Ματιές στην πόλη

Κλείνει η ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης;

Σε διακοπή λειτουργίας θα οδηγηθεί επί της ουσίας η Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης στη Σίνδο αφού επίκειται, αύριο, στις 5 Ιουλίου.

Parallaxi
κλείνει-η-βι-πε-θεσσαλονίκης-210817
Parallaxi

Με διακοπή λειτουργίας απειλείται η ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης

Σε διακοπή λειτουργίας θα οδηγηθεί επί της ουσίας η Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης στη Σίνδο αφού επίκειται, αύριο, στις 5 Ιουλίου, η σφράγιση της Μονάδας Καθαρισμού Αποβλήτων (ΜΚΑ) της ΒΙΠΕ σε εκτέλεση σχετικής απόφασης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οδηγώντας σε πλήρες αδιέξοδο της εγκατεστημένες σε αυτήν επιχειρήσεις.

Δραματική έκκληση έχει ήδη απευθύνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος με σχετικό δελτίο τύπου όπου καλεί την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. και την ΕΥΑΘ Α.Ε., που έχουν αναλάβει τα σχετικά έργα να «επιδείξουν θετικό και συνεργατικό πνεύμα για την ολοκλήρωση ενός ζωτικού έργου για τη βιωσιμότητα της ΒΙΠΕΘ. Ο βιομηχανικός κόσμος αναμένει την άμεση αντιμετώπιση των διαδικαστικών και διαχειριστικών προβλημάτων ώστε να ανακληθεί η απόφαση παύσης λειτουργίας και να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας της ΜΚΑ από την ΠΚΜ ώστε να αποφευχθούν οι σοβαρές για το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο αρνητικές επιπτώσεις και οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν απρόσκοπτα την ομαλή λειτουργία τους».

Η συνεχιζόμενη αδυναμία της έγκαιρης ολοκλήρωσης των απαραίτητων διαδικασιών για την αναβάθμιση της Μονάδας όχι μόνο επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, ιδίως το Θερμαϊκό Κόλπο, αλλά απειλεί πλέον ευθέως τη βιωσιμότητα δεκάδων βιομηχανικών επιχειρήσεων της περιοχής.

Με συνολικό εμβαδόν 9.600 στρεμμάτων, η Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι σήμερα ο μεγαλύτερος σε έκταση και σε πλήθος εγκατεστημένων επιχειρήσεων Οργανωμένος Υποδοχέας Δραστηριοτήτων (ΟΥΔ) στην Ελλάδα. Εκεί λειτουργούν συνολικά περίπου 600 εταιρείες, με ετήσιο συνολικό κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι τα έργα αναβάθμισης της Μονάδας Καθαρισμού Αποβλήτων της Βιομηχανικής Περιοχής της Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο, ξεκίνησαν \τον Ιανουάριο του 2016. Πρόκειται για πρωτοβουλία της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, που διαθέτει 4,3 εκατ. ευρώ προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία και η αποτελεσματικότητα της Μονάδας, όπου γίνεται η επεξεργασία των υγρών αποβλήτων των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στη ΒΙ.ΠΕ. Τελικός στόχος είναι η λειτουργία της ΜΚΑ σε αρμονία με τις απαιτήσεις της νεότερης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της ΒΙ.ΠΕ. (Ιούλιος 2014), ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω το θαλάσσιο περιβάλλον του Θερμαϊκού.

Σημειωτέον ότι τα έργα έχουν ολοκληρωθεί αλλά η ΕΥΑΘ αρνείται να αναλάβει τη διαχείριση του έργου ενώ έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης σφράγισης της ΜΚΑ, με την υπόθεση να εκδικάζεται αύριο στις 09.00.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα