ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «Αλόχα Μολόχα» νικητές στο 10ο Παιδικό Κυνήγι Θησαυρού στο Γαράζο

0

Με την ομάδα «Αλόχα Μολόχα» του 2ου Δημοτικού Σχολείου Περάματος να πανηγυρίζει τη νίκη της και πολύ – πολύ συγκίνηση για τους διοργανωτές «Κίτρα» και Πολιτιστικό Σύλλογο Γαράζου, ολοκληρώθηκε το 10ο Παιδικό Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου, το οποίο διεξήχθη την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015 στο Γαράζο.

Περισσότερα από 200 παιδιά της Ε’ και ΣΤ’ τάξης που συμμετείχαν στις ομάδες που συγκρότησαν 15 Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Μυλοποτάμου έπαιξαν και χάρηκαν για περίπου 5 ώρες στους ρυθμούς του ξωτικού Συλβάνο και των συντρόφων του.

Η ιστορία ήθελε τα ξωτικά της μεγάλης βελανιδιάς να έχουν έρθει στο Γαράζο, όπως συνήθιζαν να κάνουν κάθε 1000 χρόνια. Η έξοδος τους γινόταν από ένα καθρέφτη, ο οποίος στηριζόταν στον κορμό μιας μεγάλης βελανιδιάς που υπήρχε στο Γαράζο. Φέτος όμως αν και ήρθαν, εγκλωβίστηκαν στο χωριό, καθώς η βελανιδιά τους, η οποία θεωρούνταν το μεγαλύτερο δέντρο της Κρήτης, είχε εκριζωθεί και δεν υπήρχε πια. Ο καθρέφτης τους δεν βρήκε κορμό να ακουμπήσει και έτσι έπεσε και έσπασε με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περάσουν πίσω στον κόσμο τους.

Τα ξωτικά κάλεσαν τα παιδιά του Μυλοποτάμου σε ένα αγώνα αγάπης για τη φύση, τα ζώα, τα δέντρα και το περιβάλλον. Εκείνα έτρεξαν, έλυσαν τους γρίφους, έπαιξαν με μικρά ζωάκια και μίλησαν με τον Ζωοφιλικό Σύλλογο «Νοιάζομαι», έκαναν ανακύκλωση υλικών, περιηγήθηκαν σε γλυπτά, μνημεία και ιστορικά σημεία του Γαράζου και κατάφεραν να μαζέψουν τα σπασμένα κομμάτια του Μαγικού Καθρέφτη των ξωτικών.

Πρώτη ομάδα τερμάτισε η ομάδα «Αλόχα Μολόχα» που κατάφερε να βρει το μπαούλο του θησαυρού στο σημείο, στο οποίο υπήρχε παλιά η ιστορική βελανιδιά, εκεί που σήμερα υπάρχει το Μνημείο Ηρώων του Γαράζου. Μάλιστα στη θέση του θησαυρού φύτεψαν μία νέα βελανιδιά, προκειμένου να δώσουν στον τόπο και στην ιστορία του το δέντρο που χάθηκε.

Ως έπαθλο στα παιδιά απονεμήθηκε από τον Δήμαρχο Μυλοποτάμου κ. Δημήτρη Κόκκινο ένα αντίγραφο ζωγραφικού πίνακα με την μοναδική απεικόνιση που υπάρχει για το δέντρο αυτό. Ο πίνακας αποτελεί έργου του Ιερομονάχου Νέστορα Βασσάλου από τις Δαφνέδες Μυλοποτάμου και επανιδρυτή της Ιεράς Μονής Σωτήρος Χριστού Κουμπέ Ρεθύμνου. Στην Μονή αυτή φυλάσεται και το πρωτότυπο.

Το δέντρο αυτό, θεωρούνταν ως το μεγαλύτερο της Κρήτης και κατέπεσε από σηψιρριζία το 1945.

Σύμφωνα με τις καταγραφές των περιηγητών από τους περασμένους αιώνες είχε ύψος περίπου 20 μέτρων, τα κλαδιά του αναπτύσσονταν και εκτείνονταν σε διάμετρο 30 μέτρων και ο κορμός τους είχε διάμετρο 5 μέτρων. Το μεγαλύτερο κλαδί του κτυπήθηκε από βόλι τούρκικου κανονιού κατά το ολοκαύτωμα του χωριού στις 8 Μαΐου 1867 από τα Τουρκικά στρατεύματα που είχαν εισβάλει στον Μυλοπόταμο και κατέκαψαν όλα τα χωριά που είχαν ενισχύσει τον αγώνα στην Ιερά Μονή Αρκαδίου λίγους μήνες νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 1866.

Οι νικητές του 10ου Κυνηγιού Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου φύτεψαν μια μικρή βελανιδιά στη θέση που υπήρχε αυτό το δέντρο ακριβώς 70 χρόνια μετά την κατάπτωση του!

Θα είναι το δέντρο των νικητών με την ευχή να γίνει όπως και εκείνο που υπήρχε στη θέση του!

Ο Δήμος Μυλοποτάμου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου συγχαίρει τους νικητές και όλες τις ομάδες για την συμμετοχή τους και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ