Θεσσαλονίκη

10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει για το Καλοχώρι

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το Καλοχώρι.

Parallaxi
10-πράγματα-που-κάθε-θεσσαλονικιός-πρέπ-423962
Parallaxi

Εικόνες: Νίκος Κουγιουμτζής

To Καλοχώρι είναι μία κωμόπολη με πληθυσμό γύρω στις πέντε χιλιάδες και ανήκει στον Δήμο Δέλτα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Είναι χτισμένο στην ανατολική όχθη του ποταμού Γαλλικού, ενώ στη βόρεια πλευρά βρίσκεται η Βιομηχανική Περιοχή Καλοχωρίου. Πάμε όμως να δούμε και μερικά πράγματα που δεν γνωρίζαμε έως τώρα γι’ αυτό.

Δείτε και άλλα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη Θεσσαλονίκη:

-10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει για τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό 

-10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει για το Διοικητήριο 

-10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει για την Αγίου Μηνά 

-10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει για το Καπάνι

-10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει για την Οικία Τέλλογλου

-10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να γνωρίζει για τις Δωδεκαώροφες

-10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει για τους Μύλους Αλλατίνη

-10 πράγματα που δεν γνωρίζετε για το Μετρό Θεσσαλονίκης!

10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει για τον Πύργο του ΟΤΕ

Η Parallaxi συγκέντρωσε τα 10 βασικότερα πράγματα που πρέπει κάθε Θεσσαλονικιός να γνωρίζει για το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης:

Εικόνα: Νίκος Κουγιουμτζής

#1 Η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου αποτελεί την βόρεια πύλη του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έναν παράκτιο υγρότοπο με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

#2 Είναι μία από τις πιο ανεξερεύνητες και ενδιαφέρουσες περιοχές της πόλης, ιδίως με τη φιλοξενία μεγάλων πουλιών και οργανισμών, όπως φοινικόπτερα ή αλλιώς φλαμίνγκο.

Εικόνα: Νίκος Κουγιουμτζής
Εικόνα: Νίκος Κουγιουμτζής

#3 Στην περιοχή βρίσκουν καταφύγιο 18 παγκοσμίως απειλούμενα είδη σε σύνολο 25 ειδών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, 24 απειλούμενα είδη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, 210 είδη άγριων πουλιών και 72 είδη Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας.

Εικόνα: Νίκος Κουγιουμτζής

#4 Στα είδη άγριων πουλιών συγκαταλέγονται ο μαυροκέφαλος γλάρος, οι ερωδιοί, ο θαλασσαετός (ο μεγαλύτερος αετός στη χώρα μας και στην Ευρώπη, με άνοιγμα φτερών 190-240 εκατ.), ο αργυροπελεκάνος, το φλαμίνγκο και ο στρειδοφάγος.

#5 Eπίσης, έχουν καταγραφεί 31 είδη θηλαστικών, όπως βίδρα, λύκος, τσακάλι, αγριόγατα, ασβός, αλεπού, σκαντζόχοιρος, μυοκάστορας. Εκεί ζει το μοναδικό κοπάδι νεροβούβαλων που έχει απομείνει στην προστατευόμενη περιοχή. Αλλά και αγέλες με άγρια άλογα, που έχουν γίνει σύμβολο της περιοχής, ενώ έχουν καταγραφεί 29 είδη ερπετών (χελώνες, φίδια, σαύρες) και 10 αμφιβίων (φρύνοι, βάτραχοι και τρίτωνες).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Η γοητεία της καλύβας που καταρρέει στη “Βενετία” της Θεσσαλονίκης!

#6 Το Καλοχώρι θεωρείται η Βενετία της Θεσσαλονίκης, διότι το επίπεδο της θάλασσας είναι ένα μέτρο ψηλότερα από τον οικισμό της κωμόπολης, με αποτέλεσμα για να μην πλημμυρίσει η περιοχή να έχει υψωθεί ένα ανάχωμα συνολικού μήκους 19χλμ.

Εικόνα: Νίκος Κουγιουμτζής
Εικόνα: Νίκος Κουγιουμτζής

#7 Η περιοχή μετατράπηκε σε σημαντικό βιότοπο αμέσως μετά την κατασκευή φράγματος που έλυσε τα σχετικά με την στάθμη των νερών προβλήματα.

Εικόνα: Νίκος Κουγιουμτζής

#8 Η παλαιότερη ονομασία του ήταν «Κασκάρκα» και οφείλεται στις πολλές χήνες που βρισκόντουσαν στη βαλτώδη περιοχή του συμπλέγματος Δέλτα των ποταμών Γαλλικού και Αξιού, που σήμερα αποτελεί το προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού.

#9 Από το 1922 και μετά εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από Ανατολική και Βόρεια Θράκη ( Ανατολική Ρωμυλία). Πιο συγκεκριμένα, 83 οικογένειες από το Γιουβαλί, 35 από το Μεγάλο Ζαλούφο, 14 από την Αδριανούπολη και 8 από τη Βιζύη.

Εικόνα: Νίκος Κουγιουμτζής
Εικόνα: Νίκος Κουγιουμτζής

#10 Την περίοδο του μεσοπολέμου συνέβη η πυρκαγιά που προκλήθηκε το 1932 από ατμοκίνητη πατόζα, οπότε κάηκαν όλες οι θυμωνιές που υπήρχαν στ’ αλώνια του χωριού, η μεγάλη ξηρασία του 1933, που ανάγκασε τους Καλοχωρίτες ν’αναζητήσουν εργασία στα χωριά της Ημαθίας και η τρομακτική χιονοθύελλα της 11ης Φεβρουαρίου 1936, που πάγωσε ανθρώπους και ζώα, ενώ παράλληλα ξήλωσε στέγες σπιτιών και δένδρα. Επιπλέον, υπήρξε και η προσάραξη του θρυλικού θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ, τον Οκτώβριο του 1932, στ’ανοιχτά του Καλοχωρίου.

Εικόνα: Νίκος Κουγιουμτζής
Εικόνα: Νίκος Κουγιουμτζής
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα