Life

Τα Ελληνικά Νησιά στο Σινεμά: «Πριν τα Μεσάνυχτα» στη Μεσσηνία

Μια αξέχαστη ταινία σε ελληνικό έδαφος.

Μυρσίνη Σαχανίδου
τα-ελληνικά-νησιά-στο-σινεμά-πριν-τα-μ-455090
Μυρσίνη Σαχανίδου

Μία ελληνοαμερικάνικη παραγωγή μας ξεναγεί στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Στο «Πριν τα μεσάνυχτα», την τελευταία ταινία της τριλογίας του Richard Linklater, οι χαρακτήρες της Julie Delpy και του Ethan Hawke περνούν ένα καλοκαίρι στη Μεσσηνία και μαζί τους ταξιδεύουμε στο αρχαίο παρελθόν της περιοχής αλλά και στο σύγχρονο καθηλωτικό τοπίο της.

Η ιστορία λαμβάνει χώρα σε πολλαπλές τοποθεσίες στην περιοχή, με την κάθε μια να είναι γεμάτη με τα χρώματα του ελληνικού καλοκαιριού. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2012. Ο κύριος χώρος της αφήγησης είναι το σπίτι του διάσημου φιλέλληνα Βρετανού συγγραφέα Πάτρικ Λη Φέρμορ στην Καρδαμύλη. Πλέον ανήκει στο μουσείο Μπενάκη, αφού ο συγγραφέας το παραχώρησε πριν το θάνατό του το 2011. Τα σχέδια του σπιτιού έγιναν από τον ίδιο τον συγγραφέα, ο οποίος έχτισε το σπίτι με τη βοήθεια των συγχωριανών.

Η ταινία στέκεται και στους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους της περιοχής. Οι πρωταγωνιστές περνούν με το αμάξι τους ανάμεσα από την αρχαία Μεσσήνη, όπου ο Πέτρος Θέμελης ξεκίνησε της ανασκαφές πριν περίπου 30 χρόνια μαζί με άλλους ακαδημαϊκούς και πάρα πολλούς εθελοντές. Παρουσιάζονται, επίσης, η Πύλος και η Πλάτσα, συνθέτοντας ένα αυθεντικό ελληνικό τοπίο.  

Μία σκηνή διαφωνίας μεταξύ των δύο χαρακτήρων γυρίστηκε στο πολυτελές ξενοδοχείο Costa Navarino, το οποίο συνυπάρχει αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον.

Την παράσταση κλέβει η σκηνή του ηλιοβασιλέματος στην Καρδαμύλη, όπου το ζευγάρι απολαμβάνει τη μαγευτική θέα.  

Ο σκηνοθέτης Richard Linklater, στη συνέντευξη τύπου πριν την προβολή της ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου (Berlinale), δήλωσε: «μόλις βρέθηκα στην Ελλάδα, είπα: “Αυτό είναι!” και ακύρωσα όλες τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονταν στον προγραμματισμό μου. Η ταινία δεν θα μπορούσε να γυριστεί πουθενά αλλού. […] Η Μεσσηνία μας φάνηκε ένας ιδανικός τόπος, μια καλή αφετηρία να δείξουμε όλα αυτά που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις των ανθρώπων εδώ και χιλιάδες χρόνια». Τόσο η ταινία συνολικά όσο και το ελληνικό τοπίο έλαβαν εξαιρετικές κριτικές και στο φεστιβάλ Sundance, στο οποίο έγινε η πρεμιέρα.

Το ελληνικό καλοκαίρι άφησε άφωνους τους θεατές της ταινίας. Σε έναν τόπο που η αρχή της ιστορίας του εντοπίζεται πολύ πίσω στο χρόνο, διαδραματίζεται μια αφήγηση διαχρονική. Η αγάπη μεταξύ δύο ανθρώπων στολίζεται από τη θάλασσα, τον ήλιο, τον ουρανό. Το μοναδικό περιβάλλον της Μεσσηνίας.  

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα