Συναγερμός στον Προμαχώνα: Τουλάχιστον 29 θετικά κρούσματα Covid-19

Σε κατάσταση συναγερμού είναι οι Αρχές καθώς στους εκτεταμένους ελέγχους που έγιναν σήμερα στον Προμαχώνα ήδη διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 29 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ταξιδιώτες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Τα αποτελέσματα αυτά είναι από τεστ που έγιναν την Πέμπτη. Στο εν λόγω σημείο, θυμίζουμε γίνονται συνεχώς τεστ από κλιμάκια του ΕΟΔΥ προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος νοσούντων στην χώρα.

Ο Προμαχώνας έχει σηκώσει μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο «βάρος» του συνόλου των εισαγόμενων περιστατικών κορωνοϊού (154 μέχρι χθες) και η αναλογία θετικών ανά αριθμό επισκεπτών είναι μεγάλη.

Οι ειδικοί της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την Covid-19 εκτιμούν ότι οι ισορροπίες κινούνται σε πολύ τεντωμένο σχοινί. Θεωρούν ότι η καταγραφή εκατοντάδων περιστατικών την εβδομάδα σε τουρίστες χτυπά το «καμπανάκι» του κινδύνου.

Η ενίσχυση των ελέγχων, προκειμένου να θωρακιστεί όσο το δυνατόν η χώρα από την κάθοδο εισαγόμενων κρουσμάτων από τα Βαλκάνια βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων ειδικών και κυβέρνησης – χωρίς να αποκλείεται κανένα άλλο σενάριο – μια ημέρα κρίσιμη καθώς είναι υπό εξέταση, το πρόβλημα με τα προερχόμενα από τα Βαλκάνια περιστατικά κορωνοϊού.

Και το Σαββατοκύριακο, όμως, θα είναι κομβικό για λήψη αποφάσεων καθώς τη Δευτέρα θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση των εντατικών ελέγχων κατά του εσωτερικού εφησυχασμού που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστήμονες εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους ελέγχου με σκοπό τη μέγιστη κάλυψη σε τουρίστες από τα Βαλκάνια, καθώς ορισμένες χώρες πάνω από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας βρίσκονται ακόμη και σε δεινότερη θέση σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο.

Το σενάριο πάντως περί πλήρους κλεισίματος των βορείων χερσαίων συνόρων δεν θεωρείται πολύ πιθανό, ωστόσο όλα είναι «στο τραπέζι», κατά τους ειδικούς και θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των κρουσμάτων και τα ποσοστά των θετικών επισκεπτών, που μπαίνουν στη χώρα.