Θεσσαλονίκη

Τα σιντριβάνια της Θεσσαλονίκης σε εγκατάλειψη

Αν και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να αποτελούν μια όμορφη εικόνα της καθημερινότητας μας, τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, έχουν εικόνα πλήρους εγκατάλειψης.

Γιώργος Τσιτιρίδης
τα-σιντριβάνια-της-θεσσαλονίκης-σε-εγ-466325
Γιώργος Τσιτιρίδης

Λέξεις-Εικόνες: Γιώργος Τσιτιρίδης

Τα σιντριβάνια αποτελούν διακοσμητικά στοιχεία σε πάρκα και πλατείες. Πολλά από αυτά συνοδεύονται από αγάλματα εκπληκτικής ομορφιάς και γίνονται τόπος έλξης αυτών που αναζητούν λίγη δροσιά. Δεν λείπουν οι εικόνες από πόλεις (και από την Θεσσαλονίκη) που σε ημέρες ακραίου καύσωνα, κυρίως τα μικρότερα παιδιά βουτάνε στα σιντριβάνια να δροσιστούν.

Σε πόλεις όπως η Ρώμη, τα σιντριβάνια αποτελούν κορυφαία αξιοθέατα, πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών, με το Fontana di Trevi να είναι σίγουρα το πιο φωτογραφισμένο και επισκέψιμο στο είδος του.

Στην Θεσσαλονίκη απουσιάζουν τα μεγάλα και εντυπωσιακά σιντριβάνια, ωστόσο αυτά που υπάρχουν είναι σε κεντρικά κομβικά σημεία και κάποια από αυτά διακοσμούνται με όμορφα αγάλματα. Το σιντριβάνι στην Εθνικής Αμύνης που έδωσε και το όνομα του στην ομώνυμη πλατεία, το αγόρι που σφυρίζει στην πλατεία Ναβαρίνου, η καθιστή γυναίκα έξω από το Βασιλικό Θέατρο, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου εντός της ΔΕΘ, αλλά και στην παραλία, το σιντριβάνι της πλατείας Άθωνος, είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά. Αν και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να αποτελούν μια όμορφη εικόνα της καθημερινότητας μας, τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, έχουν εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. 

Ιούλιος μήνας και εν μέσω ημερών με καύσωνα, κανένα από τα σιντριβάνια αυτά δεν είναι σε λειτουργία, καμία ώρα της ημέρας. Έχουν αφεθεί να παρακμάζουν και να μαραζώνουν χωρίς λόγο ύπαρξης. Το ακόμα χειρότερο είναι πως τα λιμνάζοντα νερά τους αποτελούν εστία μόλυνσης και σε πολλές περιπτώσεις έχουν γίνει πλέον κάδοι σκουπιδιών, μιας και ο κάθε περαστικός φροντίζει να πετάξει κάτι μέσα σε αυτά. Σπάνιες είναι οι φορές που θα συναντήσει κανείς τα σιντριβάνια της πόλης καθαρά, φωτισμένα και σε λειτουργία, με κάποιους να έχουν την μέριμνα για την συντήρηση και την σωστή λειτουργία τους. Σε μια πόλη που θέλουμε να είναι τουριστική και ανταγωνιστική, αυτήν την εικόνα έχουν σήμερα τα σιντριβάνια της.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα