Design

Φιλόδοξη πρόταση για μεταμόρφωση του ρέματος των Νέων Επιβατών σε Ecopark

Θα μπορούσε η περιοχή του ρέματος των Νέων Επιβατών να μεταμορφωθεί σε ένα τεράστιο σύγχρονο πάρκο;

Parallaxi
φιλόδοξη-πρόταση-για-μεταμόρφωση-του-349622
Parallaxi

Θα μπορούσε η περιοχή του ρέματος των Νέων Επιβατών να μεταμορφωθεί σε ένα τεράστιο σύγχρονο πάρκο;

Η εταιρεία ΑΑΕ πιστεύει πως θα μπορούσε και παρουσιάζει την ολοκληρωμένη πρότασή της για την προστασία, την ανάδειξη και την ανάπτυξη του ρέματος των Νέων Επιβατών του Δήμου Θερμαϊκού και του ευρύτερου χώρου του.

Ο χώρος αυτός, λόγω της έντονης βλάστησης, μπορεί να αναδειχθεί σε ένα παράδειγμα αξιοποίησης αστικού πρασίνου, το οποίο μάλιστα απέχει ελάχιστα από τον κεντρικό δημόσιο δρόμο, που ενώνει τους Νέους Επιβάτες με την Περαία και την Αγία Τριάδα. Επίσης, λόγω της ομαλότητας του εδάφους, μπορεί να είναι εύκολα προσβάσιμο σε όλους.

Η πρόταση φέρει τον τίτλο ECOPARK ΡΕΜΑ ΝΕΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ/ΜΠΑΞΕ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ.

Το ΕCOPARK αναπτύσσεται σε δημοτικούς και ιδιωτικούς χώρους και μπορεί να πραγματωθεί τμηματικά και σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως, για παράδειγμα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, και τοπικούς φορείς του πρωτογενούς τομέα και της φιλοξενίας.

Η πρόταση παρουσιάζεται αναλυτικά σε 3D βίντεο:

Σε δημοτικούς χώρους προτείνεται:

1) Ο σχεδιασμός βιοκλιματικού κτιρίου για την στέγαση ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ στον χώρο του πρώην οικοπέδου του Αγροτικού Συλλόγου Νέων Επιβατών (Λογοθέτου & Δραγούμη).

2) Η δημιουργία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕ ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΠΟΘΗΚΗ ΣΠΟΡΩΝ σε δύο υπάρχοντα κτήρια, κατασκευασμένα κατά την δεκαετία του 1960, και σε δύο κτήρια που θα μπορούσαν να προστεθούν: Θόλο και Υπόγεια Αποθήκη (Ίωνος Δραγούμη).

3) Η εγκατάσταση ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ & ΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ στον περιβάλλοντα χώρο των προαναφερθέντων κτηρίων.

4) Η εγκατάσταση ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΧΛΩΡΙΔΑΣ & ΠΑΝΙΔΑΣ, ένα είδος δενδρόσπιτου μέσα στο ρέμα.

5) Η εγκατάσταση ΟΡΓΑΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ για όλες τις ηλικίες κατά μήκος της οδού Ίωνος Δραγούμη, που συνδέει τους δύο δημοτικούς χώρους, που θα φιλοξενήσουν το Κέντρο Ιστορίας-Κεντρική Βιβλιοθήκη και το Περιβαλλοντικό Κέντρο.

6) Η δημιουργία ΔΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΜΙΜΟΖΑΣ Ή ΔΡΟΜΩΝ ΤΗΣ ΜΙΜΟΖΑΣ. Οι Δρόμοι της Μιμόζας θα μπορούσαν να ανανεώσουν αισθητικά τον Δήμο Θερμαϊκού και να συμβάλλουν στη μείωση της εποχικότητας. Πρόκειται για την Μιμόζα του Χιονιά, η οποία ανθίζει από τα μέσα Φεβρουαρίου ως τον Απρίλη και έχει άνθη κίτρινα και ευώδη. Η πρόταση για τη δημιουργία Δρόμων της Μιμόζας, θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλον τον Δήμο Θερμαϊκού και στους όμορους Δήμους, εφόσον συμφωνήσουν. Υπάρχει εφαρμογή σε μεσογειακή παράκτια ζώνη 150 χλμ. και συγκεκριμένα στην Νότια Γαλλία.

7) Σήμανση προς άλλα τοπόσημα των Νέων Επιβατών και του Δήμου Θερμαϊκού, όπως για παράδειγμα, Γυμνάσιο Νέων Επιβατών, Ναός Οσίας Παρασκευής, Βεΐκειο Ίδρυμα Νέων Επιβατών, Λαογραφικό Μουσείο Νέων Επιβατών, Δρόμοι του Κρασιού (Κτήμα Γεροβασιλείου) κ.λπ.

8) Οδική σήμανση και σήμανση για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας. Σε ιδιωτικούς χώρους, παρουσιάζονται οι παρακάτω εγκαταστάσεις:

1. Εκθεσιακός Χώρος 2. Θόλος Εκδηλώσεων – Καφέ-μπαρ 3. Θερινός Κινηματογράφος με αίθουσες τέχνης 4. Αγορά Τοπικών Προϊόντων Διατροφής 5. Περιποίηση Σκύλων 6. Τροφοδοσία για Τροχοφόρους Πωλητές 7. Χώρος Διαμονής Προσωπικού-Συνεργατών 8. Μίνι Γκολφ 9. Γιόγκα – Μασάζ – Σάουνα 10. Συντήρηση – Διαχείριση Απορριμμάτων 11. Οικόσιτα ζώα 12. Γραφείο Διοίκησης 13. Αποστακτήριο – Λαχανόκηπος – Μελισσοκομείο – Glambing 14. Πάρκινγκ 15. Ερασιτεχνικό Αστεροσκοπείο

Τι είναι το ECOPARK:

Η εταιρεία ΑΑΕ, για να ανταποκριθεί στην ανάγκη για δημόσιο χώρο με τις απαραίτητες και ταυτόχρονα ασφαλείς και ποιοτικές εγκαταστάσεις, δημιούργησε το εμπορικό σήμα ECOPARK, που αναπτύσσεται με την μέθοδο franchise.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ECOPARK είναι η καινοτομία στις εγκαταστάσεις και η προσφορά υπηρεσιών∙ η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας κάθε τόπου∙ είναι επίσης η μέριμνα για την υποδοχή όλων των πολιτών και εκείνων με προβλήματα κίνησης ή όρασης∙ είναι τέλος η παροχή πολύμορφων ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών με χαμηλό κόστος, ώστε ο δημόσιος χώρος να γίνει αναπόσπαστο στοιχείο στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Στα ECOPARK προσφέρεται στους επισκέπτες WiFi, δωρεάν φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών και εγχειρίδιο με οδηγίες για την ασφαλή χρήση των εγκαταστάσεων και την προστασία του περιβάλλοντος (σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή), όπως επίσης χάρτες για τη γνωριμία της περιοχής, του φυσικού περιβάλλοντος και του ουρανού.

Τα πρότυπα πάρκα ECOPARK μπορούν να διαφέρουν ως προς το μέγεθος των εγκαταστάσεών τους και να προσαρμόζονται σε ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις (ξενοδοχεία, κάμπινγκ, δημόσια πάρκα, αθλητικά κέντρα κ.λπ.). Η τυχόν εμφάνιση χορηγικών σημάτων θα γίνεται με διακριτικό τρόπο.

Η ΑΑΕ αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας, την απόκτηση πιστοποιήσεων (περιβαλλοντικά σήματα), την εκπαίδευση του προσωπικού και την προβολή (έντυπη και ηλεκτρονική).

Κάθε ECOPARK μπορεί να ελέγχεται μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και tablet, η οποία επιτρέπει στους πολίτες να βαθμολογούν τις προσφερόμενες υπηρεσίες και τις εγκαταστάσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.aae.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα