Εκθέσεις

Το εντυπωσιακό έργο τέχνης που απέκτησε ένα δραστήριο χωριό του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Ένα εικαστικό έργο, κόπος και δημιούργημα των φοιτητών και καθηγητών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ήρθε να προστεθεί στον πολιτιστικό χάρτη της Όσσας!

Parallaxi
το-εντυπωσιακό-έργο-τέχνης-που-απέκτη-456581
Parallaxi

Ένα εικαστικό έργο, κόπος και δημιούργημα των φοιτητών και καθηγητών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (Φλώρινας) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ήρθε να προστεθεί στον πολιτιστικό χάρτη της Όσσας!

Μετά από πρόσκληση και φιλοξενία του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, με την καθοδήγηση των καθηγητριών κ. Σοφίας Παπαδοπούλου και κ. Ζωής Γοδόση, εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και δημιούργησαν ένα εικαστικό έργο, στον τοίχο του παλαιού Τσαγκαράδικου, βασισμένο στα ξακουστής τέχνης υφαντά δημιουργήματα της Όσσας.

Για δύο μέρες (14-15/6/2019), οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δούλεψαν με ιδιαίτερο πάθος, ενέργεια, συγκέντρωση, αγάπη κι ενθουσιασμό, το έργο το οποίο οι ίδιοι εμπνεύστηκαν από την πρώτη επίσκεψη και γνωριμία τους με το χωριό, τον Απρίλιο του 2019, στην εκπαιδευτική εκδρομή που οργανώθηκε από κοινού με το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με υπεύθυνη καθηγήτρια την Ελένη Γαβρά. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό!

Μια εμπειρία πρωτόγνωρη και άκρως ενδιαφέρουσα για όλους τους κατοίκους, η οποία τους έδωσε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση! Το σημαντικότερο όμως, πέρα από την άψογη συνεργασία καθηγητών, φοιτητών και συλλόγου, ήταν το αγκάλιασμα, ο ενθουσιασμός και η αποδοχή των κατοίκων της Όσσας, που έγιναν μέτοχοι αυτής της εικαστικής παρέμβασης, παρακολουθώντας πώς ένα στοιχείο της οικείας πολιτιστικής κληρονομιάς τους, μετεξελίσσεται σε ένα νέο, σύγχρονο και δυναμικό έργο τέχνης! Μιας κληρονομιάς που δημιούργησε η ίδια η κοινότητα μέσα στο πέρασμα του χρόνου και η οποία αποκτά μια νέα δυναμική και προοπτική για το μέλλον του ίδιου του τόπου!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» ευχαριστεί από καρδιάς τους καθηγητές και τους φοιτητές του ΤΕΕΤ Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τον κ. Τάκη Τσιόκα για την προετοιμασία της τοιχοποιίας, το Καφέ Μπρατάνης και το Ψητοπωλείο «το Πέτρινο» για τα κεράσματα, καθώς και τις κυρίες του συλλόγου για την προετοιμασία των γευμάτων!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα