Θεσσαλονίκη

Οι Πεχλιβάνηδες στο Σοχό επέστρεψαν

Μια γιορτή που κρατάει χρόνια.

Parallaxi
οι-πεχλιβάνηδες-στο-σοχό-επέστρεψαν-338946
Parallaxi

Εικόνες: Γιάννης Τζιμπρές / Κυριάκος Γκογκολόπουλος

Λέξεις: Δημήτρης Κανονίδης

Φέτος όπως κάθε χρόνο στο ΣΟΧΟ, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, μια μεγάλη γιορτή λαμβάνει χώρα, με την ευκαιρία της γιορτής των ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ, στις 28-29 και 30 ΙΟΥΝΙΟΥ.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών, διεξάγονται και αγώνες πάλης όπου οι παλαιστές αγωνίζονται αλειμμένοι με λάδι.

Των αγώνων προηγείται τελετουργία, όπου  με τη συνοδεία οργάνων –νταούλια και ζουρνάδες- και προπορευομένων των λαβάρων,κόσμος και παλαιστές, κατευθύνονται στην εκκλησία των ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ όπου προσκυνούν τις εικόνες, και παίρνουν την ευλογία του παπά.

Κατόπιν η πομπή, κατευθύνεται στο χώρο του γηπέδου-παλαίστρας πάντα με τη συνοδεία οργάνων όπου λαμβάνει χώρα μικρό τελετουργικό. Εκεί αρχίζει και η προετοιμασία των παλαιστών – πεχλιβάνηδων, για τους αγώνες πάλης.

Η πάλη με λάδι είναι  ένας συνδυασμός  ελληνορωμαϊκής –ελευθέρας πάλης  ( περισσότερο ελεύθερης), όπου οι παλαιστές –πεχλιβάνηδες παλεύουν λαδωμένοι.

Οι παλαιστές ονομάζονται πεχλιβάνηδες από την περσική λέξη pehlevan,που σημαίνει ‘’ήρωας ‘’ ή ‘’πρωταθλητής’’ Καθώς προετοιμάζονται οι αθλητές, φορούν στενά δερμάτινα παντελόνια πάλης που ονομάζονται κισπέτια ή κιουσπέτια τα οποία κατασκευάζονται από δέρματα βουβαλιών ή μοσχαριών.

Κατόπιν αλείφουν τα σώματά τους με λάδι και οδηγούνται στην παλαίστρα.

Στη συγκεκριμένη πάλη όποιος καταφέρνει να ακουμπήσει την πλάτη του αντιπάλου στο έδαφος ανακηρύσσεται νικητής.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων τα νταούλια χτυπούν  ρυθμικά σαν ιεροτελεστία, και μαζί με τις φωνές του πλήθους που επευφημούν τους παλαιστές, δίνοντάς τους δύναμη και κουράγιο, δημιουργούν μια υποβλητική ατμόσφαιρα.. Στο τέλος του αγώνα νικητής και ηττημένος αγκαλιάζονται ευχόμενοι δύναμη και υγεία δίνοντας ραντεβού για την επόμενη χρονιά…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα