Βουλα Ελευθεριαδου: Ετοιμο προς εφαρμογη το σχεδιο της για την επομενη ημερα της Ροδοπης

Η υποψήφια Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας ανοίγει τα χαρτιά της

«Δεν έχουμε ελλιπή εκπροσώπηση∙ Είμαι παρούσα από την πρώτη στιγμή που δεν είχε έδρα η ΝΔ»
 
«Μπορείς να βρεις πολλά “δεν μπορούμε”, αλλά εμείς πρέπει να ψάξουμε το “γιατί μπορούμε”»

 
Ένα μέρος του προγράμματος της για την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου παρουσίασε, πλέον με την επίσημη ιδιότητα της υποψήφιας βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Ροδόπη, η γιατρός κ. Βούλα Ελευθεριάδου, από τη συχνότητα του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm».
 
Η κ. Ελευθεριάδου δήλωσε έτοιμη να εκπροσωπήσει την Ροδόπη στα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου, καταθέτοντας μία σειρά προτάσεων για τους τομείς που διέπουν και αφορούν και την περιοχή μας, επικεντρώνοντας στους τομείς της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού.
 
Η υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, απέρριψε τα περί ελλιπούς εκπροσώπησης της Ροδόπης στην κεντρική διοίκηση, τονίζοντας πως η ίδια λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια ως κοινωνός των ανοιχτών ζητημάτων της περιοχής στα κεντρικά όργανα της ΝΔ και κάλεσε τον κόσμο να αποφανθεί για την ψήφο του κρίνοντας από την επιμονή, την επιμονή αλλά και την παρουσία των υποψηφίων στο πλευρό τους κατά την καθημερινότητά τους και όχι μόνο προεκλογικά.
 
Ο λόγος στην ίδια…
 
ΠτΘ: κ. Ελευθεριάδου, πριν περάσουμε στο πρόγραμμά και τις προτάσεις σας αυτές καθ’ αυτές τα ζητούμενα από πλευράς κοινωνίας είναι δεδομένα και διαχρονικά.  Προτάσεις και σχέδια ακούμε διαχρονικά, αλλά δεν τα βλέπουμε να γίνονται στην πράξη, τόσο από την κεντρική διοίκηση, όσο και από τις τοπικές διοικήσεις και από τους ίδιους τους πολίτες. Στο κομμάτι δε της ευθύνης των πολιτών, είναι εντυπωσιακό το πώς χαιρετίστηκε μία τέτοια εθελοντική πράξη καταστήματος της περιοχής, την ώρα που όμως είναι αν όχι η μοναδική μία εκ των ελαχίστων τέτοιων πρωτοβουλιών…
Β.Ε.:
Με αποσπασματικές τέτοιες κινήσεις δεν μπορεί να επιτευχθεί συνολικό αποτέλεσμα. Βλέπω ότι οι πολίτες της περιοχής κάνουν δράσεις, είτε λέγονται σύλλογοι είτε σε ατομικό επίπεδο, αλλά αυτό δεν επαρκεί. Το ίδιο συνέβη και με τους τρόπους ανάπτυξης που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και χαρακτηρίστηκαν από αποσπασματικές κινήσεις. Δεν υπήρχε συνολική αντιμετώπιση του θέματος από τη βάση προς την κορυφή. Προσωπικά γνωρίζω τα προβλήματά της περιοχής. Είμαι μέσα στην κοινωνία, είμαι σε συνεχή επαφή μαζί με τον κόσμο, όπως θα συνεχίσω να είμαι και την επόμενη μέρα. Όταν πάμε στην κάλπη πρέπει να σκεφτόμαστε, ποιος θα είναι δίπλα μας την επόμενη μέρα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει.

«Το να έρχεσαι λίγο καιρό πριν τις εκλογές και να ζητάς ψήφο, αυτό για μένα δεν λέει τίποτα»

ΠτΘ: Αυτά που δεν γίνονται και  η έλλειψη της συλλογικής προσπάθειας από πλευράς και των πολιτών, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει εκείνος ο οποίος θα δώσει το σήμα της εκκίνησης;  Ο άνθρωπος που θα εμπνεύσει; Πιστεύετε και εσείς στα περί ελλιπούς εκπροσώπησης της περιοχής μας;
Β.Ε.:
Ελλιπή εκπροσώπηση δεν έχουμε. Εγώ είμαι εδώ από την πρώτη στιγμή που  δεν είχε έδρα η Νέα Δημοκρατία, και μετέφερα στα κεντρικά του κόμματος όλα τα ζητήματα και τα προβλήματα τα οποία έχει η περιοχή. Μπορεί να μην το διέδιδα ως πράξη αγαθοεργίας, αλλά προσωπικά  δεν μου αρέσει να προβάλω τον εαυτό μου με αυτό τον τρόπο. Εμένα με ενδιαφέρει να είμαι αποτελεσματική. Έχοντας λοιπόν ταξινομημένα μέσα στο μυαλό μου το τι πρέπει να γίνει αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις,  όπως έκανα έως σήμερα κατερχόμενη στην Αθήνα, έτσι θα κάνω και την επόμενη ημέρα αν καταφέρω να εκλεγώ. Να  είστε σίγουροι ότι την επόμενη μέρα που θα εκλεγεί η Βούλα Ελευθεριάδου θα πάει με συγκεκριμένες προτάσεις στα αντίστοιχα υπουργεία και θα ζητήσει πολύ συγκεκριμένα πράγματα για να μπορέσουν να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή. Το θέμα ήταν ποιος ήταν τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια στην περιοχή, ποιος κινούνταν στη Ροδόπη, ποιος πήγαινε από χωριό σε χωριό. Αυτό θα πρέπει να δει ο κόσμος.  Το να έρχεσαι λίγο καιρό πριν τις εκλογές και να ζητάς ψήφο, αυτό για μένα δεν λέει τίποτα. Δεν πέρασε ούτε μια μέρα που να μην εντοπίσω προβλήματα, που να μην έρθω σε επαφή με κόσμο, που να μην συζητήσω, που να μην σκεφτώ και να μην προβληματιστώ πάνω στην περιοχή. Αυτή είναι η εκπροσώπηση. Άρα καταγεγραμμένο σχέδιο υπάρχει και είναι έτοιμο για εφαρμογή σε ό,τι αφορά τον ν. Ροδόπης. Και πάνω σε αυτό θα εργαστούμε, με συγκεκριμένα βήματα και κινήσεις για να μπορέσουμε να πάρουμε  γρήγορα μπρος.

Προτεραιότητα ο αγροτικός τομέας

ΠτΘ: Τι περιλαμβάνει επιγραμματικά το έτοιμο αυτό σχέδιό σας;
Β.Ε.:
Αρχικά είμαστε μία περιοχή αγροτική – κτηνοτροφική. Μία περιοχή με συγκεκριμένες καλλιέργειες αλλά και χωρίς καμία οργάνωση στον αγροτικό τομέα. Αυτή τη στιγμή ο καθένας προσπαθεί μόνος του.  Άρα πρώτο και κύριο μέλημά μου, είναι η ενημέρωση των αγροτών και των ομάδων παραγωγών, ούτως ώστε να πειστούν για το τι είναι ωφέλιμο να κάνουν. Με στήριξη των συνεργατικών σχημάτων και μείωση της φορολογίας ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν . Από εκεί και έπειτα, το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής της Ροδόπης σε ό,τι αφορά τον αγροτικό τομέα, και δη στις περιοχές των Σαπών και του Ιάσμου, είναι η έλλειψη υδροδότησης.  Γιατί ποτέ στη Ροδόπη δεν έγινε μια μελέτη για να μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερη εκμετάλλευση του ύδατος, την ώρα που υπάρχει και εκείνο το επιστημονικό δυναμικό από πλευράς του πανεπιστημίου που μπορεί να μας καθοδηγήσει.

Από την άλλη μεριά πρέπει να κοιτάξουμε ποιες καλλιέργειες μπορούν να μας αποδώσουν περισσότερο όφελος. Άρα ποια προϊόντα είναι εκείνα που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στο εξωτερικό, στα οποία θα πρέπει να εστιάσουμε. Στο βουλευτικό μου γραφείο  θα λειτουργήσει τμήμα το οποίο θα ασχολείται ειδικά με τα προγράμματα της Ε.Ε., είτε αφορά τον αγροτικό τομέα, είτε αφορά τον επιχειρηματικό τομέα, είτε οποιοδήποτε σχέδιο επένδυσης, όπου θα μπορεί ο καθένας, χωρίς κανένα κόστος,  να ενημερώνεται για το πώς μπορεί να προσαρμόσει στη δική του επιχείρηση. Αυτό για μένα είναι δέσμευση και είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί η Ε.Ε. είναι το μόνο εργαλείο από το οποίο μπορούμε να αντλήσουμε κεφάλαιο. Άρα, ομάδες παραγωγών, σχέδιο υδροδότησης και διαχείρισης υδάτινων πόρων της περιοχής και ενδεχομένως αλλαγή καλλιεργειών, σε σχέση με τη ζήτηση των αγορών, αλλά και η σύνδεση της γεωργικής παραγωγής με την τυποποίηση.

Αντίστοιχο πρόγραμμα υπάρχει και για το σύνολο των τομέων που αφορούν και στην περιοχή μας, όπως η ανάπτυξη και οι νέες θέσεις εργασίας, ο τουρισμός, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η βιομηχανική ανάπτυξη, η ασφάλεια και η υγεία.
 
ΠτΘ: Μιας και βρισκόμαστε στην θερινή περίοδο, το κεφάλαιο τουρισμός είναι πολυσυζητημένο αλλά όχι πρακτικά αναπτυγμένο στην περιοχή μας…
Β.Ε.:
Ο τουρισμός είναι επίσης ένα μεγάλο κεφάλαιο και το μόνο πράγμα που μπορεί να φέρει χρήμα άμεσα από τις γύρω χώρες. Έχουμε κάνει τον Κάθετο Άξονα και αυτή τη στιγμή αντί να έρχονται προς τα εδώ οι τουρίστες για να έχουμε οικονομικό όφελος,  φεύγουμε εμείς στη Βουλγαρία και το λιγοστό εισόδημα που υπάρχει στην περιοχή επενδύεται εκεί. Είμαστε η μόνη περιοχή που δεν έχει τουριστικές μονάδες. Δεν μας απασχόλησε ποτέ αυτό. Γιατί; Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η Συνθήκη Ραμσάρ για να αποφεύγεται οποιαδήποτε τουριστική δραστηριότητα. Προφανώς θα σεβαστούμε το περιβάλλον, αλλά τι να το κάνω εάν υπάρχει παρατηρητήριο πουλιών ή εάν υπάρχει προστασία ειδών στη Βιστωνίδα και από την άλλη μεριά δεν το εκμεταλλεύομαι ούτε αυτό;
Έχουμε υπέροχες θάλασσες κατά μήκος όλης της Ροδόπης και φυσικά το κομμάτι του ορεινού όγκου, όπως το Παπίκιο Όρος. Ειδικά για τον ορεινό όγκο  θα προσπαθήσω να συστηθεί μια εταιρεία ανάπτυξης του ορεινού όγκου που θα έχει ως κύριο μέλημά της δημιουργία και την ανεύρεση προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες. Λέμε ότι έχουμε ποικιλομορφία σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του πληθυσμού της Ροδόπης και κάποιοι το θεωρούν μειονέκτημα. Εγώ θέλω να μετατρέψω το μειονέκτημα αυτό σε πλεονέκτημα. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να καταστρέψουμε αυτή την ιδιομορφία, την ιδιαιτερότητα, το ανατολίτικο στυλ της Κομοτηνής που μας ξεχωρίζει.
Όλα αυτά πρέπει να τα θέσουμε στο τραπέζι ένα προς ένα και να δούμε πώς μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά προς όφελος της περιοχής. Εγώ προσωπικά πιστεύω στον τουρισμό των 12 μηνών, είτε λέγεται θρησκευτικός είτε εκδρομικός είτε οικολογικός είτε αθλητικός  κ.α..  Πρέπει να ξεκινήσουμε να θέτουμε τα πράγματα σε μία σειρά.
 
ΠτΘ: Δεδομένης της φύσης των προτάσεων αυτών και του γεγονότος ότι λειτουργούν ως δεσμεύσεις, δεν σας φοβίζει η γραφειοκρατία για την επίτευξή τους;
Β.Ε.
:  Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα μπορούν να γίνουν πράξη με πάρα πολύ δουλειά, υπομονή και επιμονή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Δεν λέω ποτέ «αυτό δεν γίνεται». Δεν με φοβίζει η δουλειά. Ποτέ δεν με φόβιζε. Όσοι με γνωρίζουν το ξέρουν πολύ καλά αυτό. Μπορείς να βρεις πολλά «δεν μπορούμε», αλλά εμείς πρέπει να ψάξουμε το «γιατί μπορούμε».

«Εκφράζουμε την ανανέωση του πολιτικού δυναμικού και την ανανέωση σε όλα τα επίπεδα του κομματικού μηχανισμού»

ΠτΘ: Όλα αυτά εμπεριέχουν και τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα μπορέσετε να συνεργαστείτε;
Β.Ε.:
Είναι πάρα πολύ σημαντικό όλοι οι εμπλεκόμενοι στο κομμάτι της διοίκησης μιας περιοχής, να είναι άνθρωποι που πρέπει να μπορούν να συνομιλήσουν, να συνεργαστούν, να είναι συνοδοιπόροι και να κοιτούν προς μια κατεύθυνση. Αν ο Δήμος κοιτάει αλλού, η Περιφέρεια αλλού, ο βουλευτής αλλού, η κυβέρνηση αλλού, δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα από αυτά που προαναφέραμε. Είναι γνωστό ότι με τον Περιφερειάρχη μας, τον Χρήστο Μέτιο, έχω μια πάρα πολύ καλή σχέση και όντας ένας άνθρωπος που τώρα στην ουσία ξεκινάει στην Περιφέρεια θέλει να προσφέρει. Αντίστοιχα και ο νέος δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γκαράνης, είναι ένας άνθρωπος πολύ συνεργάσιμος όπως και οι δήμαρχοι των υπολοίπων δήμων.  Αυτό που χρειάζονται όλοι είναι έναν άνθρωπο που να μπορεί να τρέχει, να διεκπεραιώνει στην κεντρική εξουσία και στα λοιπά υπουργεία κάποια ανοιχτά ζητήματα. Εγώ και θα θέτω στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες τι μπορούμε να κάνουμε, σε επίπεδο ιδεών και παράλληλα θα στηρίζω και θα βοηθάω κάθε δική τους προσπάθεια προς την κεντρική εξουσία. Ο ρόλος μου δεν είναι να πάρω μια καρέκλα στο κοινοβούλιο και να κάτσω να αράξω τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μακριά από μένα τέτοιες τακτικές. Αυτός είναι ο παλαιοκομματισμός. Εμείς εκφράζουμε κάτι διαφορετικό. Εκφράζουμε την ανανέωση του πολιτικού δυναμικού, την ανανέωση σε όλα τα επίπεδα του κομματικού μηχανισμού, και φυσικά ζητώ τη στήριξη του κόσμου για την εκλογή μου και τη ζητώ, γιατί πιστεύω ότι πλέον έχω και την εμπειρία, τη δυνατότητα, την όρεξη, τη διάθεση και τη θέληση να βοηθήσω πραγματικά τον τόπο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.