Στην Κομοτηνη τον Μαιο του 2020 η εικονα της Παναγιας του Αξιον Εστι

Στα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Κομοτηνής

Στην Κομοτηνή θα βρεθεί του χρόνου το Μάιο η εικόνα της Παναγίας του Άξιον Εστί, με τους Πατέρες του Αγίου Όρους να κάνουν δεκτό το αίτημα που έγινε προς αυτούς, ώστε να γίνει ένα προσκύνημα στην πόλη μας.
 
Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής ανακοίνωσε αυτή την εξέλιξη κατά τη δοξολογία του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή, και τόνισε πως «θα ζήσουμε την εκατονταετία των Ελευθερίων έχοντας ανάμεσά μας την εικόνα, που θα την υποδεχτεί στις 19 Μαΐου η πόλη μας, ώστε να γίνει για τους πιστούς της Μητρόπολης η παρηγοριά τους, και να προστρέξουν σε αυτή, αναπέμποντας τον ύμνο που ο άγγελος του Θεού κατέβηκε και για πρώτη φορά δίδαξε τον ύμνο “Ἄξιον ἐστι νὡς ἀληθῶς,μακαρίζειν σὲ τὴν Θεοτόκον,τὴν ἀειμακάριστον καὶ παναμώμητον, καὶ μητέρα τοῦ Θεοῦ ἠμῶν”».
 
Έτσι ζήτησε από όλους να προετοιμαστούν στον ένα χρόνο που απομένει για την έλευση της εικόνας και πνευματικά αλλά και όπως αλλιώς πρέπει, ανοίγοντας την καρδιά τους. Άλλωστε τόνισε πως το γεγονός ότι η εικόνα θα έρθει στην περιοχή μας δεν οφείλεται ούτε στον ίδιο, ούτε στον προκάτοχό του, τον Μακαριστό κ. Δαμασκηνό, που και αυτός την είχε ζητήσει, αλλά στην καλή καρδιά των ανθρώπων της Ροδόπης.
 
Η εικόνα της Παναγίας, το «Άξιον εστί», είναι μια από τις περίφημες εικόνες του Αγίου Όρους. Βρίσκεται στο ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, θεωρούμενη ως «κοινή εφέστιος προστάτις» εικόνα όλων των Αγιορείτικων Μονών, φέρουσα στο πλαίσιό της τις σφραγίδες και των 20 Μονών.
 
Η πρώτη έξοδος της εικόνος «Άξιον Εστί» από το Άγιον Όρος έγινε το 1963 κατά τον εορτασμό της Χιλιετηρίδος του Αγίου Όρους, όταν μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου την προσκύνησαν πλήθη πιστών. Το 1985 μεταφέρθηκε με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού για προσκύνηση στη Θεσσαλονίκη, όπου οι επίσημοι της πόλεως την υποδέχθηκαν μπροστά στο Λευκό Πύργο με τιμές Αρχηγού Κράτους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.