Ελλάδα

4 αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Κοντινοί προορισμοί που θα σε μαγέψουν!

Parallaxi
4-αποδράσεις-κοντά-στη-θεσσαλονίκη-για-408506
Parallaxi

Η φθινοπωρινή περίοδος έχει ξεκινήσει έστω και λίγο ανορθόδοξα, τα κίτρινα φύλλα γέμισαν τους δρόμους, τα πρώτα κρύα κατά τις βραδινές ώρες σε ανάγκασαν να βάλεις τα ζεστά πουλόβερ σου.

ΔΕΙΤΕ: 4 απολαυστικές εκδρομές κοντά στη Θεσσαλονίκη για το Σαββατοκύριακο

Η επαφή με την φύση αυτή την εποχή είναι μαγική γι’ αυτό άδραξε την ευκαιρία και το τριήμερο που έρχεται πήγαινε μια εκδρομή με τους φίλους ή την οικογένεια σου.

#1 Νυμφαίο, Φλώρινα 

Νυμφαίο | Εικόνα: Αργύρης Καραμούζας

Από τις πιο must εκδρομές τους κρύους μήνες είναι το Νυμφαίο της Φλώρινας, μόλις δύο ώρες μακριά από την Θεσσαλονίκη. Το χωρίο Νυμφαίο είναι ένας διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός με μόνιμο πληθυσμό 132 κάτοικους, χτισμένο το 1385. Η θέση του στο βουνό, τα πετρόκτιστα σπίτια, τα στενά δρομάκια και η φιλοξενία των ντόπιων καθιστούν το Νυμφαίο ιδανικό προορισμό.

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό, μόνο 57χλμ μακριά, θα βρείτε την Φλώρινα όπου θα μπορέσετε να θαυμάσετε τον ποταμό Σακουλέβα να διχοτομεί το γραφικό τοπίο. Το Μουσείο Αργυροχοΐας με τους διάσημους αργυροχόους, η λίμνη Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα είναι λίγα ακόμα μέρη που θα μαγέψουν τον κάθε επισκέπτη.

Φλώρινα | Εικόνα: Αργύρης Καραμούζας

Στο Νυμφαίο μπορείς να επισκεφτείς το καταφύγιο της αρκούδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, σε μία ειδικά περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων και σε υψόμετρο 1.350μ. Αν επιθυμείς να μάθεις περισσότερα για τις αρκούδες μπορείς να κάνεις μια στάση στο ιστορικό κτίριο της Νικείου Σχολής στο Νυμφαίο, όπου θα ενημερωθείς για την εξέλιξη της καφέ αρκούδας, τη γεωγραφική κατανομή της, τη βιολογία, την οικολογία, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σαν είδος αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.

Εικόνα Αρχείου

#2 Δράμα 

Η Δράμα αποτελεί μία από τις πιο πόλεις με μακραίωνη ιστορία, καθώς η περιοχή της είχε κατοικηθεί από τους προϊστορικού χρόνους. Η Δράμα απέχει 146 χλμ από την Θεσσαλονίκη και με το αμάξι η απόσταση μπορεί να διανυθεί σε μόλις μιάμιση ώρα. Με μία σου βόλτα θα συναντήσεις καλοσυντηρημένα νεοκλασικά, όμορφες πλατείες, γραφικά δρομάκια, ανοιχτόκαρδους κάτοικους.

Η ονομασία της προήλθε από την λέξη «Ύδραμα- Δύραμα» λόγω των υδάτων που περιτριγυρίζουν την περιοχή. Από τους προϊστορικούς χρόνους, στην Δράμα, που ανήκε στην περιοχή της Ηδωνίδας, φαίνεται πως κατοικήθηκε ο οικισμός Αρκαδικού. Στα τέλη τετάρτου ή αρχές τρίτου αιώνα π.Χ. στη θέση της Δράμας δημιουργήθηκε πολίχνη, οι κάτοικοι της οποίας καλλιεργούσαν την άμπελο και λάτρευαν τον θεό Διόνυσο, σε ιδιαίτερο ιερό.

Όσο βρίσκεστε στην Δράμα πρέπει να επισκεφτείτε την καπναποθήκη του Ελβετοεβραίου καπνεμπόρου Έρμαν Σπήρερ, διατηρητέο κτίριο του 1924, το σπήλαιο Αγγίτη (σπήλαιο Μααρά), τα οινοποιεία της περιοχής, το αρχαιολογικό μουσείο στο καταπράσινο δημοτικό κήπο, τον Μακεδονικό τάφο, το ταφικό σύμπλεγμα, το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, το Αράπ Τζαμί του 1875 στην οδό Λαμπριανίδη με Παλαιολόγου, τον Ναό του Αγίου Νικόλαου. Επιπλέον, στον λόφο του Κορυλόβου υφίστανται κατάλοιπα βυζαντινής μονής, που πιθανώς να ταυτίζεται με τη γνωστή από πηγές μονή της Παναγιάς της Κοριλιώτισσας, που αποτελούσε Βατοπεδινό μετόχι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτό το Λύκειο στη Δράμα έχει την πιο ονειρεμένη αυλή στη χώρα!

#3 Λιτόχωρο 

Μόλις 92 χλμ νότια από την Θεσσαλονίκη, στις ανατολικές απολήξεις του Ολύμπου, βρίσκεται το Λιτόχωρο του νομού Πιερίας. Η κωμόπολη με τους 7000 κατοίκους αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν να ξεκινήσουν αναρρίχησή στο βουνό του Ολύμπου. Θα συναντήσεις μικρά σπιτάκια, τις μακεδονικές συνοικίες, την φύση, την τεράστια θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Στο Λιτόχωρο μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε την Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, τις τρεις ενορίες του χωρίου (Άγιος Νικόλαος, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Γεώργιος), το κοιμητήριο του Αγίου Αθανασίου στους πρόποδες του Ολύμπου, της Αγίας Παρασκευής, του Προφήτη Ηλία στο φαράγγι του Ενιπέα, της Αγίας Μαρίνας, της Αγ. Σολομωνής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι «Τάρταροι» του Λιτοχώρου

#4 Γιάννενα 

Η εν λόγω φοιτητούπολη είναι ιδανική αν θέλετε να συνδυάσετε το γραφικό σκηνικό φτιαγμένο από πέτρα και ξύλο, την φύση και την ατελείωτη διασκέδαση που προσφέρει. Απέχει261 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη και θα βρίσκεστε εκεί μετά από 2 ώρες και 38 λεπτά.

Μόνο μερικά από τα αξιοσημείωτα μέρη που πρέπει να επισκεφτείς είναι το Αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων, στην πλατεία Λιθαρίτσια, το κάστρο Ιωαννίνων, το Βυζαντινό Μουσείο, το Τέμενος Ασλάν Πασά, το Μουσείο Αργυροτεχνίας, το Οθωμανικό Τέμενος Βελή Πασά, το Μουσείο Προεπαναστατικής Περιόδου, το Ιστορικό Κέντρο των Ιωαννίνων, τη Στοά Λούλη, το θέατρο της αρχαίας Δωδώνης, την Δημοτική Πινακοθήκη των Ιωαννίνων που στεγάζεται από το 2000 στο νεοκλασικό κτίριο Πυρσινέλλα, το οποίο κτίστηκε το 1890, το σπήλαιο Περάματος  σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την πόλη των Ιωαννίνων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα Γιάννενα αντικρύζουν το μέλλον

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα