ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Μαρία Ανδρουλάκη και η συμβολαιογραφική σχέση με τον προ-θείο της Ματθαίο Ματθαιουδάκη

0

ΟΤΑΝ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΑ

Γράφει ο Δημοσιογράφος: ΝΙΚΟΛΕΩΝ .Ι. ΤΣΟΥΠΑΚΗΣ

Ο Ματθαίος Ματθαιουδάκης του Λεωνίδα ήταν από τους πιο παλαιούς συμβολαιογράφους του νομού Ρεθύμνης, εκ των οποίων έχουν διασωθεί τα αρχεία.

Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1870 και απεβίωσε το 1927. Η καταγωγή του ήταν από τις Αλιάκες Μυλοποτάμου του πρώην Δήμου Κουλούκωνα (κοντά στα χωριά Δαμαβόλου και Αβδανίτες). Ο Ματθαίος ήταν γιος του κορυφαίου οπλαρχηγού, δασκάλου, λογίου και πληρεξουσίου Κρήτης το 1878, Λεωνίδα Ματθαιουδάκη του παπά-Ματθαίου, (1830-1902), ο οποίος προσέφερε τα μάλα στην απελευθέρωση του νησιού από τους Τούρκους, υπέγραψε την ‘Σύμβαση της Χαλέπας’ το 1878 για την ημιαυτονομία της Κρητης από τον σουλτάνο και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα αυτόνομη Κρητική Πολιτεία.

Ο Ματθαίος Ματθαιουδάκης άρχισε την σταδιοδρομία του ως συμβολαιογράφος Μυλοποτάμου το 1895, ενώ υπηρέτησε και ως υποθηκοφύλαξ της επαρχίας Μυλοποτάμου με έδρα το Καστέλι (σημερινό Πάνορμο). Το 1902 μετέβη στο Ρέθυμνο, όπου καθιερώθηκε τελικά ως συμβολαιογράφος της πόλεως Ρεθύμνης μέχρι το έτος 1927, ενώ είχε άριστες σχέσεις με έναν άλλο αξιόλογο Ρεθυμνιώτη συμβολαιογράφο τον Κωνσταντίνο Ανδρουλιδάκη.

Το Συμβολαιογραφείο του ήταν στην οδό Αρκαδίου μεταξύ του ποτοπωλείου Παυλιδάκη και της πολυκατοικίας Καλλέργη, και γκρεμίστηκε προκειμένου ν’ επεκταθεί η οδός Μουσούρου που ενώνει την πλατεία Μητροπόλεως με την Αρκαδίου. Δίπλα ακριβώς από το Συμβολαιογραφείο του Ματθαίου Ματθαιουδάκη βρισκόταν το Ωρολογοποιείο του αδελφού του Γεωργίου και το Χρυσοχοϊο του ετέρου αδελφού του Αλκιβιάδη Ματθαιουδάκη.

Τα άψογα και καλογραμμένα συμβόλαια του Ματθαίου Ματθαιουδάκη, κοσμούν τα Γ.Α.Κ Ρεθύμνης, (Γενικά Αρχεία του Κράτους), στα οποία Προϊσταμένη είναι η κ. Ασπασία Παπαδάκη, Διδάκτωρ Ιστορίας.

Η οικογένεια του Λεωνίδα Ματθαιουδάκη και συγκεκριμένα ο Ματθαίος (συμβολαιογράφος), ο Γεώργιος (ωρολογοποιός), ο Αλκιβιάδης (χρυσοχόος), ο Δημοσθένης (διευθυντής φυλακών Κερκύρας), η Μαρία και η Ειρήνη ήταν από τις πιο επιφανείς οικογένειες της Ρεθύμνης.

Η αείμνηστη Μαρία Ανδρουλάκη Ματθαιουδάκη, η μητέρα του γνωστού οφθαλμιάτρου Νίκου Ανδρουλάκη και του οπτικού Μιχάλη Ανδρουλάκη ήταν θυγατέρα του ωρολογοποιού Γεωργίου Ματθαιουδάκη και ανηψιά του συμβολαιογράφου Ματθαίου Ματθαιουδάκη.

 Ο Λεωνίδας Ματθαιουδάκης από τις Αλιάκες Μυλοποτάμου, οπλαρχηγός στο Αρκάδι το 1866, πληρεξούσιος Κρήτης το 1878, και από τους υπογράψαντες την Σύμβαση της Χαλέπας το 1878, λόγω της έντονης προσωπικότητος του ήθους και της λεβεντιάς του κυκλοφόρησε σε γνωστή καρτ-ποστάλ της ‘Κρητικής Πολιτείας’. Ήταν πατέρας του εξέχοντος συμβολαιογράφου Ματθαίου Ματθαιουδάκη.

Η Συμβολαιογράφος Μαρία Ανδρουλάκη έχει παντρευτεί τον δικηγόρο Πέτρο Στεφανάκη και έχουν μια πανέμορφη κορούλα την μικρή Ιωάννα.

Η εγγονή της, η σημερινή συμβολαιογράφος Μαρία Ανδρουλάκη Στεφανάκη, που υπηρετεί με πάθος και αξιοσύνη την συμβολαιογραφία, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση κληρονομώντας τα γονίδια του ‘προθείου’ της Ματθαίου Ματθαιουδάκη.

Η παραπάνω διαπίστωση αποδεικνύει ότι ο χρόνος και η ιστορία επιφυλάσσει πολλές φορές ευχάριστες εκπλήξεις και πως τα γονίδια σε πολλές οικογένειες συνεχίζουν να είναι ισχυρά.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ