Θεσσαλονίκη

Ανακαινίζεται το ιστορικό Ολύμπιον: Δες πώς μπορείς να βοηθήσεις!

Αρχιτέκτονες της ανακαίνισης είναι οι Πρόδρομος Νικηφορίδης και Μπερνάρ Κουόμο

Parallaxi
ανακαινίζεται-το-ιστορικό-ολύμπιον-δ-447782
Parallaxi

Φέτος το καλοκαίρι, ο ιστορικός κινηματογράφος «Ολύμπιον», η έδρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα αλλάξει εσωτερικά με μια σημαντική μεταμόρφωση μετά από 22 χρόνια και ζητά από τον κόσμο να γίνει κομμάτι αυτής της αλλαγής.

Στη διάρκεια αυτών των χρόνων από την τελευταία μεγάλη ανακαίνιση του Ολύμπιον υπήρξαν αρκετές και διαρκείς βελτιώσεις στον ήχο, τα συστήματα προβολής, τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις, τις εγκαταστάσεις θέρμανσης και ψύξης, τα ηλεκτρονικά συστήματα καθώς και τα συστήματα εκδόσεων εισιτηρίων, όπως φυσικά και στα καφέ του κτιρίου. Τώρα ήρθε η ώρα όμως για μια εντυπωσιακή αλλαγή που θα γίνει αισθητή με το άνοιγμα των αιθουσών τον Σεπτέμβριο, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί.

Πιο συγκεκριμένα, τα καθίσματα στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας θα αντικατασταθούν ολοκληρωτικά με εξαιρετικά εργονομικά καθίσματα νέου τύπου ώστε να προσφέρουν στο κοινό απόλυτη άνεση κατά τη διάρκεια της θέασης των κινηματογραφικών ταινιών.

«Η αλλαγή των καθισμάτων είναι ένας σταθμός στην πορεία του ιστορικού Ολύμπιον, ενός από τους παραδοσιακούς κινηματογράφους που απέμειναν στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ΦΚΘ, Ελίζ Ζαλαντό, στο Φινάλε της Ταινιοθήκης, προλογίζοντας την προβολή της ταινίας «Υπάρχει και Φιλότιμο» που παίχτηκε πριν δυο μέρες με αφορμή τις εκλογές.

Η διοιήκηση και η διεύθυνση του Φεστιβάλ πήραν την απόφαση της αλλαγής σε πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και θα προχωρήσουν σε αυτήν με χρηματοδοτήσεις αλλά και crowd funding.

Με ένα βίντεο μικρής διάρκειας, που θα βγει στον αέρα σε λίγες μέρες, το Φεστιβάλ προσκαλεί τους σινεφίλ της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν στην καμπάνια crowd funding μέσω της πλατφόρμας Act4Greece, δίνοντας έστω και μερικά ευρώ, συμβάλλοντας έτσι στις εν λόγω εργασίες ανακαίνισης. Όσοι συμμετάσχουν στην ενίσχυση της προσπάθειας θα έχουν και ένα ενδιαφέρον αντίδωρο που θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες.

Η σημερινή μορφή του κτιρίου του Ολύμπιον σχεδιάστηκε το 1950 από τον Γάλλο Jacques Mosset, αρχιτέκτονα σημαντικών κτηρίων της μεσοπολεμικής Θεσσαλονίκης και ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του 1960.

Το Ολύμπιον ανακαινίστηκε εκ βάθρων το 1997, στο πλαίσιο του θεσμού «Θεσσαλονίκη – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», με ξήλωμα όλων των εσωτερικών φορητών στοιχείων του κτιρίου, ενίσχυση και αποκατάσταση του, κλείσιμο της κινούμενης οροφής του άλλοτε θεάτρου Χατζώκου στον πέμπτο όροφο που μεταμορφώθηκε σε κινηματογραφική αίθουσα Παύλος Ζάννας και ήταν τότε που τοποθετήθηκαν τα γνωστά κόκκινα στο Ολύμπιον και μπλε στον Παύλο Ζάννα, καθίσματα που υπάρχουν σήμερα στις αίθουσες. Πρόκειται για ακριβά αποκτήματα, δημιουργίες του Varangis Design, ωστόσο αποδείχτηκαν στην πορεία του χρόνου άβολα και ακατάλληλα για τη θέαση ταινιών σε κινηματογραφικό περιβάλλον.

Έτσι, λοιπόν, οι θέσεις στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας αλλάζουν, θα είναι χρώματος κόκκινου και μπλε αντίστοιχα, ενώ πλέον θα υπάρχει και περισσότερος χώρος ανάμεσα στα καθίσματα. Ακόμα ξηλώνονται και αντικαθίστανται μοκέτες καθώς και το πάτωμα στην πίσω πλευρά του Ζάννας που δημιουργεί ένα μικρό υπερυψωμένο πατάρι.

Η ανακαίνιση θα ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού και μέσα στον Σεπτέμβριο θα μπορούμε όλοι να βιώσουμε μια διαφορετική εμπειρία.

Αρχιτέκτονες της ανακαίνισης είναι οι Πρόδρομος Νικηφορίδης και Μπερνάρ Κουόμο με τους οποίους το Φεστιβάλ συνεργάζεται είκοσι χρόνια και οι οποίοι σχεδίασαν και το Μουσείο Κινηματογράφου στο Λιμάνι που ανήκει στο Φεστιβάλ.

Οι αίθουσες του Ολύμπιον σήμερα

Το κτηριακό συγκρότημα του Ολύμπιον αναπτύσσεται σήμερα σε έξι ορόφους και πέραν των γραφείων για τη στέγαση των υπηρεσιών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει δύο κινηματογραφικές αίθουσες: την αίθουσα «Ολύμπιον», χωρητικότητας 676 θέσεων (πλατεία: 460, Θεωρείο: 139, εξώστης: 77), και την αίθουσα «Παύλος Ζάννας», χωρητικότητας 192 θέσεων, καθώς και δύο καφέ-μπαρ.

Οι δύο αίθουσες λειτουργούν ως χειμερινοί κινηματογράφοι πρώτης προβολής. Ανήκουν στο δίκτυο Europa Cinemas και το πρόγραμμά τους είναι προσανατολισμένο κυρίως στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

Η ιστορία του κτηρίου

Εικόνα: Motion Team

Η μακρά ιστορία του πιο παλιού κινηματογράφου της πόλης  ξεκινά ήδη από το 1938, όταν εκδόθηκε η υπ’ αριθμόν 236 άδεια οικοδομής, οπότε και άρχισαν επισήμως οι κατασκευαστικές εργασίες. Πρώτος και κύριος στόχος: η δημιουργία τριών κινηματοθέατρων, ενός ζαχαροπλαστείου στο ισόγειο και 8 διαμερισμάτων.

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας του βιβλίου «Μετασχηματισμοί του Αστικού Τοπίου- Αρχιτεκτονικές Μελέτες και Έργα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» (Θεσσαλονίκη 1997, Εκδόσεις: Λιβάνη) και σκηνοθέτης Νίκος Θεοδοσίου: «Πρόκειται για ένα μέγαρο που, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα περιλάμβανε μία υπόγεια αίθουσα όπου θα λειτουργούσε κινηματογράφος επίκαιρων, ισόγειο και τέσσερις ορόφους διαμερισμάτων με δύο κινηματοθέατρα. Η μικρότερη αίθουσα ήταν θερινή και στεγάστηκε με κινητή οροφή».

Η μεγάλη καταστροφή

Σύντομα τα σχέδια ναυάγησαν, όταν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ένα ιταλικό αεροπλάνο προκάλεσε αρκετές ζημιές στο κτήριο, τέτοιες ώστε η ανέγερσή του να παύσει προσωρινά.

Η σημερινή του μορφή σχεδιάζεται το 1950 από τον Γάλλο Jacques Mosset, αρχιτέκτονα σημαντικών κτηρίων της μεσοπολεμικής Θεσσαλονίκης και ολοκληρώνεται τη δεκαετία του 1960.

Ανάμεσα στο Ολύμπιον και το ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλλάς, ταβερνάκια, ζαχαροπλαστεία και 5 θερινοί κινηματογράφοι, απέδιδαν τα καλοκαίρια ένα διαφορετικό προσωπείο στην πλατεία, σε μόστρα του προπολεμικού και μεταπολεμικού κινηματογράφου.

Η αγορά από τον «Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» και το ΦΚΘ

Το κτήριο ανακηρύσσεται διατηρητέο μνημείο και ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Θεσσαλονίκη 1997», σχεδόν μισόν αιώνα μετά την ανέγερσή του, το ανακατασκευάζει. Οι εργασίες ανάπλασης ολοκληρώνονται το 1997. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα και σύμβουλο του προγράμματος αρχιτεκτονικών έργων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη 1997, Λόη Παπαδόπουλο, η πολυδάπανη ανακατασκευή «ξεκίνησε περίπου το 1994 και διήρκεσε τουλάχιστον δύο χρόνια». Ωστόσο, όπως προσθέτει ο κύριος Παπαδόπουλος «η αναμονή άξιζε τον κόπο».

Από τον Οκτώβριο του 1998 το Ολύμπιον αποτελεί τη μόνιμη έδρα, φυσική και ιστορική, του Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ οι αίθουσες που το αποτελούν είναι οι χώροι όπου διεξάγονται οι ετήσιες διοργανώσεις του: το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

ΔΕΙΤΕ πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ιστορία του Ολύμπιον, τις διασημότητες που πέρασαν από αυτό, λεπτομέρειες για το έντονο κόκκινο χρώμα και περισσότερα για την αίθουσα που αφιερώθηκε στον Παύλο Ζάννα ΕΔΩ: Αυτή είναι η ιστορία του Ολύμπιον

Ο Αχιλλέας Μαμάκης και η Κατίνα Παξινού στα θεωρεία του Ολύμπιον (1960)

ΔΕΙΤΕ την ιστορία του θρυλικού Θεάτρου Χατζώκου στην ταράτσα του Ολύμπιον ΕΔΩ: Το θρυλικό θέατρο Χατζώκου στην Αριστοτέλους και η ιστορία του

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα