Ελλάδα

4 απολαυστικές εκδρομές κοντά στη Θεσσαλονίκη για το Σαββατοκύριακο

Άσε για λίγο το γκρίζο της πόλης. Ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα!

Parallaxi
4-απολαυστικές-εκδρομές-κοντά-στη-θεσσ-379121
Parallaxi

Επιχειρώντας να παραφράσουμε το γνωστό ρητό, έχουμε να σου ψιθυρίσουμε ότι ο χρόνος είναι χρώμα. Είναι το πράσινο του δάσους, το ροζ των φύλλων την άνοιξη, το μπλε των τρεχούμενων νερών και του ανέφελου ουρανού.

Μην αφήνεις την καθημερινότητα να σε καταπίνει στη δίνη της. Αξιοποίησε ένα ελεύθερο Σαββατοκύριακο και φύγε (όχι και τόσο) μακριά, σε προορισμούς που διαθέτουν πάντα καινούργιες εμπειρίες να σου δωρίσουν. Πάτα pause στο άγχος και τις υποχρεώσεις, πάρε αγκαζέ τους αγαπημένους σου ανθρώπους και ταξίδεψε!

#1 Γουμένισσα Κιλκίς

Εικόνα: Ευφροσύνη Βασίλαρου

Χτισμένη στους πρόποδες ενός πανέμορφου βουνού, στο Πάικο, η Γουμένισσα είναι μία value for money επιλογή για ένα Σαββατοκύριακο με χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά με αυξημένη την ανάγκη για απόδραση από το γκρίζο της πόλης.

Σε απόσταση 75 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, η Γουμένισσα είναι μια μικρή πόλη του Κιλκίς με άγρια φυσική ομορφιά, καθάρια νερά, αμπελώνες και κατ’ επέκταση καλό κρασί. Τα περίφημα «χάλκινα», οι μπάντες των πνευστών οργάνων, είναι μια μουσική παράδοση συνυφασμένη με το όνομά της, με αποκορύφωμα την εμφάνισή τους τη Μεγάλη Παρασκευή στην περιφορά του Επιταφίου.

Επειδή όμως το Πάσχα αργεί ακόμα, και ίσα που επιχειρούμε να μπούμε στο κλίμα των Χριστουγέννων, η Γουμένισσα προσφέρεται για ένα κοντινό ταξίδι, για μια βόλτα στις εκκλησίες και τα ξωκλήσια της, αλλά και στα διατηρητέα σπίτια της (βρείτε τη λίστα με τα διατηρητέα στη Γουμένισσα ΕΔΩ).

Διαβάστε σχετικά: Έτσι ζωντανεύουν τα αριστουργηματικά βιομηχανικά διατηρητέα κτίρια!

Όχι πολύ μακριά, η λίμνη Σκρα – ή αλλιώς και δικαίως, η Γαλάζια Λίμνη – προσφέρεται για μια απόδραση μέσα στην απόδραση. Αφού θα έχετε απολαύσει τη φύση και την αύρα της Γουμένισσας, κατευθυνθείτε λιγάκι πιο βόρεια για να χορτάσει το βλέμμα σας άφθονη επιπλέον ομορφιά. Γκάζι και φύγαμε!

Διαβάστε σχετικά: Οι υπέροχες λίμνες της Βόρειας Ελλάδας

#2 Παρθενώνας Χαλκιδικής

Εννιά στις δέκα φορές που θα σκεφτείς να κάνεις μια εκδρομή χωρίς να ξεφύγεις χιλιομετρικά από την ακτίνα της Θεσσαλονίκης, ο νους σου δεν πηγαίνει στη Χαλκιδική, παραδέξου το! Ωστόσο, ο διαχρονικός καλοκαιρινός μας προορισμός μας επιφυλάσσει συγκινήσεις ακόμα και όταν φοράμε μάλλινα και κασκόλ.

Στο ομορφότερο χωριό της Χαλκιδικής – με διαφορά –, που αποτελεί χαρακτηρισμένο παραδοσιακό οικισμό του δήμου Σιθωνίας, μπορείς να απολαύσεις τη θέα στα δάση του δεύτερου ποδιού και να αναπνεύσεις καθαρό αέρα με τη θάλασσα ανταριασμένη στον ορίζοντά σου. Περπάτα στην πλατεία που το καλοκαίρι μεταμορφώνεται σε υπαίθριο «Σινεμά στο Χωριό», στο πλαίσιο του Parthenώn Film Festival και ανανέωσε το φωτογραφικό σου άλμπουμ με τα πέτρινα κτίσματά του. Στον Παρθενώνα, επίσης, θα βρεις το Εκθετήριο Ιστορίας και Τοπικής Λαογραφίας του χωριού. Στεγάζεται σε παραδοσιακό κτίριο που χτίστηκε το 1903 σε σχέδια Ξενοφώντα Παιονίδη, ο οποίος είχε καταγωγή από τη Φούρκα.

Διαβάστε επίσης: Τα μουσεία της Χαλκιδικής που πραγματικά αξίζει να επισκεφθείς

#3 Άγιος Παντελεήμονας Φλώρινας

Στιγμιότυπο YouTube UAV Greece

Στα ανατολικά όρια του νομού Φλώρινας με το νομό Πέλλας, συναντά κανείς τον Άγιο Παντελεήμονα, ένα χωριό χτισμένο στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας. Είναι ένα στρατηγικό σημείο αν θέλεις να βρεθείς κοντά στα νερά της λίμνης και ταυτόχρονα να βρίσκεσαι ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από προορισμούς όπως ο παραδοσιακός οικισμός του Νυμφαίου, ο Άγιος Αθανάσιος αλλά και η Έδεσσα.

Στη Βεγορίτιδα, μπορείς να επιδοθείς σε πλήθος δραστηριοτήτων για να γευτείς από πρώτο χέρι την ομορφιά που προσφέρει η αντανάκλαση της φύσης στην επιφάνειά της. Από έναν απλό περίπατο περιμετρικά της μέχρι βόλτα πάνω σε άλογο ή μια αμαξάδα με παϊτόνι, και από παρατήρηση πουλιών μέχρι αγνάντι στο ηλιοβασίλεμα πάνω από τη λίμνη, η χαλάρωση που θα απολαύσεις θα είναι μοναδική.

Η Βεγορίτιδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη σε έκταση στη χώρα και έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000. Αγνός ψαρότοπος και παράλληλα ένα καταφύγιο για άγρια πουλιά, μια ιδανική απόδραση για να αποσυνδεθείς από όλες σου τις ηλεκτρονικές συσκευές και να αφουγκραστείς την πλάση.

Διαβάστε επίσης: 2 ώρες μακριά: κορυφαίοι προ-χειμερινοί προορισμοί

#4 Παγγαίο Καβάλας

«Κατά την ελληνική μυθολογία το όρος αρχικά ονομαζόταν Καρμάνιον, για να ονομαστεί μετέπειτα Παγγαίον από τον Παγγαίο, γιο του θεού Άρη και της Κριτοβούλης, ο οποίος, μη μπορώντας να αντέξει τις τύψεις του για την αιμομιξία που άθελά του διέπραξε με την θυγατέρα του, αυτοκτόνησε πάνω στο όρος αυτό».

Το μυθικό αυτό βουνό, γεμάτο δάση από οξιές, έλατα, καστανιές και πλατάνια είναι ο τέλειος προορισμός για τους φυσιολάτρες, που οργανώνουν εκδρομές για να φορτίζουν τις μπαταρίες τους με οξυγόνο. 17 χιλιόμετρα έξω από την Καβάλα, με πλακόστρωτα σοκάκια, κάστρα και ανεπιτήδευτη φυσική ομορφιά, το Παγγαίο είναι μια καταπράσινη απόδραση.

Ο καταρράκτης της Μεσορόπης διαμορφώνει μια διαδρομή μοναδική. Από τα πρώτα λεπτά που θα βρεθείς σε αυτό το μονοπάτι, το βλέμμα σου θα πέσει στην ψηλότερη κορυφή του Παγγαίου, το Μάτι, που διακρίνεται σε περίπτωση που ο καιρός είναι καθαρός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάρτε τα βουνά (της Μακεδονίας)!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα