«Συνέτριψαν τον Ιονέσκο»: Επιστολή του Αλέκου Γιωτόπουλου από τις φυλακές Κορυδαλλού για την απόρριψη των αιτημάτων του για άδεια

«Συνέτριψαν τον Ιονέσκο»: Επιστολή του Αλέκου Γιωτόπουλου από τις φυλακές Κορυδαλλού για την απόρριψη των αιτημάτων του για άδεια

  • |

Στις 3 Νοεμβρίου του 2018 έκανα την όγδοη αίτηση για τακτική άδεια. Μετά από διάφορα επεισόδια και καθυστερήσεις, το Συμβούλιο, αποτελούμενο απ’ τον εισαγγελέα κ. Ν. Ποιμενίδη, τον διευθυντή κ. Ι. Καζλάρη και την κοινωνική λειτουργό κ. Σ. Ασημακοπούλου, την απέρριψε ομόφωνα στις 20 Σεπτεμβρίου του 2019.

 

Επειδή οι προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο 55 του Σωφρονιστικού Κώδικα στην περίπτωσή μου εκπληρώνονται όλες, ο κ. εισαγγελέας σκαρφίστηκε μια πρωτότυπη μέθοδο στρεψοδικίας. Ισχυρίζεται ότι ναι μεν η συμπεριφορά μου στη φυλακή είναι άψογη, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα προσποίησης για να πετύχω τα ωφελήματα της άδειας! Ναι, σωστά διάβασες, αναγνώστη. Προσποιούμαι τον καλό επί 17 χρόνια χωρίς να με έχει πάρει χαμπάρι κανείς, εκτός απ’ τον κ. εισαγγελέα. Πήρα τέσσερα διπλώματα Μαθηματικών, ένα Master, τελείωσα το Διδακτορικό, με δική μου πρωτοβουλία, χωρίς τη βοήθεια κανενός, μέσα σε άθλιες αντιεπιστημονικές συνθήκες. Με τη διοίκηση της φυλακής εναντίον μου, που προσπάθησε το 2005 να διακόψει τις σπουδές μου και δεν μου έδωσε ποτέ τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που είχα ανάγκη.
Σήμερα μπορώ να διδάξω σε οποιοδήποτε γαλλικό πανεπιστήμιο, προσέφερα στην έρευνα με τη διδακτορική διατριβή μου, όπως λένε οι καθηγητές μου, αλλά αυτά δεν σημαίνουν ότι είμαι ενσωματωμένος στην κοινωνία, αφού αποδέχομαι έμπρακτα τις αρχές της και εργάζομαι γι’ αυτήν, αλλά κατά τον κ. εισαγγελέα σημαίνει ότι συμμετέχω στο έγκλημα και προσποιούμαι! Τι να πεις; Σηκώνεις τα χέρια ψηλά. Οι άνθρωποι συνέτριψαν τον Ιονέσκο.

Μ’ αυτά που γράφει ο κ. εισαγγελέας – επόπτης της φυλακής αποκαλύπτει ότι δεν έχει ιδέα για το τι γίνεται μέσα σ’ αυτήν. Γιατί ένα απ’ τα λίγα καλά της φυλακής είναι ότι σ’ αυτήν δεν μπορεί κάποιος κρατούμενος να προσποιηθεί, να παίξει θέατρο. Λόγω των σκληρών συνθηκών και του συνεχούς κοινοβίου. Αυτή λειτουργεί σαν μεγεθυντικός φακός που αποκαλύπτει το ποιόν του κάθε κρατουμένου. Υπάρχουν κρατούμενοι που έχουν κύρος και τους σέβονται ακόμη και οι πιο σκληροί και βίαιοι, και άλλοι που αντιμετωπίζονται με ειρωνεία ή και βία. Οι φύλακες σε κάθε πτέρυγα, που τους συναναστρέφονται καθημερινά, γνωρίζουν τον κάθε κρατούμενο σαν κάλπικη δεκάρα κι απ’ αυτούς αντλούν πληροφορίες τα ανώτερα στελέχη της. Είναι αξιοπερίεργο ότι ο κ. εισαγγελέας αγνοεί τα βασικά.

Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι όταν έκανα την αίτηση, ανώτερα στελέχη της φυλακής έλεγαν ότι πρέπει να δοθεί άδεια στον Γιωτόπουλο γιατί τη δικαιούται και έχει αδικηθεί; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι τον Ιανουάριο ο κ. εισαγγελέας εμφανίστηκε ευνοϊκός για την άδεια, στέλνοντας επειγόντως την κοινωνική λειτουργό στο σπίτι της συντρόφου μου για να συντάξει την αναφορά της σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι ο εισαγγελέας έλεγε «τι σχέση έχει ο Γιωτόπουλος με τους άλλους; Πώς έμπλεξε και βρίσκεται εδώ μέσα;».
Τι μεσολάβησε, ποιος και τι του μήνυσε και ξαφνικά σε μια μέρα έκανε κωλοτούμπα, μεγαλοπρεπή κυβίστηση που αντιλήφθηκαν οι πάντες; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι με κάλεσαν στο Συμβούλιο στις 30 Μαΐου για να μου πουν ότι περιμένουν να καθαρογραφεί σε λίγες μέρες το βούλευμα του Αρείου Πάγου για τις άδειες, που ήταν ευνοϊκό, για να αποφασίσουν; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι στο Συμβούλιο στις 18 Σεπτέμβρη δεν είπαν λέξη γι’ αυτό, αγνόησαν το περιεχόμενό του και μου είπαν ότι θα με ξανακαλέσουν; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι και στα δύο αυτά Συμβούλια τα άλλα δύο μέλη δεν άνοιξαν το στόμα τους να πουν έστω μια λέξη κάνοντας απλώς τη γλάστρα;

Αν είχαμε Κράτος Δικαίου, η πρωτοκαθεδρία του εισαγγελέα στο Συμβούλιο θα είχε κάποιο νόημα, αφού θα ήταν αδέκαστος. Όταν όμως έχουμε Κράτος Στρεψοδικαίου, όπως σήμερα, το Συμβούλιο διαλύεται. Έχουμε ένα θέατρο του παραλόγου με τον ακατάσχετο μονόλογο του εισαγγελέα σε αναζήτηση της βέλτιστης στρεψοδικίας και τα δύο άλλα μέλη να μην τολμούν ν’ αρθρώσουν λέξη λόγω του βέτο του εισαγγελέα. Το 2013, στην τρίτη και τέταρτη αίτησή μου, η κοινωνική λειτουργός τολμούσε να μιλήσει κι έτσι είχα πάρει μια ψήφο και αν δεν μεσολαβούσε ο Δομοκός θα έπαιρνα και δεύτερη. Σήμερα, έξι χρόνια μετά και με άψογη συμπεριφορά, αντί να έχω περισσότερες, έχω μηδέν ψήφους. Δηλαδή από πλευράς λειτουργίας των θεσμών της φυλακής η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη κι απ’ αυτήν της περιόδου Σαμαρά.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Φυλακές Κορυδαλλού

Αλέκος Γιωτόπουλος

.topontiki.gr