Επικαιρότητα

Πρόταση για ένα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Θάλασσας στη Ν.Μηχανιώνα

Η επιδίωξη του Δήμου Θερμαϊκού για αυτή την κατασκευή.

Parallaxi
πρόταση-για-ένα-μουσείο-φυσικής-ιστορ-300585
Parallaxi
Εικόνα: Άγγελος Καρδαμίλας

Πρόταση ένταξης στο ΕΣΠΑ για την κατασκευή Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Θάλασσας στη Ν. Μηχανιώνα κατέθεσε ο Δήμος Θερμαϊκού, μετά από σχετική εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, που έλαβε την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η κατασκευή του Μουσείου προβλέπεται να γίνει στο κτίριο «Δίας» της περιοχής, με τη δημιουργική επανάχρηση του εγκαταλελειμμένου και ανεκμετάλλευτου επί δεκαετίες δημοτικού κτιρίου. Το κτίριο «Δίας» είναι ένα επιβλητικό τριώροφο κτίσμα περίπου 1.800 τ.μ., που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της Ν. Μηχανιώνας, δίπλα στην ιστορική προβλήτα και το οποίο στέκει ανεκμετάλλευτο και εγκαταλελειμμένο επί δεκαετίες.

Διαβάστε ακόμα: Η Νέα Μηχανιώνα του Θωμά Κοροβίνη

Τη δημιουργική επανάχρησή του, μέσω της ανάδειξής του σε μουσειακό χώρο και της επανένταξής του στον ιστό της πόλης επιδιώκει η Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού με την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Άξονα Προτεραιότητας 03 «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας», με τίτλο «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Περιουσίας».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου κοστολογείται στα 2.500.000,00 ευρώ, ποσό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των συνολικών μελετών εφαρμογής (κτιριολογικές και μουσείου) και την υλοποίηση του έργου, μετά τη δημοπράτησή του με ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό.

Νέα Μηχανιώνα, 1952

Διαβάστε ακόμα: Ένα συγκινητικό θαλασσινό έθιμο για τους ψαράδες της Ν. Μηχανιώνας

Ταυτόχρονα, ο Δήμος στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση του χώρου του κολυμβητηρίου, στις εγκαταστάσεις του κέντρου αθλητισμού και πολιτισμού ΚΑΠΠΑ στην Περαία, ενός κολυμβητηρίου 1820 τ.μ., το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2005, καλύπτοντας ανάγκες των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και όχι μόνο, έργο για το οποίο επίσης κατέθεσε σχετική πρόταση χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Κι αν φτιάχναμε ένα Μουσείο της Θάλασσας στη Θεσσαλονίκη;

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα