής κουλτούρας bar που προσφέρει ατόφιες αστικές εμπειρίες. Θερινό ραντεβού ξανά και ξανά και ξανά.

*Cin Cin, Ικτίνου 22, T. 2310 223 350

Cafe του Λαογραφικού Μουσείου

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Στον υπέροχο αστικό κήπο του Λαογραφικού Μουσείου υπό τον ήχο lounge μουσικών από τις 9 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ σας περιμένει μία όαση χαλαρωτικής γαλήνης εντός αστικού ιστού στο café του μουσείου.

Με τις τεράστιες φτελιές, τις πολύχρονες δάφνες και τις γλεδίτσιες, οpen air με την αύρα του καλοκαιρινού ουρανού να κατακλύζει την ατμόσφαιρα, απολαμβάνετε τον καφέ, το κρασί και το κοκτέιλ σας αλλά και τα συνοδευτικά σε ένα από τα πλέον καλοκαιρινά σημεία της Θεσσαλονίκης. Η εμπειρία σε αυτόν τον κήπο είναι μοναδική! Άλλης εποχής αισθήσεις. Το σκηνικό των πιο αγαπημένων μας καλοκαιριών στην πόλη.

*Café Λαογραφικού Μουσείου, Βασ. Όλγας 68, Τ. 2310 830 591

Eσπεράντο

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Η αποκάλυψη της Κάτω Τούμπας. Το ιδανικότερο summer place to be στην περιοχή ακούει εδώ και χρόνια στο όνομα του Εσπεράντο. Μια αυλή που σε παρασύρει σε ένα νοερό ταξίδι δραπέτευσης από την καθημερινότητα, με χρώματα, αρώματα και γεύσεις να δημιουργούν το απόλυτο θερινό σκηνικό έτοιμο να πρωταγωνιστήσει η απόλαυση εντός του.

Στο Εσπεράντο θα πας από τις 8 το πρωί για ωραίο καφέ έως αργά το βράδυ για δροσερά κοκτέιλ σε ακόμα δροσερότερες τιμές, σε ένα από τα latin party τις Κυριακές ή τα live με ρεμπέτικο, τζαζ, blues κα. Στο Εσπεράντο όμως θα πας και για έναν -ή μάλλον περισσότερους- λαχταριστούς λόγους. Στην αυλή θα απολαύσεις πιάτα υψηλής μεσογειακής γαστρονομίας. Από το καλοκαιρινό μενού μην χάσεις την καλοκαιρινή Σαλάτα Εσπεράντο -ένα μιξ από σπανάκι, φιλέτο πορτοκαλιού, σαγκουίνι, φράουλες και καπνιστή πέστροφα Ορχομενού, τα Spring Rolls κοτόπουλου με sweet chilli σος, τον Μοσχαρίσιο γύρο, ένα μοναδικό ελληνικό πιάτο με ασιατικές επιρροές και την Τορτίγια καπνιστού σολομού με λαχανικά σωτέ και sweet chili σως.

Καλοκαιρινό highlight: Τα θεϊκά brunch του Σαββατοκύριακου από τις 10.00 μέχρι και τις 14.00 με τα λαχταριστά κολοκυθο-pancakes με σάλτσα ρυζόγαλου και σιρόπι από ελληνικό καφέ αλλά και την μοναδική Σταβλίσια μπριζόλα!

*Εσπεράντο, Επταλόφου 14, Τ. 2310 914 231

Ανφάν Γκατέ

Εικόνα: Όλγα Δέικου

To project Guadeloupe, μια παραίσθηση Καραϊβικής στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, αγαπήθηκε φανατικά πέρυσι το καλοκαίρι και επέστρεψε και φέτος μεταμορφώνοντας τον εξωτερικό χώρο του Ανφάν Γκατέ για ακόμα ένα καλοκαίρι στο απόλυτο θερινό open air σκηνικό της πόλης. Χρώματα, μαξιλάρες στα σκαλάκια -στα οποία από αυτό το καλοκαίρι μπορείτε να απολαύσετε και ναργιλέ- εξωτικές μουσικές στον κήπο του Τελλόγλειου που θα φιλοξενήσει το αστικό καλοκαίρι όλων εκείνων που δεν σκοπεύουν να φύγουν από την πόλη.

Το Ανφάν Γκατέ στα καλύτερά του για άλλο ένα καλοκαίρι με φρέσκια λίστα δροσερών κοκτέιλ με βάση το ρούμι -πάνω από 50 ετικέτες- καλοκαιρινά πιάτα σε ένα μενού που κρατάει την ελληνική φιλοσοφία του αλλά ακολουθεί γευστικά την νόρμα του θέρους και άλλα πολλά.

Στα highlight του καλοκαιριού στην εξωτική αυλή: Υπέροχες νύχτες με stand up comedy και live μουσικές, δύο φορές την εβδομάδα! Ακολουθήστε τα vibes, σταθείτε μπροστά από την Frida -το απίστευτο mural δια χειρός Μάριου Σιμόπουλου- και αφεθείτε σε ό,τι κοντινότερο σε αστική χαλαρή κατάσταση καλοκαιριού έχουμε και φέτος στη Θεσσαλονίκη.

*Ανφάν Γκατέ, Αγίου Δημητρίου 159Α, Τ. 2310 247 307

Το καφέ στο GOETHE

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Σε έναν από τους πιο ιδιαίτερους και πιο φροντισμένους κήπους της πόλης, τον κήπο του Γερμανικού Ινστιτούτου Goethe, στη Β. Όλγας, το πιο ευρωπαϊκό καφέ της πόλης.

Θα μπορούσε να βρίσκεται παντού στην Ευρώπη. Έχει αέρα κοσμοπολίτικο, στιλ και άποψη. Ανοιχτό τις ώρες που λειτουργεί το Ινστιτούτο και προσφέρει μια πραγματική όαση στη γειτονιά.

*Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 66, T. 2301889610

The Αficionados

Το The Aficionados, ένας ύμνος της υψηλής γαστρονομίας στη Θεσσαλονίκη όπως και της σύγχρονης σχεδιαστικής «απόλαυσης» του interior design. Η Έπαυλη Βαρσαμή στην οποία φιλοξενείται το εστιατόριο, είναι το κόσμημα στη Νικολάου Πλαστήρα 105, στην καρδιά της παραλίας της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη.

Έχοντας ως βασικό όραμα τη δημιουργία ενός μοναδικού χώρου για την προσιτή και ποιοτική ελληνική γαστρονομία στη Βόρεια Ελλάδα, το The Aficionados δημιουργεί μια σειρά επιλογών για όλα τα γούστα. Από την άνοιξη και το καλοκαίρι που ανοίγει ο μαγικός κήπος του -ο οποίος αποτελεί το σημείο κατατεθέν του εστιατορίου- γίνεται το απόλυτο place to be στα ανατολικά της πόλης. Ανοιχτό από το πρωί για coffee, brunch, lunch, aperitivi, dinner, cocktail & spirits μέχρι αργά το βράδυ.

Στο ισόγειο & στον πρώτο όροφο του διατηρητέου θα βρείτε το εκλεκτό εστιατόριο -μία ωδή στη γαστρονομία από το Καπνιστό σκουμπρί με ψητή ντομάτα και μυρωδικά μέχρι το Σεβίτσε λαβράκι με φρούτα του πάθους και τα Τραγανά dumplings με βουβαλίσιο κιμά, γιαούρτι και καπνιστή πάπρικα- ενώ ανεβαίνοντας στον δεύτερο θα βρεθείτε στο χαλαρό bar. Σε όλα τα επίπεδα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε γεύσεις και αρώματα από την εξαιρετική κάβα κρασιών, ποιοτικές σαμπάνιες, πολλές ετικέτες αλκοολούχων και τα αρωματικά του cocktails. Μην ξεχνάτε πως μπορείτε να το επιλέξετε με σκοπό την διοργάνωση κάποιου ιδιωτικού event, αφού το εστιατόριο παρέχει και υπηρεσίες private dining.

*Aficionados, Νικ. Πλαστήρα 105, Καλαμαριά, Τ. 231 043 4290

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα