Ερειπωμένο και σε άθλια κατάσταση το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου στο Περιστέρι

ΔΗΜΟΤΗΣ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Ad - Διαφήμιση

 Ερειπωμένο και σε άθλια κατάσταση το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου.

 Ανοιχτές επιστολές προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και το Δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη απέστειλε ο κάτοικος Χρίστος Παπαδημητρακόπουλος για το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, που ευρίσκεται – καθεδρεύει στις οδούς Λυσίου & Οικονομίδου κοντά στις παρυφές του Κηφισού ποταμού.

Στην Υπουργό Πολιτισμού σημειώνει ότι: «Με την παρούσα μας επιστολή θα θέλαμε να σας ενθυμίσουμε και να σας ομιλήσουμε για ένα μεταβυζαντινό κτίσμα-εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που ευρίσκεται στις οδούς Λυσίου & Οικονομίδου κοντά στις παρυφές του Κηφισού ποταμού στο Περιστέρι και αποτελεί ένα κόσμημα-στολίδι για την περιοχή. 

Στο εκκλησάκι αυτό είχε παρέμβει και επιληφθεί προ πολλών ετών η Αρχαιολογική Υπηρεσία ώστε να γίνει διατηρητέο. Όμως δεν έχει καταστεί δυνατόν ακόμα να γίνουν οι απαραίτητες και σχετικές παρεμβάσεις.

Όπως γνωρίζεται αξιότιμε κ.κ. Υπουργέ εάν δεν γίνουν οι κατάλληλες επεμβάσεις μέσα σ’ ένα κατάλληλο και συγκεκριμένο χρονοπλαίσιο-χρονοδιάγραμμα, ο χρόνος είναι αμίλητος και μπορεί να το απαλείψει. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το εν λόγω κτίσμα.

Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να επιληφθείτε άμεσα ώστε το εν λόγω εκκλησάκι να αποκτήσει την προτεραία του μορφή και λειτουργία. Αυτό άλλωστε είναι αίτημα και των κατοίκων της περιοχής.

Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι σχετική παρέμβαση έχουμε κάνει και στον Δήμαρχο της περιοχής καθώς και στο Μητροπολίτη.

Περιμένουμε τις δικές σας άμεσες ενέργειες διότι γνωρίζουμε την ευαισθησία σας και την πνευματική σας καλλιέργεια σε τέτοια ζητήματα».

Στο Δήμαρχο Περιστερίου, ο κ. Παπαδημητρακόπουλος υπογραμμίζει: «Το εκκλησάκι αυτό είναι ερειπωμένο και ευρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Όταν κανείς το παρατηρεί του δημιουργεί μια ψυχολογική πίεση, μια εσωτερική αθυμία και έναν ενδόμυχο πικρασμό. Και είναι φυσιολογικό, διότι εσωτερικεύει μια ολόκληρη ιστορία.

Εγκολπώνει τις προσευχές των πιστών, τα κρύφια της πονεμένης ψυχής, το δάκρυ της καρδίας του προσευχομένου, τις ψαλμωδίες και τον αίνο ανθρώπων και Αγγέλων.

Ύπερθεν δε τούτων ενσωματώνει τη χάρη του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου αλλά και την προστασία του και τα θαυμάσιά του. Επιπλέον υποδεικνύει σε κάθε περαστικό την πολιτιστική του κληρονομιά κι έμμεσα την περνά στις καρδιές τους.

Γι’ αυτό κι είναι λυπηρό να είναι εγκαταλελειμμένο και να δίνει τη δική του μάχη με τον χρόνο. Είναι θλιβερό να μην ακούει κανένας την καθημερινή εσωτερική του κραυγή. Δώστε μου την πρέπουσα σημασία! Ακούστε με! Μη με εγκαταλείπετε!

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε εσείς που δείχνετε αενάως την ευαισθησία σας, όχι μόνο στην καθημερινότητα αλλά και στην πολιτιστική μας κληρονομία, δεν πρέπει να αφήσετε το χρόνος να το ξεριζώσει και να το αφανίσει. Ήδη η μισή οροφή έχει καταρρεύσει και είναι ζήτημα χρόνου να καταπέσει ολοσχερώς. Αυτή τη στιγμή είναι μια παραφωνία στον περιβάλλοντα χώρο.

Άλλωστε η αναπαλαίωση και η συντήρηση του εν λόγω εκκλησιαστικού οικήματος (Αγίου Γεωργίου) θα δώσει στο περιβάλλοντα χώρο μια ανείπωτη ομορφιά και φυσική αρμονία που θα ξεκουράζει κάθε πονεμένη ψυχή.

Εμείς πιστεύουμε, ότι σε συνεργασία με τον εξαίρετο Μητροπολίτη μας κ.κ. Κλήμεντα, θα επιληφθείτε άμεσα και θα φέρει ακόμη κι άλλο ένα έργο τη σφραγίδα της ευαισθησίας σας και της καλοσύνη σας».