Ελληνες και Βουλγαροι επιχειρηματιες ανταλλασσουν τουριστικες πρακτικες

Green Spots - Παράδειγμα προς «τουριστική» μίμηση ο δήμος Τσεπελάρε της Βουλγαρίας

Μια μεγάλης σημασίας συνάντηση για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, κατά τη διάρκεια της οποίας 20 Βούλγαροι επιχειρηματίες του τουρισμού συναντήθηκαν με φορείς και επιχειρηματίες της Κομοτηνής. Στόχος η ανταλλαγή απόψεων και η συζήτηση αναφορικά με το διασυνοριακό πρόγραμμα του έργου «Καινοτόμο και Περιβαλλοντικά Φιλικό Δίκτυο για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Επιχειρηματικότητας Green Spots». Το εν λόγω πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάδειξη του κοινού τουριστικού προϊόντος έξι περιοχών της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, με απώτερο στόχο την ανταλλαγή τουριστών αλλά και την τουριστική δυναμική καθώς και τις επαγγελματικές ευκαιρίες που δίνονται στην «Green Spots» περιοχή. 

Αφροδίτη Καρελιάδου «Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάδειξη του κοινού τουριστικού προϊόντος της διασυνοριακής επιτροπής»

Συμμετέχουσες πόλεις στο «Green Spots» είναι από την ελληνική πλευρά η Κομοτηνή, η Ξάνθη και η Αλεξανδρούπολη και από τη Βουλγαρία το Τσεπελάρε, το Ρούντοζεμ και το Χάσκοβο. Την υλοποίηση του προγράμματος στην περιοχή μας έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή Εταιρία του δήμου Κομοτηνής Κ. Καραθεοδωρή ΑΕ, η πρόεδρος της οποίας κ. Αφροδίτη Καρελιάδου επεσήμανε τη σημασία της ανάδειξης του κοινού τουριστικού προϊόντος της διασυνοριακής επιτροπής στην οποία στοχεύει το έργο. Σύμφωνα με την ίδια, στο πλαίσιο του προγράμματος έγινε καταγραφή των περιοχών τουριστικού ενδιαφέροντος, των μνημείων καθώς και τουριστικών επιχειρήσεων στις έξι συμμετέχουσες περιοχές. Έχει ήδη εκδοθεί τουριστικό υλικό στη βουλγαρική και την αγγλική γλώσσα ενώ αναμένεται το προσεχές διάστημα να τοποθετηθούν 12 kiosks, ήτοι περίπτερα πληροφοριών, από δύο σε κάθε μεγάλη πόλη, μέσα από τα οποία οι ενδιαφερόμενοι τουρίστες θα ενημερώνονται εκτενώς για όλα τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.
 
Αντίστοιχη επίσκεψη 20 Ελλήνων επιχειρηματιών του τουρισμού αναμένεται να πραγματοποιηθεί και στη βουλγαρική πλευρά και μάλιστα στο Τσεπελάρε τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου. Τέλος, στις 25 Σεπτεμβρίου η Αναπτυξιακή Ροδόπης θα πραγματοποιήσει το τελικό συνέδριο, ενώ αντίστοιχη εκδήλωση θα διοργανώσει ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης στην Αλεξανδρούπολη στις 27 Σεπτεμβρίου. 

Κλεοπάτρα Στογιαννίδου «Στόχος μας είναι να καταδειχθούν ζητήματα σχετικά με τον τουρισμό, να αναδειχθούν προβλήματα που υπάρχουν και να έρθουν σε επαφή οι επιχειρηματίες»

Τη συγκεκριμένη δράση υποστηρίζει και η Δημοτική Επιτροπή Τουρισμού την οποία εκπροσώπησε στη συνάντηση η νέα πρόεδρος της κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου. Κάνοντας λόγο για την κινητοποίηση και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους επαγγελματίες της περιοχής, η κ. Στογιαννίδου αναφέρθηκε στην ανάγκη ανταλλαγής απόψεων και αναζήτησης λύσεων σε ζητήματα τουρισμού. «Στόχος αυτή της συνάντησης είναι να καταδειχθούν ζητήματα σχετικά με τον τουρισμό, να αναδειχθούν προβλήματα που υπάρχουν, καθώς είναι γνωστό ότι πρέπει να γίνουν πολλά βήματα αναφορικά με τον τουρισμό στην περιοχή μας, αλλά και να έρθουν σε επαφή οι επιχειρηματίες προκειμένου να αναπτύξουν σχέσεις συνεργασίας και οικονομικές δραστηριότητες μεταξύ τους», επεσήμανε.
 
Μέσω του Green Spots σύμφωνα με την ίδια θα γίνει μια μεγάλη προσπάθεια κινητοποίησης Βουλγάρων επιχειρηματιών ώστε να έρθουν σε επαφή με τους τοπικούς παράγοντες της πόλης και μέσω αυτών να προσελκύσουμε τουρίστες από τη γειτονική χώρα. 

Ο δήμος Τσεπελάρε πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης και τις τέσσερις εποχές

Το «παρών» στη συνάντηση έδωσε και ο κ. Σάμπι Ντάνκοφ, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του δήμου Τσεπελάρε της Βουλγαρίας, ο οποίος εξήρε τη σημασία της έρευνας για τη δυναμική του τουρισμού στις περιοχές εκατέρωθεν των συνόρων. Αναφερόμενος στην περιοχή που εκπροσωπεί υπογράμμισε ότι τα πρωτεία της τουριστικής κίνησης κατέχει ο χειμερινός τουρισμός. Στο δήμο Τσεπελάρε ανήκει, άλλωστε, και το χειμερινό θέρετρο Παμπόροβο, παράλληλα με το τουριστικό κέντρο για σκι «Τσεπελάρε», το οποίο διαθέτει πάνω από 20 χλμ πίστες για αλπικά αθλήματα και αλπικό τρέξιμο. Ακόμη, ο εκεί δήμος εργάζεται ενεργά σε ένα πρόγραμμα που βασίζεται στις περιβαλλοντικές ομορφιές της περιοχής, θέλοντας να αναπτύξει τον ιατρικό τουρισμό, καθώς παράγει θεραπευτικές ουσίες που βοηθούν στο αναπνευστικό σύστημα. «Αυτό που μας παρέχει το περιβάλλον και η φύση θέλουμε να μπορέσουμε να το παρέχουμε με τον καλύτερο τρόπο στον τουρίστα» ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας ως παραδείγματα ιατρικού τουρισμού, την κλιματοθεραπεία, την υδροθεραπεία και τη φυσιοθεραπεία.

Σε καθεστώς ανάπτυξης βρίσκονται, βέβαια και ο αθλητικός αλλά και ο αγροτικός τουρισμός, με απώτερο στόχο τον την προσέλκυση τουριστών και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. «Ο δήμος Τσεπελάρε διαθέτει 1.800 κλίνες, χωρίς να υπολογίζεται το Παμπόροβο. Το Green Spots είναι μια ευκαιρία να μπορέσουμε να παρέχουμε αυτά που γνωρίζουμε όχι μόνο στους Βούλγαρους αλλά και τους Έλληνες τουρίστες», υπογράμμισε. 

Η διάνοιξη μεθοριακού σταθμού Ξάνθης- Βουλγαρίας θα δώσει δυναμική ώθηση στον τουρισμό

Αναφερόμενος στη διάνοιξη του κάθετου άξονα Νυμφαίας ο κ. Ντάνκοφ τόνισε τη σημαντική βοηθάει που παρέχει και στους δύο λαούς αυτός ο δρόμος. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι περισσότερο ωφελείται η ελληνική πλευρά από την κάθοδο Βούλγαρων τουριστών, ειδικά τους θερινούς μήνες του χρόνου, λόγω των παραθαλάσσιων περιοχών των νομών Ροδόπης και Έβρου. Στόχος των Βουλγάρων είναι σύντομα να ανοίξει και ο δρόμος Ξάνθη-Εχίνος που βρίσκεται ο μεθοριακός σταθμός. Από τη Βουλγαρική πλευρά ο δρόμος είναι ήδη έτοιμος, ενώ η διάνοιξή του αναμένεται να δώσει δυνατή ώθηση στον τουρισμό και των δύο χωρών. «Η περιοχή μας έχει τη μεγαλύτερη τουριστική διαδρομή, που αποτελείται από περισσότερα από 200 χλμ, ξεκινώντας από το δήμο Τσεπελάρε και τελειώνοντας στη Σταυρούπολη», ανέφερε ικανοποιημένος ο κ. Ντάνκοφ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.