Ρεπορτάζ

Τί συμβαίνει με την δημοτική πλαζ Πάλιουρα στην Επανομή;

Αντιδράσεις για την δωρεάν παραχώρηση της κοινοτικής πλαζ Πάλιουρα για τα επόμενα 20χρόνια στην Μητρόπολη Νέας Κρήνης - Καλαμαριάς.

Parallaxi
τί-συμβαίνει-με-την-δημοτική-πλαζ-πάλι-211444
Parallaxi

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του Δήμου Θερμαϊκού και εν γένει στην περιοχή, η πρόθεση του Δήμου να παραχωρήσει δωρεάν την πλαζ Πάλιουρα, για την επόμενη εικοσαετία, στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς με σκοπό το σημείο να λειτουργήσει ως κατασκήνωση.

Η αντίδραση για την παραχώρηση έρχεται από την παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» η οποία κάνει λόγο για “σκάνδαλο” καλώντας τους κατοίκους να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες τους. Από την άλλη έρχεται και η απάντηση του Δήμου δια στόματος δημάρχου κου Μαυρομάτη ο οποίος κάνει λόγο στην parallaxi για το “κοινωνικό πρόσημο της κίνησης του Δήμου” ενώ τονίζει πως πρόκειται για “παραχώρηση χρήσης υπό όρους”.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλει η αντιπολίτευση του Δήμου, στο Δημοτικό διαμέρισμα της Επανομής, υπάρχει στην περιοχή «Πάλιουρα» ή «Κτήμα Καραγκιόζη», μια δημοτική πλαζ 26 περίπου στρεμμάτων μπροστά στη θάλασσα την οποία ο Δήμος Θερμαϊκού μέχρι και φέτος, την έβγαζε σε δημοπρασία με οικονομικά οφέλη, 10-12 χιλιάδων ευρώ το χρόνο.

Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει ύποπτη την απαξίωση του χώρου τον τελευταίο χρόνο αναφέροντας χαρακτηριστικά διάφορες καταστροφές, σκουπίδια και χαλασμένες τουαλέτες ενώ βρίσκει αιφνιδιαστική την εισαγωγή στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 3/7/2017 της εισήγησης περί της εντελώς δωρεάν παραχώρησης της δημοτικής πλάζ στην μητρόπολη Καλαμαριάς και Νέας Κρήνης.

Ο Δήμαρχος κος Μαυρομάτης σχολιάζει σχετικά με αυτό στην parallaxi πως “ο συγκεκριμένος χώρος φθήνει χρόνο με τον χρόνο” εξηγώντας πως η πλαζ έχει τραγική εικόνα τα τελευταία 50 χρόνια. Με τον Δήμο να αδυνατεί να επενδύσει για την συντήρησή της οι επιλογές ήταν δύο είτε να προχωρήσει σε νέα εκμίσθωση σε ιδιώτη για το ποσό των 10.000 ευρώ ετησίως συντηρώντας την κατάσταση των τελευταίων ετών ή να επιλέξει ένα “θετικότερο βήμα” όπως το χαρακτηρίζει με “κοινωνικό πρόσημο” το οποίο έμμεσα θα αλλάξει την εικόνα του σημείου και της περιοχής.

Όσα διαβάσαμε στο έγγραφο της εισήγησης με θέμα την «Δωρεάν παραχώρηση του τμήματος αγροτεμαχίου 1517 Επανομής, θέση Πάλιουρα, στην Ιερά Μητρόπολη Ν. Κρήνης & Καλαμαριάς»:

“Σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 185 του Ν.3463/06, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων σε άλλα νομικά πρόσωπα, που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά συμφέροντα. (παρ.2 άρθρο 185 Ν.3463/06)”

“Τα οριζόμενα στα άρθρα 3 παρ.1α και 1β, 16 παρ.1θ και 25 παρ.5 και 6 του Ν.4178/2013 και με το δεδομένο ότι το εν λόγω αγροτεμάχιο, συνολικού εμβαδού 30.813,50 τ.μ., τμήμα του οποίου συνολικής έκτασης 26.000,00 τ.μ. μας ζητήθηκε νομίμως να το παραχωρήσουμε στην Ιερά Μητρόπολη Ν. Κρήνης & Καλαμαριάς.”

“Το γεγονός ότι εντός του ανωτέρω τμήματος έχουν ανεγερθεί κτίσματα μεταξύ των οποίων, w.c., αποθηκευτικός χώρος, αναψυκτήριο-εντευκτήριο, αποδυτήρια, και δεν τίθεται θέμα σύννομης παραχώρησης του τμήματος αγροτεμαχίου 1517 αγροκτήματος Επανομής, δεδομένου ότι το εν λόγο ακίνητο εντάχθηκε βάσει του Ν.4178/2013 για τακτοποίηση των χώρων του, με Α/Α Δήλωσης:3791291 και αρ.πρωτ.1444623/08-06-2017 και έχει εξοφληθεί το σχετικό παράβολο του εν λόγω ακινήτου.”

“Το γεγονός ότι το εν λόγω αγροτεμάχιο με τα κτίσματα του είναι κενό, λόγω λήξης της προηγούμενης εκμίσθωσης.”, στο σημείο αυτό η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» κάνει λόγο για επιτηδευμένη απουσία εκμίσθωσης. 

“Την υπ.αρ. πρωτ.996/23-06-2017 αίτηση της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Κρήνης & Καλαμαριάς που έλαβε αρ.πρωτ.14165/26-06-2017, δωρεάν παραχώρησης χώρου, με την πρόθεση να δημιουργήσει κατασκηνωτικό κέντρο φιλοξενίας Νέων της Μητροπόλεως κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών καθώς και κέντρο πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων κατά τους χειμερινούς μήνες.”

“Την υπ΄ αριθμ. 20/2017 Απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Επανομής που γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία. Με δεδομένο το θετικό κοινωνικό και οικονομικό όφελος που θα προκύψει με την ίδρυση Κατασκηνωτικού Κέντρου στον Δήμο μας.”

Στους ειδικότερους όρους της δωρεάς αναφέρονται χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:

Ειδικότεροι όροι δωρεάς:

α) Ο δωρεολήπτης υποχρεούται να παρέχει στους αποδεδειγμένα άπορους δημότες του Δήμου Θερμαϊκού, και κατά προτεραιότητα στους αποδεδειγμένα άπορους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Επανομής, δωρεάν συμμετοχή στα προγράμματα της κατασκηνωτικής περιόδου σε ποσοστό 20% επί των συνολικών θέσεων

β) Ο δωρεολήπτης θα προτιμάει κατά προτεραιότητα να απασχολεί στις θέσεις των ομαδαρχών και γενικότερα του προσωπικού λειτουργίας της κατασκήνωσης δημότες του Δήμου Θερμαϊκού σε ποσοστό τουλάχιστον 30% με την υποχρέωση να αποδεικνύει την αδυναμία να συμμορφωθεί στην εν λόγω υποχρέωσή του ώστε να μην θεωρείται πως παραβιάζει τους όρους της δωρεάν παραχώρησης χρήσης του ακινήτου

γ) Ο δωρεολήπτης υποχρεούται, καθόλη την διάρκεια της παραχώρησης να διαθέτει τους χώρους εκδηλώσεων των εγκαταστάσεων τις οποίες θα έχει καταστήσει κατά τα ανωτέρω λειτουργικές, δωρεάν στον Δήμο Θερμαϊκού και τα Νομικά του Πρόσωπα, για την διεξαγωγή εκδηλώσεων των φορέων αυτών, υπό την προϋπόθεση της υποβολής από τους σχετικούς ανωτέρω φορείς γραπτής αιτήσεως,  τουλάχιστον 15 ημέρες πριν από την αιτούμενη ημερομηνία παραχώρησης της χρήσης των εγκαταστάσεων.

δ) Εξουσιοδοτεί το Δήμαρχο να υπογράψει το σχετικό Ιδιωτικό συμφωνητικό Δωρεάν παραχώρησης καθώς και τυχόν απαιτούμενο συμβολαιογραφικό έγγραφο για την δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του ακινήτου.

ε) Διαπιστώνει την συνδρομή των νομικών προϋποθέσεων για μεταγραφή της παρούσας στο οικείο υποθηκοφυλακείο ενόψει της εικοσαετούς διάρκειας της παραχώρησης.

Τα σχόλια της Συμπολιτείας Θερμαϊκού πάνω σε επιμέρους σημεία της απόφασης του δήμου έρχονται μέσα από το blog του farosthermaikou και την ανάρτηση του κου Σπύρου Κουζινόπουλου στο προσωπικό προφίλ του στην πλατφόρμα στο facebook. 

Βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης είναι το γεγονός πως ο Δήμος με αυτή του την κίνηση “πετάει” την δυνατότητα επιπρόσθετων εσόδων στα ταμεία του τόσο με την μη παρουσία ιδιώτη όσο και με την εντελώς δωρεάν παραχώρηση στην μητρόπολη. Υπάρχουν κάποια σχόλια κατοίκων οι οποίοι αναφέρουν με την σειρά τους πως αν η μητρόπολη πλήρωνε έστω ένα συμβολικό ποσό, σε βάθος εικοσαετίας θα αποτελούσε ακόμα και αυτό, κέρδος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη της αντιπολίτευσης του Δήμου, “μέχρι τώρα, για την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό του χώρου, ενδιαφέρονταν ο εκμισθωτής του κυλικείου που υπάρχει στην κοινοτική πλάζ, καταβάλλοντας ετησίως το ποσό των 12.000 ευρώ περίπου. Όμως από τις αρχές του 2017, οπότε έληξε η σύμβαση με τον ενοικιαστή κι αυτός εγκατέλειψε το αναψυκτήριο, η δημοτική αρχή δεν φρόντισε σκόπιμα για την εκ νέου εκμίσθωση του χώρου, με συνέπεια ο χώρος να έχει απαξιωθεί πλήρως και ο Δήμος Θερμαϊκού να έχει διαφυγόντα έσοδα όχι μόνο για φέτος, αλλά απ’ ότι φαίνεται και για την επόμενη εικοσαετία.”

Υπάρχουν φόβοι πως η πλαζ θα περιφραχτεί και δεν θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση στο ευρύ κοινό

“…καθώς θα περιφραχτεί η έκταση των 26 στρεμμάτων για να λειτουργήσει ως κατασκήνωση, δεν θα είναι πλέον ελεύθερη η πρόσβαση στο ευρύ κοινό, πρωτίστως στους κατοίκους της Νέας Μηχανιώνας και της Επανομής, ενώ μία τέτοια χρήση δεν είναι σύμφωνη με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Επανομής που προβλέπει για το κτήμα Καραγκιόζη – Πάλιουρα ζώνη Β΄ κατοικίας και όχι κατασκήνωση.”

Από την άλλη ο δήμαρχος σχετικά με αυτό, επιμένει στους όρους της παραχώρησης. Μιλάει για συντήρηση του χώρου, δωρεάν συμμετοχή των παιδιών της Επανομής αλλά και για νέες θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν τονίζοντας τα αντισταθμικά οφέλη της διαδικασίας ενώ δηλώνει με σιγουριά πως η παραλία στο σημείο θα είναι πάντα ελεύθερης πρόσβασης για όλο το εύρος των πολιτών.

Η “Συμπολιτεία Θερμαϊκού” ζητάει την αντίδραση των κατοίκων και την απόσυρση από πλευράς του Δήμου ακόμα και τώρα, της συγκεκριμένης απόφασης

“Καλούμε τους κατοίκους του Δήμου Θερμαϊκού να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και ζητάμε από τη δημοτική αρχή, έστω την υστάτη στιγμή, να αποσύρει την πρόταση αυτή. Επιτέλους, θα πρέπει να αντιληφθεί ο δήμαρχος Θερμαϊκού και η διοίκησή του ότι δεν μπορούν με την περιουσία του Δήμου και των δημοτών να κάνουν δημόσιες σχέσεις και ψηφοθηρία.” 

Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο κος Μαυρομάτης, το θέμα δεν έχει συζητηθεί ακόμα. Λέει μάλιστα χαρακτηριστικά πως έγινε απολύτως σεβαστή από πλευράς του η επισήμανση της αντιπολίτευσης περί “αιφνιδιασμού” γι’αυτό και το θέμα δεν συζητήθηκε στις 3/7/2017 αλλά μετατέθηκε προς συζήτηση εντός ημερήσιας διάταξης στα προσεχή δημοτικά συμβούλια όταν και η αντιπολίτευση θα έχει τον χρόνο να μελετήσει τα σημεία του θέματος. 

Μεσούντος πάντως καλοκαιριού φαίνεται πως η πλαζ στον Πάλιουρα θα παραμείνει ανεκμετάλλευτη από κάθε πλευρά. Τόσο γιατί το θέμα της παραχώρησης στην Μητρόπολη Νέας Κρήνης – Καλαμαριάς μετατέθηκε άνευ χρόνου στα επόμενα δημοτικά συμβούλια όσο και γιατί ο μέχρι πρότινος μισθωτής του αναψυκτυρίου στην πλαζ, ζήτησε να λήξει την σύμβασή του.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα