Parallax View

Ένα όνειρο για το 2019

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας φαντάζεται την Θεσσαλονίκη το 2019.

Parallaxi
ένα-όνειρο-για-το-2019-374534
Parallaxi
Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

του Κωνσταντίνου Ζέρβα*, kvzervas@gmail.com

Φανταστείτε έναν Θεσσαλονικιό να ξεκινήσει από την περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα στην Τριανδρία, να διασχίσει την οδό Τζουμαγιάς περπατώντας στο άνετο και ασφαλές πεζοδρόμιο της, να περνάει μέσα από το αναβαθμισμένο πάρκο της Πλατείας Ηρώων, να κατηφορίσει μέχρι την οδό Κατσιμίδη και να απολαύσει ένα καφέ στο πανέμορφο αναπλασμένο πάρκο μπροστά στο Παπάφειο και αν νοιώσει κουρασμένος να επιστρέψει στον Άγιο Σπυρίδωνα με κάποιο ηλεκτρικό αστικό λεωφορείο.

Φανταστείτε τον ίδιο άνθρωπο, να φτάνει γρήγορα στη Ν. Παραλία της Θεσσαλονίκης για να πάρει το καραβάκι, να κάνει ένα μπάνιο στην Αγία Τριάδα και να επιστρέψει στο σπίτι του αργά το απόγευμα.

Να περνά ελεύθερο χρόνο, μαζί με τα παιδιά του, σε κάποια από τις ανακαινισμένες παιδικές χαρές της πόλης, να νοικιάσει ποδήλατα για μια βόλτα στην ποδηλατική διαδρομή του Πεδίου του Άρεως (Πάρκο Ανθοκομικής), να διασχίσει με ασφάλεια την περιοχή της Ροτόντας για να επισκεφθούν τα παιδιά του το μνημείο ή αν δεν θέλει να απομακρυνθεί πολύ από το σπίτι του, να επιλέξει το Πολιτιστικό κέντρο της Τριανδρίας, που θα του παρέχει πληθώρα επιλογών ολόκληρο τον χρόνο. Να ενημερώνεται για τις δράσεις στην πόλη, να συμμετέχει ενεργά στο φεστιβάλ της πόλης, στους χώρους των Σφαγείων ή σε κάποιο από τα μουσεία της πόλης ή χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του, να πάει με τα παιδιά του στη Μονή Λαζαριστών και μετά να επιστρέψει και πάλι στην Τριανδρία.

Φανταστείτε τέλος, έναν Θεσσαλονικιό να ζει σε μια πόλη με πρωτοπόρα προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων, ελεύθερους δημόσιους χώρους, κοινωνικές δομές που στηρίζουν εμπράκτως τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, με δυναμικό εθελοντικό κίνημα.

Μια πόλη υπόδειγμα στην φιλοξενία και στη μετακίνηση πολιτών, επισκεπτών αλλά και προσφύγων. Μια πόλη πάνω στη θάλασσα, που αναδεικνύεται ταχύτατα ως τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη και διαθέτει ένα σύγχρονο αεροδρόμιο, λιμάνι και λειτουργικές δημόσιες συγκοινωνίες.

Φανταστείτε μια πόλη με δημότες ενημερωμένους, ενεργούς, με άποψη και δημιουργικές προτάσεις, οι οποίοι συζητούν, συνεργάζονται και αναδιαμορφώνουν με την εκάστοτε δημοτική αρχή το μέλλον της. Σήμερα δυστυχώς είναι μια πόλη που ακόμη φανταζόμαστε. Και όμως αυτή έπρεπε να είναι η Θεσσαλονίκη.

Κάθε φορά που περπατώ σε κάποια από τις γειτονιές της πόλης, αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, σκέφτομαι πόσα σχέδια επί χάρτου έχουν γίνει και έχουν συζητηθεί από τους αρμόδιους αλλά δεν έχουν ποτέ υλοποιηθεί. Σίγουρα κάτι πρέπει να αλλάξει.

Η πόλη δεν έχει ζωή, δεν έχει αισιοδοξία. Λιγοστεύουν όσοι μπορούνε να την σκεφτούν διαφορετικά, να δούνε τις πραγματικές της δυνατότητες. Κάθε αλλαγή χρειάζεται μία κρίσιμη μάζα ανθρώπων – αυτή τη μαγιά που μπορεί να σπάσει την αλυσίδα της αδράνειας και του συμβιβασμού.

Πολλές εικόνες που κατακλύζουν το μυαλό μας από άλλες πόλεις, από άλλα πετυχημένα παραδείγματα, μένουν αναξιοποίητες σε σκοτεινά ντουλάπια των σκέψεών μας. Μετατρέπονται σε ένα «γιατί όχι» στη Θεσσαλονίκη και μένουν εκεί. Το δημοτικό συμβούλιο, ο διαδικαστικός χαρακτήρας του, η γραφειοκρατική μονοτονία του και η απόσταση ανάμεσα σε αυτό και τον κόσμο πρέπει να μας οδηγήσει σε νέους τρόπους συμμετοχής. Τα αιτήματα της κοινωνίας των πολιτών είναι ανάγκη να σχηματοποιηθούν, να λάβουν το δρόμο της υλοποίησης. Να αποφύγουμε την κοινωνία χαμηλών προσδοκιών, να αποφύγουμε το συμβιβασμό. Οι τελευταίοι θα γίνουν ο καταλύτης της προόδου, όπως σε κάθε κοινωνία, σε κάθε ιστορική φάση.

Με αυτούς ξεκινήσαμε αλλά στόχος μας είναι να πείσουμε τους περισσότερους που σήμερα αδιαφορούν. Δεν αρκεί ένα πλήρες πρόγραμμα και διακηρύξεις. Όλα αυτά που συζητάμε και επιθυμούμε, στα κρυφά ή στα φανερά, πρέπει να γίνουν εικόνα, κι εμπειρία. Μόνον έτσι αλλάζει η ισορροπία υπέρ της αλλαγής και της προόδου.

ΥΓ: Έργα για την Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, που έχουν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο από αρχές του 2017 άλλα δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί: Ανακατασκευή πεζοδρόμων Τριανδρίας, ανάπλαση πεζόδρομου οδού Τζουμαγιάς, αναβάθμιση πλατείας Αγ. Σπυρίδωνα, αντικατάσταση φωτιστικών στο Πάρκο Ηρώων.

*Ο Κ. Ζέρβας είναι Πολ. Μηχανικός, Δημοτικός Σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Θεσσαλονίκης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα