Επικαιρότητα

Επιλύεται εκκρεμότητα 30 χρόνων στο νοσοκομείο “Άγιος Παύλος”

Σύμφωνα με όσα δηλώνει η διοικήτρια του νοσοκομείου.

Parallaxi
επιλύεται-εκκρεμότητα-30-χρόνων-στο-νοσ-302784
Parallaxi

Όταν το 1985 συγχωνεύτηκαν το πρώτο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το νοσοκομείο ΙΚΑ “Άγιος Παύλος” Θεσσαλονίκης και μετατράπηκαν στο γενικό νοσοκομείο “Άγιος Παύλος”, που εντάχθηκε στο ΕΣΥ, δεν ελήφθη μέριμνα για τη μεταβίβαση του οικοπέδου και του κτιρίου από το ΙΚΑ στο νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

Από τότε, η έλλειψη των τίτλων ιδιοκτησίας δεν επιτρέπει στο νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” να προχωρήσει στην έκδοση οικοδομικών αδειών από την πολεοδομία.

Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ανακατασκευή των εγκαταστάσεων, επέκταση ακόμη και υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση της ενεργειακής του αναβάθμισης του νοσοκομείου μέσω του ΕΣΠΑ.

Το πρόβλημα έγινε εντονότερο το 2011 οπότε έκλεισε το ΙΚΑ “Παναγία” και εντάχθηκε στο νοσοκομείο “Άγιος Παύλος”. Όλες οι κλινικές του ΙΚΑ “Παναγία” μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο “Άγιος Παύλος”, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ασφυκτική κατάσταση που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα επέκτασης των κτιριακών του εγκαταστάσεων.

Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η διοικήτρια του νοσοκομείου “Άγιος Παύλος” Αναστασία Πατερνά, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας με την οποία προωθείται η λύση του θέματος.

Η τροπολογία προβλέπει ότι όλο το οικόπεδο, μαζί με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, περιέρχεται κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή με όλα τα παραρτήματα και τα παρακολουθήματά του, όλες τις εν γένει επ΄ αυτού κτιριακές εγκαταστάσεις και όλο τον εν γένει λοιπό εξοπλισμό, στο νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” αυτοδικαίως, χωρίς αντάλλαγμα και χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου πράξης ή συμβολαίου“, σημειώνει.

Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι το νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” χρησιμοποιούσε το κτίριο επί σειρά ετών χωρίς να έχει τους τίτλους ιδιοκτησίας”, επισημαίνει και κάνει λόγο για μια εκκρεμότητα τριάντα ετών η οποία πλέον επιλύεται με μια πολιτική απόφαση. “Έπρεπε να ληφθεί η κατάλληλη πολιτική απόφαση, να συνυπογράψουν τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας και να δεχτεί το ΙΚΑ να μας παραχωρήσει το οικόπεδο“, λέει χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την κατάσταση υπό την οποία λειτουργούσε επί χρόνια το νοσοκομείο “Άγιος Παύλος”, αναφέρει ότι “δεν υπήρχαν ούτε αποθήκες, ενώ λειτουργούσαν κλινικές με κοινές τουαλέτες“.

Αιτήματα για την επίλυση του προβλήματος είχαν υποβληθεί, από την πλευρά της διοίκησης του νοσοκομείου, πολλές φορές στο παρελθόν και προς το υπουργείο και προς την Δ΄ Υγειονομική Περιφέρεια.Στη συγκεκριμένη τροπολογία φτάσαμε μετά από πολλές συζητήσεις που είχα και με το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Επισκέφθηκα, επίσης, την Αθήνα για συναντήσεις με τον υπουργό και ευτυχώς υπάρχει πλέον αίσια έκβαση“, υπογραμμίζει η κ. Πατερνά.

Για το ίδιο το νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” επισημαίνει ότι είναι το μοναδικό νοσοκομείο που εξυπηρετεί την ανατολική Θεσσαλονίκη και όσους έρχονται από τη Χαλκιδική, διαθέτει πλήρη ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και κλινικές που δεν υπάρχουν αλλού, όπως η Ρευματολογική Κλινική, που είναι μοναδική στη βόρεια Ελλάδα, το Εργαστήριο Ύπνου και η Μονάδα Υπερβαρικής Οξυγονοθεραπείας, που είναι μοναδική σε όλο το βόρειο Αιγαίο και βρίσκεται σε επιφυλακή άθε φορά που διεξάγονται ασκήσεις του ΝΑΤΟ.

Τα επόμενα βήματα της διοίκησης του νοσοκομείου, μετά την επικείμενη ψήφιση της τροπολογίας, θα είναι, σύμφωνα με τη διοικήτριά του, η αναζήτηση πόρων ώστε να μπορούν να γίνουν αναβαθμίσεις και βελτιώσεις στο κτίριο αλλά και να υλοποιηθούν οι μελέτες για την επέκταση του νοσοκομείου.

Σε ανακοίνωσή της τωρα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρει μεταξύ άλλων πως, έρχονται δυο εξαιρετικά σημαντικά έργα εξοπλισμού του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» στην ανατολική Θεσσαλονίκη. 

Πιο συγκεκριμένα:

Το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος», με 153.000 ευρώ θα προμηθευτεί είδη ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και συγκεκριμένα:

-Μηχάνημα τεχνητού νεφρού αιμοδιήθισης – αιμοδιαδιήθησης και on-line μεθόδων για τη μονάδα τεχνητού νεφρού.

-Υπέρηχο φορητό για αγγειολογικές εφαρμογές για τη νεφρολογική κλινική.

-Καταγραφικό σύστημα ηλεκτροφυσιολογίας για το αεροδυναμικό εργαστήριο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα