Featured

Μιλήσαμε με τους καταστηματάρχες για την επόμενη ημέρα στον Εύοσμο

Φόβος και ανησυχία τα κυριότερα συναισθήματα για την ήμερα που θα ανεβάσουν ρολά

Ελισάβετ Τζουβάρα
μιλήσαμε-με-τους-καταστηματάρχες-για-600685
Ελισάβετ Τζουβάρα

Ο Εύοσμος είναι μια από τις δημοφιλέστερες περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει ραγδαία ανάπτυξη τόσο στον χώρο της με καφέ-μπαρ και εστιατόρια που μέχρι πρότινος «ξεχείλιζαν ζωή». 

Σήμερα Δευτέρα 25 Μαΐου (μια εβδομάδα νωρίτερα από την προκαθορισμένη) τα μαγαζιά επιστρέφουν στις ζωές των ανθρώπων. Βγήκαμε λοιπόν στους δρόμους του και ρωτήσαμε τους καταστηματάρχες μια τόσο απλή, αλλά ταυτόχρονα τόσο δύσκολη για την εποχή ερώτηση. Θα μπορέσετε να επανέλθετε στους ρυθμούς της κανονικότητας μετά το lockdown;

Μιλώντας με τους επιχειρηματίες της περιοχής, ένα γενικό συμπέρασμα δείχνει πως η ανησυχία και ο φόβος για τις επιχειρήσεις τους, τους καταβάλει. Πολλοί είναι αυτοί που απαντούν στην κρίση του κορονοϊού με μια ανακαίνιση, ελπίζοντας πως ο κόσμος θα επανέλθει γρήγορα στην ρουτίνα που συνήθιζε να έχει.

Συγκεκριμένα τα καφέ-μπαρ της περιοχής δηλώνουν έτοιμα να ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες τους. Έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων και των πελατών. «Προσπαθούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Ο Έλληνας αγαπά τις συνήθειες του, μπορεί στην αρχή να δυσκολευτούμε αλλά με την πάροδο του χρόνου πιστεύω πως τα πράγματα θα φτιάξουν.» Όπως μας είπε ένας ιδιοκτήτης.

Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικοί καταστηματάρχες που έχουν μια διαφορετική οπτική γωνία. Υποστηρίζουν πως η ζημιά που έχει προκληθεί ίσως να μην διορθωθεί με το άνοιγμα των καταστημάτων και πως θα έπρεπε να αρχίσουν να εστιάζουν σε εναλλακτικούς τρόπους, όπως το take away. «Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος, επομένως ίσως το να καθίσει στα μαγαζιά δεν θα είναι η ιδανική λύση. Οι περισσότεροι θα συνεχίσουν να παίρνουν το καφέ στο χέρι και να κάνουν βόλτα ή να κάθονται στα πάρκα» μας εμπιστεύτηκε ένας άλλος.

Το μεγαλύτερο φόβο φαίνεται να έχουν τα μαγαζιά εστίασης. Όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι ο πιο «ευάλωτος» χώρος όσον αφορά την κρίση του ιού. Από τα αγαπημένα κουτούκια μέχρι τα μεγάλα εστιατόρια, η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα βρίσκεται εκεί.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα και όπου μας βγάλει. Θα υποδεχόμαστε τον κόσμο με το πιο ζεστό χαμόγελο μας. Ελπίζουμε να κάνουν και αυτοί το ίδιο για εμάς.»  Εξομολογείτε ένας εστιάτορας.

Οι περισσότερο μαγαζάτορες τόνισαν πως οι καιροί που θα έρθουν πρόκειται να είναι πολύ δύσκολοι. Όπως λένε, δεν θα τους φανεί παράξενο ακόμα και το κλείσιμο μερικών καταστημάτων. «Στην αρχή τουλάχιστον ο κόσμος θα είναι ακόμα φοβισμένος, δεν περιμένουμε μεγάλη κίνηση στο μαγαζί. Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα στους επόμενους μήνες θα «σπάσει ο πάγος» και θα αρχίσουν να μας εμπιστεύονται περισσότερο.» 

Η επόμενη ήμερα για αυτούς τους ανθρώπους μοιάζει με έναν παραδεισένιο εφιάλτη. Όσο χαρούμενοι και αν είναι για την επιστροφή τους, άλλο τόσο φοβισμένοι είναι για το μέλλον των επιχειρήσεων του. Άλλοι είναι λίγο πιο αισιόδοξοι και άλλοι πιο ρεαλιστές, όπως και να έχει η αντίστροφη μέτρηση έφτασε σχεδόν στο τέλος της.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα