Κόσμος

NEXT TOP TRAVEL: Κοπεγχάγη- Τα μέρη, οι γεύσεις, οι άνθρωποι!

Mίνι ταξιδιωτικός οδηγός για την ερωτούπολη του βορρά.

Δανάη Στυλιανίδου
next-top-travel-κοπεγχάγη-τα-μέρη-οι-γεύσεις-οι-άνθ-491348
Δανάη Στυλιανίδου

Λέξεις-Εικόνες: Δανάη Στυλιανίδου

Αν και, μάλλον , κατά κοινή ομολογία η φράση ‘’πόλη του έρωτα’’ παραπέμπει στο Παρίσι ή έστω στη Βενετία, αν με ρωτήσεις ποια πόλη έρχεται στο μυαλό μου ακούγοντας αυτή τη φράση, δε θα σου πω καμία από αυτές! Μου έρχεται στο μυαλό μια πόλη του ευρωπαϊκού βορρά! Είναι τόσες οι ιστορίες από φίλους αλλά και από γνωστούς μου (χωρίς ηλικιακό περιορισμό!) που έχουν να κάνουν με τον έρωτα (που άλλοτε άνθισε και άλλοτε μαράθηκε) και έχουν πάντα φόντο αυτή την πόλη.  Αγάπες που γεννήθηκαν εκεί και απογειώθηκαν, άλλες που γεννήθηκαν αλλού αλλά τελείωσαν εκεί και άλλες που πέρασαν από εκεί και επιβίωσαν ή και που τελείωσαν… Η πόλη που ενώνει και χωρίζει πολιτισμούς και ανθρώπους! Η Κοπεγχάγη!

Πολύ ροζ εισαγωγή έκανα, αλλά ειλικρινά, όταν αποφάσισα να σου μιλήσω για την Κοπεγχάγη, την πρωτεύουσα της Δανίας, μόνο αυτά μου ήρθαν στο μυαλό πριν ξεκινήσουμε να λέμε τα ταξιδιωτικά. Μπορεί να είναι ο δικός μου περίγυρος, δε ξέρω…Πάντως, αλήθεια, γνωρίζω πολλούς ανθρώπους (διψήφιος ο αριθμός τους) που την τελευταία δεκαετία βρήκαν τον άνθρωπό τους ή χώρισαν με αυτόν στην Κοπεγχάγη ή τέλος πάντων η σχέση τους έκανε μια περασιά από τη συγκεκριμένη πόλη και είχε οποιαδήποτε κατάληξη! Έλληνες οι γνωστοί και οι φίλοι μου, οποιασδήποτε εθνικότητας οι σύντροφοι αυτών  και αμφότεροι οποιασδήποτε ηλικίας. Η Κοπεγχάγη είναι φοιτητούπολη, αλλά εγώ σίγουρα δεν αναφέρομαι μόνο σε φοιτητές!

Η πρωτεύουσα της Δανίας, έχει πληθυσμό μικρότερο της Θεσσαλονίκης και ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα, αρχικά ως ψαροχώρι των Βίκινγκς! Από το 2000 και μετά η αστική και η πολιτιστική ανάπτυξη στην πόλη είναι τεράστια. Επειδή πριν ανέφερα τους φοιτητές, να σου πω ότι στην πόλη ζουν πάνω από 90.000 φοιτητές και φοιτήτριες από διάφορες χώρες! Έχει πολλές γέφυρες, προκυμαίες και πράσινο.

Πώς ακριβώς φτάνει κανείς εκεί και ποια περίοδο να πάει

Πας με αεροπλάνο από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη με διάφορες αεροπορικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών αερογραμμών. Τιμές ανάλογα την εποχή, νομίζω από 200 ως και 400 ευρώ aller retour. Προτείνω να πας όποτε θέλεις, γιατί είναι όμορφη και ενδιαφέρουσα όλες τις εποχές. Προσωπικά την προτιμώ τη άνοιξη ή το καλοκαίρι γιατί δεν ευχαριστιέμαι τον μουντό καιρό. Σε 3-4 ημέρες τη γυρνάς, αλλά θα σου έλεγα να μείνεις 6-7 μερούλες για να τη χαρείς, να τη γνωρίσεις με την ησυχία σου και αν θελήσεις να κάνεις και κάποια εκδρομή εκεί γύρω. Βλέπε τα tips!

Πού να μείνεις

Έχεις πολλές επιλογές, αλλά καμία πάμθηνη. Θα βρεις από ακριβά ξενοδοχεία μέχρι πιο οικονομικά Airbnb. Νομίζω κάτω από 50 ευρώ το δίκλινο δε θα βρεθεί στον δρόμο σου, αν αυτό που ψάχνεις είναι ένα ιδιωτικό δωμάτιο μόνο για εσένα και την παρέα σου και όχι ένα κοιτώνας. Ψάξε λίγο το θέμα της διαμονής ένα εύλογο διάστημα πριν το ταξίδι σου εκεί, για να βρεις κάτι που ταιριάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στο budget σου.

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Λέσβος, Μαδέιρα, Ίμπιζα ή Ρώμη; Για ό, τι κι αν θες να μάθεις, η στήλη NEXT TOP TRAVEL σου έχει τον καλύτερο οδηγό!

Τι να δεις

Η Κοπεγχάγη, χτισμένη πάνω στο νησί Σγιέλαν ,  συνδυάζει το κλασσικό και πιο ρομαντικό με το μοντέρνο. Έτσι μου φαίνεται τουλάχιστον…Θα δεις κανάλια (σκέψου κάτι σαν Άμστερνταμ) να περνούν ανάμεσα από όμορφα, πολύχρωμα, γραφικά σπιτάκια αλλά και σύγχρονα κτίρια, αρχιτεκτονικές κατασκευές με τζαμαρίες…

Να βολτάρεις απαραιτήτως στο μικρό λιμανάκι Nyhavn! Είναι παραμυθένιο! Αν θέλεις, από εκεί  μπορείς να πάρεις και μια βαρκούλα για μια βόλτα. Ο Στρογγυλός Πύργος της πόλης, χτίστηκε με σκοπό από εκεί να παρατηρούνται τα αστέρια. Είναι όμορφο οικοδόμημα και μπορείς να ανέβεις να δεις τη θεά από ψηλά. Αντίτιμο περίπου 25 κορώνες. (Επίτηδες δε σου τα λέω σε ευρώ, να συνηθίζεις!).  Το Δημαρχείο, είναι ένα οικοδόμημα άξιο θαυμασμού και αυτό.

Αν σου αρέσουν κάστρα και ανάκτορα, αυτό είναι το μέρος σου!Το Κάστρο του Ρόζενμποργκ και τα Ανάκτορα Αμάλιενμποργκ σε περιμένουν να τα θαυμάσεις. Το πρώτο αποτελεί την καλοκαιρινή κατοικία της βασίλισας, ενώ το δεύτερο τη χειμερινή. Αν πετύχεις αλλαγή φρουράς, πες μου εντυπώσεις. Δεν την είδα ποτέ!… H είσοδος  για το καθένα είναι περίπου 100 κορώνες.Στο νησί Slotsholmen , στο κέντρο της πόλης, θα βρεις το Παλάτι της Δυναστείας των Κρίστιαν, το Κρίστιανσμποργκ. Σήμερα, είναι η έδρα του Κοινοβουλίου της Δανίας, του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αποτελεί και το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας. Να σου πω επίσης, ότι ο μεγαλοπρεπής ναός Frederiks Kirke, βρίσκεται πολύ  κοντά στο Αμάλιενμποργκ και αξίζει να τον δεις.Υπάρχουν πολλές εκκλησίες στην πόλη οι οποίες αξίζουν το βλέμμα σου. Πολλές φορές πραγματοποιούνται και συναυλίες μέσα στους ναούς.

Αν αγαπάς τις τέχνες και σου αρέσει η αισθητική, θα σου αρέσει σίγουρα μια περπατάδα (και στάση για καφέ) στη γειτονιά Vesterbro. Είναι γεμάτη γκαλερί, μαγαζιά και καφέ. Ειδικά αν ταξιδέυεις με παιδιά, αξίζει να επισκεφθείτε το θεματικό πάρκο Τίβολι. Ενημερώσου μέσω του διαδικτύου για τις ημέρες και τις ώρες λειτουργίας του διότι δεν είναι ανοιχτό όλο το χρόνο.

Η Όπερα της Κοπεγχάγης και  το Black Diamond το οποίο αποτελεί την Εθνική Βιβλιοθήκη, είναι δυο επιβλητικά κτίρια που δεν πρέπει να χάσεις. Αν είσαι με παιδάκια, ψάξε τα τραμπολίνο που βρίσκονται κοντά στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Εγώ δεν ταξίδευα με παιδιά, αλλά περάσαμε πολύ ξέγνοιαστα στα τραμπολίνο…σαν να ήμασταν εμείς παιδιά!

Το γνωστό άγαλμα της Μικρής Γοργόνας, είναι δεν είναι must ήθελα να το δω και να πας κι εσύ…Αλλά…το περίμενα πιο μεγάλο!όμως όχι. Είναι μικρό!Δε συνηθίζω να σου δείχνω φωτογραφίες μου, αλλά αυτή με το άγαλμα στη δείχνω για να καταλάβεις το μέγεθός του βλέποντας δίπλα του έναν άνθρωπο. Δεν είναι μικρό;

Μην παραλείψεις να επισκεφθείς την Κριστιάνια, μια ελεύθερη πολιτεία που δημιουργήθηκε το 1971 από ανθρώπους οι οποίοι κατέλαβαν την περιοχή Κριστιανσχάβν η οποία ανήκε στο στρατό, με σκοπό να τη μετατρέψουν σε ένα όμορφο, αυτοδιαχειριζόμενο μέρος και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους εκεί. Η καταπράσινη μποέμ Κριστιάνια θεωρείται ανεξάρτητη του δανέζικου κράτους, αν και η βασίλισσα διαφωνεί με αυτή την αντίληψη. Έχει μόνιμους κάτοικους και είναι φιλόξενη!

Το εργοστάσιο της Carlsberg με όλη την ιστορία του, που δεν είναι μικρή, σε  περιμένει να το γυρίσεις και να μάθεις τα πάντα σχετικά με την ομώνυμη μπύρα, Η τιμή του εισιτηρίου είναι περίπου 100 κορώνες. Σίγουρα μη το χάσεις!

Σχετικά με μουσεία, θα σου πρότεινα να επισκεφθείς το Εθνικό Μουσείο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Louisiana Museum of Modern Art) το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη. Το SMK (The National Gallery) είναι το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας και εκεί θα βρεις έργα Δανών και ξένων καλλιτεχνών των τελευταίων επτά αιώνων.  Αν σε ενδιαφέρουν τα μουσεία, η βαρκάδα και τα κάστρα, ερεύνησε το θέμα της Copenhaguen card, διότι έχοντάς τη πιθανόν να είανι πιο συμφέρον οικονομικά.

Τέλος, για ψώνια μπορείς να πας σε έναν από τους μεγαλύτερους πεζόδρομους της Ευρώπης, στο Strøget.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ

Να περιμένεις nightlife!Και ωραίο nightlife!

Να περιμένεις να σου μιλάνε στα Αγγλικά με άνεση!

Να περιμένεις πολυπολιτισμικότητα! Ειδικά στην περιοχή Nørrebro!

ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ

Να μην περιμένεις να φας κάτι παραδοσιακό και να σου τρέξουν τα σάλια. Δε θα έλεγα ότι φημίζεται για την κουζίνα της η Δανία…

Να μην περιμένεις φτηνές τιμές…

Να μην περιμένεις ευρώ, αλλά κορώνες Δανίας! Κάνε συνάλλαγμα!

ΦΑΓΗΤΟΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΠΟΤΟΚΑΦΕΔΑΚΙΑ

Για ωραία θέα και νόστιμο καφέ, πήγαινε στο εμπορικό κέντρο Illum, προσπέρασε τα μαγαζιά και ανέβα στο roof garden! Κλείνει στι 22:00. Διεύθυνση: Illum, 4, Østergade 52

Granola. Ένα όμορφο μπιστρό για καφέ και τσίμπημα. Για Δανία οι τιμές είναι λογικές. Έχε στο νου σου κάτι γύρω στα 20 ευρώ για φαγητό. Διεύθυνση: Værnedamsvej 5

Το πιο παλιό ζαχαροπλαστείο της πόλης και ίσως το καλύτερο είναι το La Glace. Παραδοσιακά γλυκά είναι πολλά, όπως τα κλασσικά δανέζικα μπισκοτάκια που μπορείς να τα αγοράσεις και σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ. Στο La Glace προτείνω να δοκιμάσεις τα kanelsnegle (σαν στριφτό κρουασάν με κανέλα) και το drømmekage το οποίο κατά λέξη σημαίνει κέικ των ονείρων! Διεύθυνση:Skoubogade 3

Amass.Το εστιατόριο των σκανδιναβικών γέυσεων! Δεν είναι πολύ φτηνό το φαγητό στη Δανία, αλλά γιατί να μην δοκιμάσεις και τις τοπικές γέυσεις; Διεύθυνση: Refshalevej 153

Kødbyens Fiskebar. Για φρέσκο ψάρι σε βιομηχανικό φόντο. Το ψάρι έχει την τιμητική του στη Σκανδιναβία, δοκίμασέ το κι ας κοστίσει και κάτι παραπάνω. Διεύθυνση: Flæsketorvet 100

Αν θέλεις μια κοκτεϊλονύχτα πήγαινε στο Ruby. Είναι ανοιχτό ως τις 02:00. Διεύθυνση:  Nybrogade 10

Για μπύρες, σίγουρα προτείνω το Μikkeler, το οποίο παράγει και τις δικές του μπυρογεύσεις! Θα βρεις πολλά στην Κοπεγχάγη, μπες και απόλαυσε!

 Αν σου αρέσει η ηλεκτρονική μουσική, μάλλον θα περάσεις καλά στο Culture box. Διεύθυνση:  Kronprinsessegade 54

Στην περιοχή Meetpacking μπορείς να παρτάρεις μέχρι νωρίς το πρωί.Το πρωί αγορά, το βράδυ παρτυγειτονιά! Προτείνω το Jolene. Διεύθυνση:  Flæsketorvet 81-85

Reffen. Το εστιατόριο που προσφέρει γέυσεις από όλο τον κόσμο. Η τοπική κουζίνα έχει μάλλον περιορισμένο ενδιαφέρον, οπότε για αυτό σου αναφέρω και το Reffen. Τιμές καλές με βάση τα δανέζικα standards. Είναι ένας δημιουργικός χώρος, ψάξ’το…Διεύθυνση:  A, Refshalevej 167

Υπάρχει και το Hard Rock Cafe, όπως σε πολλά μέρη του κόσμου. Διεύθυνση:  Rådhuspladsen 45/47

TIPS

Κοπεγχάγη: Μια πόλη γεμάτη ποδήλατα και πολύ οργανωμένους ποδηλατόδρομους!

Ο ήλιος το καλοκαίρι ανατέλλει νωρίς νωρίς, γύρω στις 04:30, οπότε αν επισκεφθείς την Κοπεγχάγη κάποια στιγμή από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο πάρε μια μασκούλα ύπνου μαζί σου αν σε ενοχλεί το φως όταν κοιμάσαι! Όταν πήγα τα σπίτια των φίλων δεν είχαν τα γνωστά αγαπημένα παντζούρια (όπως κατάλαβες δεν είναι φίλος μου το φως όταν κοιμάμαι!) και ο ήλιος δε με άφηνε να απολαύσω τα όνειρά μου. Με τη μάσκα, λύθηκε το πρόβλημα!

Για κοντινή εκδρομή προτείνω το Malmӧ, το οποίο βρίσκεται στη Σουηδία, αλλά απέχει λιγότερο από μια ώρα από την Κοπεγχάγη. Πας με τρένο και τα εισιτήρια είναι εντάξει σε ό, τι αφορά στην τιμή τους.

Hygge. Η δανέζικη λέξη  για τη συντροφιά και τη ζεστασιά!

Σε περιμένουν ευχάριστοι άνθρωποι! Μη σκεφτείς σε καμία περίπτωση ότι είναι βόρεια χώρα με ‘’κρύους’’ ανθρώπους!

Υπάρχουν μπαρ ή και απλά χώροι καπνιστών, αλλά ο εξαερισμός δεν είναι το φόρτε τους…

Ου περάσεις δρόμο με κόκκινο ακόμη και πεζός! Σε περιμένει πρόστιμο!

Πρόστιμο, επίσης, σε περιμένει αν πηγαίνεις δικάβαλο με το ποδήλατο αλλά και αν δεν έχει φώτα το ποδήλατό σου.

Φαντάζομαι μικρός/η έπαιζες με lego… Ήξερες, όμως, ότι είναι δανέζικα; Η εταρεία υπάρχει από το 1949!

Ο συγγραφέας Hans Christian Andersen , τα παραμύθια του οποίου όλοι/ες αγαπήσαμε νομίζω, ήταν από τη Δανία!

Αποφάσισα να επαναστατήσω και να μην γράψω επίλογο. Τον επίλογο γράψ’τον εσύ (όποιος και αν είναι αυτός), με τη δική σου ιστορία στη ζωντανή, δημιουργική και στυλάτη ερωτούπολη του βορρά!…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα