ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μετά από 30 χρόνια και πάλι στο Σπήλι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄

0

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την είσοδό του στην Ιεροσύνη και 30 χρόνων από την αναχώρησή του από το Σπήλι για την Οδησσό, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, βρέθηκε στο αγαπημένο του Σπήλι, όπου και πραγματοποίησε Πατριαρχική Λειτουργία, στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Παύλου. Παρά τη μεγάλη ιεραποστολική του δραστηριότητα, δήλωσε πως η καρδιά και η ψυχή του παραμένουν στο Σπήλι, ενώ κάλεσε όποιον το επιθυμεί να τον επισκεφτεί στο Πατριαρχείο στην Αλεξάνδρεια.  

2

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Σπήλι που είναι και η έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, χοροστατούντος του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β’, ο οποίος βρέθηκε στο αγαπημένο του Σπήλι, από όπου πριν από 30 χρόνια αναχώρησε με κατεύθυνση την Οδησσό στην Ουκρανία. Μαζί συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Ναυκράτιδος κ.κ. Μελέτιος και Χριστουπόλεως κ.κ. Μακάριος.

Συγχρόνως, δέχτηκε δώρα και ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου καί Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου που λόγω αδιαθεσίας απουσίαζε, από του Πανοσιολογιότατο  Αρχιμανδρίτη Αθανάσιο Καραχάλιο, Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλης.

Στην Πατριαρχική Λειτουργία, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της εκκλησιαστικής, της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου και πλήθος κόσμου.

DSCN4821

Παρά τα χρόνια που πέρασαν ο Πατριάρχης αναγνώρισε τους ανθρώπους της περιοχής και είχε να πει για το καθένα ένα καλό λόγο.

Η συγκίνηση του κόσμου ήταν έκδηλη, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν δάκρυα χαράς, αφού μετά από χρόνια συνομιλούσαν και πάλι μ’ ένα ιδιαίτερα αγαπημένο τους πρόσωπο. Οι παλιοί γνώριμοι έσπευσαν να τον συναντήσουν, είτε μετά το τέλος της λειτουργίας, είτε κατά την πρώτη στάση του Πατριάρχη σε καφενείου του χωριού.

7

Για την ιστορία αναφέρεται ότι στο Σπήλι ο σημερινός Πατριάρχης Αλεξανδρείας πήγε νεαρός διάκονος, μόλις 21 ετών και συνδέθηκε με τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του, είδε μέρη γνώριμα και συνομίλησε με τους ανθρώπους της περιοχής εκφράζοντας με πολλούς τρόπους την αγάπη του και το σεβασμό του για όλους.

Η παραδοσιακή φιλοξενία πραγματοποιήθηκε στο Πατριαρχικό Πνευματικό Κέντρο «Άγιος Ραφαήλ», όπου παρατέθηκε το επίσημο γεύμα προς τιμήν του.

DSCN4827

Πριν αναχωρήσει από το Σπήλι, προσκύνησε στον παλαιό Μητροπολιτικό Ναό, τον Άγιο Χαράλαμπο, και επισκέφτηκε και το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ενορίας Σπηλίου. Κατόπιν έκανε μια ολιγόλεπτη στάση στα Δαριβιανά όπου συζήτησε με τους κατοίκους της περιοχής, ενώ δεν παρέλειψε να προσκυνήσει και στον Άγιο Παντελεήμονα που μαζί με τον Άγιο Χαράλαμπο αποτελούσαν τα μέρη που τον ανέπαυαν πνευματικά.

20150629_142125 - Copy

Στη συνέχεια επισκέφτηκε και το μοναστήρι στον Πρέβελη, το οποίο, όπως έγινε γνωστό, επιθυμούσε να επισκεφθεί εδώ και 19 χρόνια. Φτάνοντας, αφού προσκύνησε τον Τίμιο Σταυρό και συνομίλησε με τους πατέρες της Μονής βάπτισε το παιδί του Χαράλαμπου Λουλουδάκη από το Σπήλι, τον οποίο γνώριζε από μικρό παιδί.

Σε ερώτημα της εφημερίδας «Ρέθεμνος», τόσο για την επίσκεψή του στο Σπήλι, όσο και για τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ τόνισε: «Είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένος που μετά από 40 ολόκληρα χρόνια που πρωτοήλθα εδώ στο αγαπημένο μου Σπήλι, με αξιώνει ο Θεός να τιμήσω το Μητροπολιτικό Ναό. Να περπατήσω σεμνά και ταπεινά, όπως συνήθιζα τόσα χρόνια, διότι είναι και 30 χρόνια που αναχώρησα για την Ουκρανία για την Οδησσό. Η καρδιά μου έμεινε για πάντα σε αυτό τον τόπο. Τα όνειρα μου, οι προσευχές μου από δω ξεκίνησαν. Ο Θεός με αξίωσε ν’ ανέλθω στον πατριαρχικό θρόνο Αλεξανδρείας, εκ της θέσεως μου συναντώ και θα συναντήσω πολύ ισχυρούς ανθρώπους σε αυτό τον κόσμο, θα κάνω ότι μπορώ για την αγαπημένη μου πατρίδα την Ελλάδα. Σαν Ιεραποστολή, σαν Πατριαρχείο η μάνα μας πατρίδα παραμένει πάντα η Ελλάδα. Θέλω σαν πνευματικός πατέρας, να πω κουράγιο σε όλους. Γυρίζω από χώρα σε χώρα, όλη την Αφρική, συναντώ τη μεγαλύτερη φτώχεια του κόσμου, αλλά με δίδαξε η Μαύρη Ήπειρος ότι οι άνθρωποι εκεί, έχουν μάθει να στέκονται στα πόδια τους. Εμείς είμαστε οι Έλληνες, διδάξαμε την Ιστορία και τις Επιστήμες κι έχουμε το κουράγιο να σταθούμε στα πόδια μας. Βεβαίως πρέπει να διδαχτούμε από τα σφάλματα του παρελθόντο,ς γιατί κάναμε πολλά σφάλματα, όμως η ζωή είναι μπροστά, έχουμε φιλότιμο, αξίζουμε το σεβασμό και πρέπει αυτό το μήνυμα να το δώσουμε στα πλάτη και στα μήκη του κόσμου. Ήδη από αυτές τις ημέρες επιστρέφοντας πίσω, ξεκινώ τα ταξίδια και τις προσπάθειές μου για να μπορέσω να βοηθήσω τη μάνα πατρίδα. Την πατρίδα που δε με λησμόνησε ποτέ, στα μερίζια, εκεί που βρίσκομαι»

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ