Ελλάδα

Το πανηγύρι στην Νέα Πέραμο

Ένα από τα γνωστότερα θρησκευτικά πανηγύρια στην Β.Ελλάδα είναι αυτο της Παναγίας, τον Δεαπενταύγουστο στη Νέα Πέραμο Καβάλας.

Γιώργος Τσιτιρίδης
το-πανηγύρι-στην-νέα-πέραμο-222154
Γιώργος Τσιτιρίδης

Ένα από τα γνωστότερα θρησκευτικά πανηγύρια στην Β.Ελλάδα που συνδυάζει διακοπές θάλασσα, ωραίες παραλίες αλλά ανοίγει και μια κουβέντα που κάνουν μεταξύ τους οι συμμετέχοντες σ’ αυτό γύρω από τις συνθήκες που επικρατούν και την δική τους επιβίωση στο μέλλον είναι αυτό στην Νέα Πέραμο.  

         Η Νέα Πέραμος είναι μια πολύ όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη της Καβάλας, με πολύ  τουρισμό,  καθαρές παράλιες, και φυσικά εστιατόρια, ταβέρνες καφετέριες και μπαρ. Είναι γνωστή για την παραλία των Αμμολόφων και για το τοπικό θρησκευτικό της πανηγύρι που γίνεται με αφορμή της γιορτή του 15 Αύγουστου.

Το πανηγύρι κάποτε είχε ως βάση το λιμάνι της πόλης, μετά όμως από παράπονα των συμμετεχόντων εμπόρων σ’ αυτό για τις συνθήκες διαβίωσης τις ημέρες που βρίσκονται εκεί και για να  είναι  κοντά στην εκκλησία και να αποτελεί πόλο έλξης περισσότερων επισκεπτών, το πανηγύρι μεταφέρθηκε στην σημερινή του θέση.

Την ημέρα της παραμονής αλλά και 15 Αυγούστου στην εκκλησία συρρέουν εκατοντάδες πιστοί για προσκύνημα , γίνεται η λιτανεία της εικόνας και η θεία λειτουργία με κάθε επισημότητα.

Ο κόσμος μετά την λειτουργία περνάει απέναντι για να χαζέψει να ψωνίσει να κάνει την βόλτα του και στριμώχνεται  περνώντας από τους στενούς διαδρόμους. Δεν έλειψαν και τα (ευχάριστα) απρόοπτα όταν εγκυμονούσα Γερμανίδα τουρίστρια διακομίστηκε στο νοσοκομείο για να γεννήσει μιας και σπάσανε τα νερά της μέσα στο πανηγύρι. Ένα παιδί ήρθε στο κόσμο σχεδόν μέσα σε ψαλμωδίες, μουσικές φωνές , φώτα και χρώματα.

Κάποτε τα πανηγύρια ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βγει και να ψωνίσει ο κάτοικος της επαρχίας. Το κέδρος που άφηνε η ενασχόληση με αυτό ήταν μεγάλη και οι πανηγυρτζήδες ασχολούμενοι με αυτά για 4 μήνες ζούσανε πλουσιοπάροχα όλη την υπόλοιπη χρονιά για να προετοιμαστούν για την επόμενη.

Το ιντερνετ, οι νέες τεχνολογίες, η πρόσβαση σε καταστήματα και σε προϊόντα δεν κάνουν την ανάγκη αυτή τόσο επιτακτική πλέον. Είναι και η κατάσταση τέτοια που δεν βοηθάει  σύμφωνα με αυτά που λένε οι συμμετέχοντες. Η κρίση έχει κάνει τους περισσότερους ντόπιους και τουρίστες να περνάνε από το χώρο αλλά να μην ψωνίζουν. Τρεις στους δέκα – όπως μας περιγράφουν – θα φάνε, θα κάνουν βόλτα, θα πάρουν παγωτό ή καλαμπόκι  και θα ψωνίσουν ελάχιστα ή και καθόλου. Έχει αυξηθεί και ο ανταγωνισμός τα τελευταία αυτά χρόνια. Στα πανηγύρια, κατεξοχήν ενασχόληση των γυρολόγων η λαϊκιτζίδων (πολλοί από αυτούς Ρομά) από όλη την Ελλάδα, έχουν προστεθεί Έλληνες μη ρομά αλλοδαποί, κυρίως Αφρικανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα που βρήκαν μια εύκολη λύση επιβίωσης.

Οι συμμετέχοντες παραπονιούνται συνεχώς για τα ακριβά ενοίκια που φτάνουν τα 500 -800 ευρώ για 5-6 μέρες πολλές φορές χωρίς οι Δήμοι να κόβουν καν τιμολόγιο αλλά μια απλή απόδειξη και χωρίς να παρέχουν τίποτα. Αρκετοί χώροι πανηγυριών όπως και της Νέας Περάμου έχουν μόνο χημικές τουαλέτες σε άθλια κατάσταση που δεν καθαρίζονται καθόλη την διάρκεια των ημερών, δεν υπάρχουν ντουζ, βρύσες χώροι  δηλαδή για να πλυθεί κάποιος. Οι υποδομές που φτιάχνονται είναι μηδαμινές ή ελάχιστες.

Στην ήδη πιεσμένη κατάσταση έρχονται να προστεθούν οι συχνοί έλεγχοι που γίνονται τελευταία από αστυνομία εφορία και τελωνιακούς που είναι  αυστηροί και επίμονοι. Στις δύο μέρες της δικής μου παρουσίας πέρασε ένα κλιμάκιο του τελωνίου για να ελέγξει αν πωλούνται απομιμήσεις επώνυμων προϊόντων,  η αστυνομία για άδειες εργασίας και εφοριακοί για τυχόν άλλες παραβάσεις, κόβοντας κάποια πρόστιμα.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να μένει στο απυρόβλητο και να μην του γίνεται έλεγχος απλά οι έμποροι των πανηγυριών συνηθισμένοι σε άλλες συνθήκες όπου τίποτα από αυτά δεν ήταν σε ισχύ, προσπαθούν μέσα από την πολλές φορές πολύπλοκή και δύσκολη γραφειοκρατία ειδικά για ανθρώπους με ελάχιστες η και καθόλου  γραμματικές γνώσεις να ανταπεξέλθουν.

Παρόλα αυτά επειδή η επιβίωση σε ένα πανηγύρι θέλει  τρέλα, κέφι και χαρά δεν χάνουν ποτέ το χαμόγελο τους, κάνουν αστεία,  περνάνε ευχάριστα με μουσικές, φωνές, φαγοπότι και γλέντι. Κάθε βράδυ διαλαλούν την πραμάτεια τους για να προσελκύσουν τους πελάτες στο δικό τους χώρο.

Σύντομα το τέλος αυτής της γιορτής θα τους βρει σε μια άλλη. Με το τέλος του πανηγυριού στην Νέα Πέραμο ακολουθεί, 18 Αυγούστου το πανηγύρι στην Ηρακλείτσα. Το καραβάνι των φορτηγών θα αφήσει το ένα μέρος,  έτοιμο να πάει να στήσει την πραμάτεια του στον νέο προορισμό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα