Θεσσαλονίκη

Πόσο κράτησε τελικά η ανάπλαση στα Άνω Λαδάδικα και τον Φραγκομαχαλά;

Μπορεί να έχουν περάσει μόλις δύο χρόνια από την παράδοση των βιοκλιματικά αναπλασμένων πλατειών Χρηματιστηρίου και Εμπορίου στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, όμως η εικόνα της περιοχής σήμερα είναι πέρα από ιδανική.

Parallaxi
πόσο-κράτησε-τελικά-η-ανάπλαση-στα-άνω-310981
Parallaxi
Εικόνες: Χριστίνα Παρασκευοπούλου

Μπορεί να έχουν περάσει μόλις δύο χρόνια από την παράδοση των βιοκλιματικά αναπλασμένων πλατειών Χρηματιστηρίου και Εμπορίου στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, όμως η εικόνα της περιοχής σήμερα είναι πέρα από ιδανική.

Το έργο της συγκεκριμένης ανάπλασης αποσκοπούσε, εκτός από τον επανασχεδιασμό των δύο πλατειών και της βιοκλιματικής αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής, στο να δημιουργήσει ένα δίκτυο πεζοδρομήσεων που θα περιλαμβάνει τις ιστορικές οδούς Αγίου Μηνά, Εδέσσης, Ηρώδου Αττικού, Ερνέστου Εμπράρ, Ολυμπίου Διαμαντή, από την οδό Κατούνη μέχρι την οδό Βίκτωρος Ουγκώ, Συγγρού, από την οδό Βηλαρά μέχρι την οδό Καθολικών, Πάικου και στο σύμπλεγμα της οδού Καποδιστρίου. Κι ενώ το έργο ολοκληρώθηκε και έλαβε το πρώτο διάστημα θετικά σχόλια από τους πολίτες, σήμερα αρχίζει να φανερώνει τα πρώτα του ψεγάδια. Από τις πρώτες μέρες τα συντριβάνια που δεν λειτουργούσαν όπως και οι ανεμιστήρες που λειτουργούσαν επιλεκτικά έγιναν αντικείμενο κριτικής.

Περπατώντας κατά μήκος όλων των παρακείμενων δρόμων στην περιοχή του Φραγκομαχαλά και στα Άνω Λαδάδικα, παρατηρείς πλάκες των πεζοδρομίων να έχουν ραγίσει, να έχουν σπάσει, και να δημιουργούν σε σημεία λακούβες, αποτελώντας κίνδυνο για πεζούς και οχήματα. Κάποια κολωνάκια έχουν ξηλωθεί και βρίσκονται παραπεταμένα στις άκρες των δρόμων, άλλα έχουν επανατοποθετηθεί επισφαλώς, ενώ σε κάποιες οδούς έχουν ξηλωθεί και τα ίδια τα πλακάκια από τον δρόμο, με πρόχειρο μπετονάρισμα. Σε κάποια σημεία παρατηρείς μέχρι και τρύπες στον δρόμο, ενώ σε άλλα βλέπεις θραύσματα ή και ολόκληρες πλάκες πεζοδρομίου στοιβαγμένες στο πλάι για ακατανόητους λόγους. Σε πολλά κύρια σημεία της ευρύτερης περιοχής βλέπεις τις γωνίες και το πλεύρισμα των πεζοδρομίων ραγισμένα, ενώ αλλού ο δρόμος έχει “βυθιστεί” δημιουργώντας επικίνδυνες εσοχές.

Η περιοχή που πριν από μόλις δύο χρόνια αναπλάστηκε, σήμερα δείχνει εικόνα σημείου ακόμα υπό κατασκευή, με τις διάφορες ατασθαλίες πανταχού παρούσες. Γεγονός που κάνει εντύπωση δεδομένης της πρόσφατης σχετικά αναδιαμόρφωσης στην οποία υποβλήθηκε.

Η πιο ανερχόμενη γειτονιά της Θεσσαλονίκης σίγουρα αξίζει την προσοχή μας. Για να μην πέσει μόλις λίγα χρόνια μετά την εξομάλυνσή της ξανά στην παρακμή…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα