Ελλάδα

Τα άγνωστα “καταφύγια” διακοπών της Θεσπρωτίας

Κάποιοι μιλούν για μικρούς παραδείσους.

Parallaxi
τα-άγνωστα-καταφύγια-διακοπών-της-θ-604632
Parallaxi

θεσπρωτία

Η θεσπρωτική ακτογραμμή  κρύβει «καταφύγια» διακοπών. Άγνωστα ίσως σε πολλούς.

Μακριά από τις κοσμικές παραλίες, τις πολύβουες ακτές. Εκεί όπου η θάλασσα του Ιονίου σμίγει με τις ακτές της Ηπείρου, στη Θεσπρωτία, το ανάγλυφο της φύσης, μας συστήνεται. Κάποιοι μιλούν για μικρούς παραδείσους. Μικρές άγνωστες γωνιές στο Ιόνιο, τόποι που πρέπει να ανακαλύψεις, να ζήσεις.

Από το  γραφικό Σκάλωμα στην Σαγιάδα, μέχρι τις παρθένες παραλίες στην Πέρδικα, κάθε κόλπος “ανοίγει” τον δικό του διάλογο με τον επισκέπτη .

Το Σκάλωμα είχαν ανακαλύψει πριν από έναν αιώνα Ευρωπαίοι τουριστικοί πράκτορες και το λιμανάκι της Ραγιάδες ήταν προορισμός κρουαζιερόπλοιου μια φορά την εβδομάδα. Σήμερα στο ήσυχο ψαροχώρι μαγεύει η γαλήνη του τοπίου, οι ηλικιωμένες φιγούρες των ψαράδων που φέρνουν με τα καΐκια τους το φρέσκο ψάρι από τα διόδια στο πιάτο. Το Σκάλωμα γνωρίζουν καλά όσοι κάνουν διακοπές με σκάφη αναψυχής. Όμως, και οδικώς ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θάλασσα στη γειτονική παραλία Κεραμύδι ενώ στη συνέχεια να γευτεί νόστιμα ψάρια και θαλασσινά. Η καλύτερη ώρα είναι το ηλιοβασίλεμα.

Στην Σαγιάδα που απέχει 20 χιλιόμετρα από την Ηγουμενίτσα λειτουργούν τα τελευταία χρόνια ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και ένα μικρό ξενοδοχείο.

Το επόμενο ψαροχώρι της Θεσπρωτίας, μόλις 12 χιλιόμετρα από την Ηγουμενίτσα, η Πλαταρια είναι αφετηρία για όμορφες διακοπές σε χαλαρούς ρυθμούς, ο κόσμος είναι φιλόξενος και πρόθυμος να δώσει στον επισκέπτη κάθε χρήσιμη πληροφορία. Λίγο πριν φτάσουμε στο χωριό η παραλία Γάτα, με το χοντρό βότσαλο και γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά υπόσχεται ανάσες δροσιάς. Είναι μια μικρή ακτή όμως οργανωμένη με ξαπλώστρες και μια γραφική καντίνα. Την Πλαταρία εκτός από τους Ηπειρώτες έχουν ανακαλύψει εκείνοι που κάνουν θαλάσσιο τουρισμό με ιστιοπλοϊκά.

Η Πέρδικα, κεφαλοχώρι κτισμένο πάνω από τη θάλασσα με υπέροχη θεά στο πέλαγος, βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιόμετρων από την Ηγουμενίτσα, ανάμεσα από τα Σύβοτα και την Πάργα. Σε μικρή απόσταση από το χωριό 10 παραλίες, η κάθε μία ξεχωριστή, μια μικρή ριβιέρα, μας κλείνουν το μάτι.

Το Καραβοστάσι, με τα γαλαζοπράσινα νερά είναι η μεγαλύτερη. Είναι μια αμμουδερή παραλία που έχει μήκος περισσότερο από 600 μέτρα και μεγάλο πλάτος. Στην περιοχή η τουριστική ανάπτυξη είναι ήπια, και ο επισκέπτης χαίρεται με την ομορφιά της φύσης.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα