ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βραδιά ιστορικής μνήμης στο Σπήλι

0

Μεγάλη εκδήλωση του δήμου Αγίου Βασιλείου με την προβολή των ιστορικών ντοκιμαντέρ στην πλατεία

Βραδιά ιστορικού ντοκιμαντέρ από τον δήμο Αγίου Βασιλείου με θεματολογία θηριωδίες και αποτρόπαια γεγονότα, που προκάλεσαν οι Γερμανοί ναζί και συνεργάτες τους στην κατοχική περίοδο σε οικισμούς του δήμου στα νότια, είναι αυτή της Παρασκευής 11 Αυγούστου στο Σπήλι και στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης.

Πρόκειται για την κεντρική εκδήλωση του καλοκαιριού και ο δήμος επιδιώκει μέσα από αυτή, να αφυπνίσει συνειδήσεις του πληθυσμού, ιδιαίτερα των νέων γενεών, πάνω στην ιστορική μνήμη που για δεκαετίες έμενε κρυμμένη στα… αζήτητα. Είναι ένα φαινόμενο των καιρών, περισσότερο επίκαιρο τα τελευταία χρόνια, και σε μια περίοδο που οι Γερμανοί επιδιώκουν να κυριαρχήσουν ξανά στην ευρωπαϊκή ήπειρο…

«Οφείλουμε να στείλουμε όσο γίνεται μακρύτερα τα δεινά που έφερε η κατοχή των Γερμανών και σε περιοχές του δήμου μας, την αδυσώπητο περίοδο 1941-1944. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και έχουμε χρέος. Υποκλινόμαστε στον αγώνα των νεκρών μας και σε όλους εκείνους που αντιστάθηκαν με το σώμα και την ψυχή στα δόλια σχέδια των κατακτητών», δήλωσε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης που είχε την πρωτοβουλία.

«Χρεωστούμε, όμως, και στους δημοσιογράφους Μανόλη Παντινάκη και Γιάννη Κανελλάκη», πρόσθεσε, «που ξέθαψαν από τις στάχτες της λήθης ορισμένες από τις βαρβαρότητες που διέπραξαν σε περιοχές του δήμου μας και έχουν τεράστια απήχηση. Ταυτιζόμαστε με τη θέση τους ότι τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν δεν πρέπει να μένουν… μεταξύ μας αλλά να γίνονται γνωστά παγκοσμίως. Γι αυτό και διοργανώνουμε σε μια μεγάλη εκδήλωση, που κατά τις τελευταίες ενδείξεις, θα είναι  εντυπωσιακή σε συμμετοχή, τις προβολές των δυο ντοκιμαντέρ…

»Ελπίζουμε», κατάληξε, «οι νέες ηλικίες να λάβουν τα μηνύματα και τα γεγονότα να φτάσουν παντού, επειδή τις περισσότερες φορές όταν η ιστορία δεν μας διδάσκει, μοιραία, θα την βρούμε και πάλι μπροστά μας…»

ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Είναι η πρώτη φορά φέτος, που οι εκδηλώσεις στο Σπήλι πλαισιώνονται από την παρουσίαση ντοκιμαντέρ που έχουν σχέση με την ιστορία της κατοχής και της αντίστασης  της περιοχής και έχουν φτάσει τόσο μακριά. Γι αυτό, άλλωστε, και παρουσιάζεται υψηλό ενδιαφέρον του πληθυσμού να τα παρακολουθήσει και να τα αγκαλιάσει. Πέραν, λοιπόν, από τους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων αναμένεται να συρρεύσουν στις προβολές και οι εκατοντάδες απόδημοι που αυτή την περίοδο βρίσκονται στους τόπους καταγωγής τους αλλά και ξένοι επισκέπτες που παραθερίζουν και ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν άγνωστες πτυχές της γερμανικής κυριαρχίας στο νησί. Για το λόγο αυτό  και τα δυο φιλμ θα προβληθούν υποτιτλισμένα στην αγγλική γλώσσα.

Τα ντοκιμαντέρ, έρευνας, σεναρίου και παραγωγής των δημοσιογράφων Μανόλη Παντινάκη και Γιάννη Κανελλάκη και σε σκηνοθεσία Τάσου Μπιρσίμ, είναι γνωστό, αναφέρονται: Το πρώτο, στο τραγικό τέλος δώδεκα γυναικών και ενός ηλικιωμένου που πέταξαν ζωντανούς στη φωτιά και κάηκαν στην ορεινή Καλή Συκιά, στις 6 Οκτωβρίου 1943, και το δεύτερο στα ολοκαυτώματα και στις εκτελέσεις εκατόν εξήντα τεσσάρων ανυπεράσπιστων και αθώων κατοίκων στα οκτώ χωριά του «Κέντρους", στις 22 Αυγούστου 1944, ένα στην Κρύα Βρύση Αγίου Βασιλείου και εφτά στο δήμο Αμαρίου(Άνω Μέρος, Δρυγιές, Βρύσες, Σμιλές, Καρδάκι, Γουργούθοι και Γερακάρι).

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Στην εκδήλωση του Σπηλίου, ο δήμος Αγίου Βασιλείου έχει δώσει επίσημο χαρακτήρα και έχουν κληθεί να συμμετάσχουν πέρα από τους εκπροσώπους των Αρχών της Κρήτης, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, μελετητές, ερευνητές, δημοσιογράφοι κ.α. ενώ, αποδίδοντας αναγνώριση στο έργο τους θα τιμηθούν από την δημοτική Αρχή οι συντελεστές των ντοκιμαντέρ Μανόλης Παντινάκης, Γιάννης Κανελλάκης και Τάσος Μπιρσίμ…

Στο μεταξύ η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Καλής Συκιάς «Ο Τσιλίβδικας» Βάσω Μπαμπιάκη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 και αναφερόμενη στην εγκατάσταση των πέτρινων επιγραφών σε εννιά σπίτια του χωριού που συντελέστηκαν οι πυρπολήσεις των γυναικών είπε ότι «το κερί της θυσίας δεν πρέπει να σβήσει». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της σημείωσε ότι η ανάδειξη των μαύρων σελίδων της τοπικής ιστορίας ενισχύει τις προσπάθειες του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και επισήμανε: «Δεν είναι μόνο τα θύματα. Άλλωστε, η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να αποτιμηθεί. Είναι και οι υλικές ζημιές, το κατοχικό δάνειο αλλά και η κλοπή πολιτιστικών κειμηλίων και αρχαιοτήτων…»

ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

Μετά την διπλή προβολή στο Σπήλι, «Το Αμάρι στις φλόγες» θα συνεχίσει το… ταξίδι του όλο τον Αύγουστο σε χωριά του νομού Ρεθύμνου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των παραγωγών, το Σάββατο 12 Αυγούστου στις 8.30΄το βράδυ θα παρουσιαστεί στην πλατεία του Άη Γιάννη Αμαρίου σε εκδήλωση που διοργανώνει ο τοπικός σύλλογος Αη-Γιαννιωτών «Ο Κυμηνάρης» και την Κυριακή 13 του Αυγούστου και την ίδια ώρα στην πλατεία της μαρτυρικής Κρύας Βρύσης που πραγματοποιεί ο πολιτιστικός σύλλογος Κρύας Βρύσης «Οι 35 Εθνομάρτυρες». Στις 23 Αυγούστου το βράδυ θα γίνει νέα παρουσίαση στην πλατεία της Βισταγής…

Το Σάββατο 19 Αυγούστου στην πλατεία Νυμφασίας σε μεγάλη παναρκαδική συγκέντρωση κατοίκων από την ευρύτερη περιοχή, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ των γεγονότων της Καλής Συκιάς. Η προβολή διοργανώνεται από τους απανταχού Νυμφασιώτες «Η Αγία Τριάδα» με την στήριξη του δήμου Γορτυνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ