ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αμάρι Ρεθύμνου: «Λίφτινγκ» σε όλα τα παλιά σχολικά κτίρια

0

Ζωή μετά από πολλές δεκαετίες πρόκειται ν' αποκτήσουν όλα τα παλιά σχολικά κτίρια στο Αμάρι Ρεθύμνου, που σήμερα δυστυχώς ρημάζουν και αποτελούν κτίρια φαντάσματα.

  Τα δύο πρώτα σχολεία που θα μεταμορφωθούν είναι στα χωριά Ελένες και Λαμπιώτες, τα οποία θα μετατραπούν στους μεν Λαμπιώτες σε κέντρο ενημέρωσης της χλωρίδας του όγκου Ψηλορείτη και στις Ελένες σε ενημερωτικό κέντρο με φωτογραφικό υλικό των παραδοσιακών φυτών της ευρύτερης περιοχής του Αμαρίου.

Πιο αναλυτικά, πριν από δεκάδες χρόνια οι χώροι τους ήταν κυριολεκτικά "πλημμυρισμένοι" από παιδικές φωνές μιας και δεκάδες μαθητές κάθονταν στα θρανία της εποχής και διψούσαν για μάθηση...

Σήμερα, αρκετές δεκαετίες μετά, δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από κτίρια φαντάσματα που συνήθως τα συναντάμε σε κεντρικά σημεία των χωριών της υπαίθρου. Ο λόγος για τις παλιές σχολικές μονάδες που τις περισσότερες φορές στέκονται ερειπωμένες και μισογκρεμισμένες κοντά στις πλατείες των χωριών.

Το τελευταίο διάστημα η δημοτική αρχή στο Αμάρι έχει επιδείξει τεράστιο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των παλιών σχολικών κτιρίων και μάλιστα έχει ήδη δοθεί η άδεια δημοπράτησης για τα δύο πρώτα παλιά σχολικά κτίρια στα χωριά Ελένες και Λαμπιώτες, που έχουν ήδη ενταχθεί στα ολοκληρωμένα σχέδια ανάπλασης οικισμών υπαίθρου.

Η αξιοποίηση των δύο πρώτων παλαιών σχολείων στις Ελένες και στους Λαμπιώτες είναι συνολικού προϋπολογισμού 380 χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα και στις δύο περιπτώσεις περιλαμβάνονται έργα ανακαίνισης και ανάδειξης των κτιρίων, ανάπλαση των αύλειων χώρων, δημιουργία νέων χώρων υγιεινής, προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία και γενικότερα κάθε απαραίτητη τεχνική παρέμβαση ώστε ν’ αποκατασταθούν και να γίνουν λειτουργικά ως προς τη νέα χρήση για την οποία προορίζονται.

Ο δήμος Αμαρίου έχει ήδη εκπονήσει και νέα μελέτη βάσει της οποίας προβλέπεται η αξιοποίηση των παλαιών δημοτικών σχολείων στο Μοναστηράκι, στο Πετροχώρι, στη Βισταγή, στα Πλατάνια, στις Κουρούτες, στη Νίθαυρη, στ’ Αποδούλου, στην Αγίας Παρασκευή, στη Λοχριά, στο Άνω Μέρος και στο Γερακάρι, με σκοπό αυτά να μετατραπούν σε κέντρα δημιουργίας, έκθεσης, προβολής και πληροφόρησης των φυσικών και ιστορικών στοιχείων της περιοχής.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ